Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Δεν ισχύει η αναδρομικότητα - Αναλυτικά παραδείγματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη Τύπου για τις τριετίες στο υπ. Εργασίας
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλαίσιο της επαναφοράς των τριετιών

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί η τροπολογία που θα «ξεπαγώσει» τις τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση στέλνει σήμα ότι η προεκλογική της δέσμευση για αυξήσεις μισθών είναι πραγματική πολιτική βούληση», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η επαναφορά των τριετιών αφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις» σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος τόνισε για άλλη μια φορά ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ: «Η πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησε σε αναστολή της εφαρμογής των τριετών έως ότου η οικονομία θα επέτρεπε αυτή την άρση της αναστολής. Ουδέποτε μια αναστολή δημιούργησε θέματα αναδρομικότητας. Ο λόγος που μπορούμε και δίνουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους συνταξιούχους και ο λόγος που προχωράμε στο ξεπάγωμα των τριετιών είναι γιατί η οικονομία μας μπήκε σε τάξη και οι επενδύσεις πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε τα πάντα στον αέρα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε ότι «η τριετία ακολουθεί την πορεία του κατώτατου μισθού».

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, εξήγησε:

  • Εργαζόμενος που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, έρχονται οι εργαζόμενοι και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.
  • Για συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

Παραδείγματα:

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες - Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ