Πολιτικη & Οικονομια

Μέλος του Τάγματος Αζόφ: «Ο παππούς μου πολέμησε τους ναζί κι εγώ τους σύγχρονους ναζί»

Οι αντιδράσεις Σύριζα-Βελόπουλου-ΜεΡΑ25-ΚΚΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο στρατιώτης που αυτοπροσδιορίστηκε ως μέλος του Τάγματος Αζόφ, μιλά στη Βουλή
Ο στρατιώτης που αυτοπροσδιορίστηκε ως μέλος του Τάγματος Αζόφ, μιλά στη Βουλή © YouTube

Μέλος του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή: «Πολεμώ τους Ρώσους ναζί». Οι αντιδράσεις στην Ολομέλεια. Οι ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλο, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Αντιδράσεις στη Βουλή, όπου έδωσε ομιλία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ολομέλεια, προκάλεσε η εμφάνιση ενός ΕλληνοΟυκρανού στρατιώτη, ο οποίος όπως δήλωσε «μάχομαι τους Ρώσους ναζί με το τάγμα Αζόφ».

«Ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους Ναζί, εγώ μάχομαι με το τάγμα Αζοφ» είπε. Και πρόσθεσε: «Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα», το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Προεδρείο της Βουλής ενημερώθηκε 10 λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι στην Ολομέλεια ότι θα μιλήσουν και οι δύο Έλληνες ομογενείς.

(από 15.00 και μετά...)

Ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή (Ελληνικά) (07/04/2022)

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε, σχολιάζοντας παράλληλα: «Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν τον λόγο στη Βουλή».

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας» ανέφερε από τη μεριά της η Όλγα Γεροβασίλη.

Και πρόσθεσε: «Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Έντονη αντίδραση και από το ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου απείχαν από την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή.

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 ανακοίνωσε ότι ο μοναδικός του εκπρόσωπος στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο. «Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ» αναφέρει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο». «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα» συμπλήρωσε κ. Βελόπουλος.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «απαράδεκτο, καταδικαστέο, και απόλυτο εξευτελισμό» ό,τι συνέβη στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι «συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

Θέση πήρε και ο Αντώνης Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» την παρουσία στην Ελληνική Βουλή του μαχητή του Τάγματος Αζόφ. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Τι είπε ο ελληνοουκρανός μαχητής στη Βουλή

«Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

» Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

» Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

» Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ