Πολιτικη & Οικονομια

Κατατέθηκε η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών - Τι προβλέπει για την επαναφορά τους

Δείτε την αναλυτικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαζόμενοι σε τραπέζι συζητούν και διακρίνονται μόνο τα χέρια τους - Ένας εξ αυτών κρατά ένα τετράδιο και σημειώνει ενώ στα δεξιά της φωτογραφίας υπάρχει ακόμη ένα τετράδιο και ένα άτομο που διακρίνεται όρθιο
© Unsplash / Dylan Gillis

Τριετίες και ασφαλιστική ικανότητα: Κατατέθηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας

Η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης (19.9) από το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, από την 1η/1/2024, αίρεται το «πάγωμα» των τριετιών, ενώ, ταυτόχρονα, προβλέπεται χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 28/2/2024, στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Για το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Από την 1η/1/2024, αίρεται η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Η τροπολογία αναφέρει ότι «Aπό την 1η.1.2027 αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής». Η διάταξη θα ενεργοποιείται ξανά όταν ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός θα αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ πέσει κάτω του 10%.

Συγκεκριμένα:

A) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί, πριν από τις 14/2/2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14η/2/2012, οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται, μετά από την 1η/1/2024.

B) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε, μετά από τις 14/2/2012, ξεκινά να συμπληρώνεται, μετά από την 1η/1/2024.

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

Προβλέπεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι τις 28/2/2024:

Α) σε όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και εργάτες γης) οι οποίοι εργάζονται στις πληγείσες περιοχές και για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις αναστολής και ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και

Β) σε όλους τους ανέργους στις περιοχές αυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα της φυσικής καταστροφής, χωρίς καμία προϋπόθεση χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως οφειλών, προκειμένου οι ωφελούμενοι να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία για τις τριετίες

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.