Πολιτικη & Οικονομια

11+1 γυναικοκτονίες το 2021 μέχρι τώρα. Και οι επόμενες;

Το έκαναν γιατί μπορούσαν. Ή, για να το πούμε αλλιώς, γιατί έμαθαν ότι μπορούν.

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οφθαλμός ματιού στον οποίο διαφαίνεται γυναίκα

Τι δείχνουν οι γυναικοκτονίες το 2021 στην Ελλάδα. Σχόλιο για την ανοχή της βίας κατά των γυναικών από οικογένεια και κοινωνία. Δείτε τη λίστα με τα θύματα.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, δεν ξεχνάμε να μνημονεύουμε τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα επειδή ήταν γυναίκες. 12 γυναικοκτονίες το 2021 μέχρι σήμερα.
 


«Σε ένα στενό δρόμο κάτω από τον Λυκαβηττό, 10 η ώρα το βράδυ, τρία παιδιά δημοτικού – το ένα μικρόσωμο, το άλλο μεγαλόσωμο, το τρίτο μεγαλύτερης ηλικίας. Το μεγαλόσωμο κάνει μπούλινγκ στο μικρόσωμο, από κοντά και το άλλο. Το στριμώχνουν στο πεζοδρόμιο και το πάνε έτσι για αρκετά μέτρα κλείνοντάς του τον δρόμο. Και όταν σταματάω και του φωνάζω, “σταμάτα! γιατί το κάνεις αυτό;” γυρνάει ψύχραιμος και μου απαντάει: “Γιατί μπορώ” (!)». Είμαστε τρεις γυναίκες στο τραπέζι και η συζήτηση –με το στομάχι κόμπο– πηγαίνει χωρίς να το καταλάβουμε στη Δώρα, στη Γαρυφαλλιά, στην Καρολάιν, στην Ελένη Τοπαλούδη. Γιατί το έκαναν; Γιατί μπορούσαν – ή, για να το πούμε αλλιώς, γιατί έμαθαν ότι μπορούν.

Έχουμε τόσες γυναικοκτονίες το 2021. Κάθε μήνα που πέρασε μία με δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν επειδή ήταν γυναίκες. Θυμάμαι ένα μεσημέρι, πριν από λίγο καιρό, άκουσα από ένα μπαλκόνι πρώτου ορόφου που φώναζε με αυτή την πνιχτή φωνή ένας άντρας στη γυναίκα του ή στο παιδί του «γαμώ το Χριστό σου, γαμώ την Παναγία σου» και σφίχτηκε η καρδιά μου. Γιατί αυτή η βρισιά ήταν η επιτομή της πατριαρχίας της δικής μου γενιάς. Η συνθήκη της πατριαρχίας ήταν πολύ ισχυρότερη παλιότερα, όμως δεν δολοφονούνταν τόσες γυναίκες από τους συζύγους/συντρόφους τους – δεν υπήρχαν τα σόσιαλ μίντια αλλά υπήρχαν οι Ειδήσεις, το μαθαίναμε. Όχι ότι και τώρα, στην επαρχία ειδικά, πολλά παιδιά δεν μεγαλώνουν με αυστηρούς πατεράδες και άβουλες μανάδες, αλλά το νέο μοντέλο θέλει πια τα περισσότερα παιδιά να μεγαλώνουν με την ιδέα πως όλα επιτρέπονται. «Ντρέπομαι για τη γενιά μου, μεγαλώνουν τα παιδιά τους σαν πρίγκιπες και πριγκίπισσες, ότι είναι τέλειοι σε όλα, νέοι άνθρωποι που δεν αντέχουν καμία κριτική, έχουν έναν ύφος που το αποκαλώ νεοναρκισσιστικό» μου λέει γνωστός καθηγητής με εμπειρία 25 χρόνων στο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές του. «Βγαίνουν οι γονείς μπροστά λες και είναι το παιδί τους στην εφηβεία, με παίρνουν τηλέφωνο οι μαμάδες για να με μαλώσουν επειδή βάζω στην εικοσάχρονη κόρη τους 7 αντί για 10». Την ίδια μέρα είχε δεχθεί υβριστικό/απειλητικό τηλεφώνημα από μια τέτοια μαμά επειδή ζητούσε από τους φοιτητές του να εμβολιαστούν.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά είναι εν δυνάμει δολοφόνοι, όμως ποιες είναι οι συνέπειες του να μεγαλώνουμε ενήλικες που δεν έχουν μάθει να αντέχουν την απόρριψη; Τι μας είπαν η μητέρα, ο πατέρας και ο θείος του δολοφόνου της Δώρας; «Την αγαπούσε, ήταν καλό παιδί, έμπλεξε άσχημα». Τι μας είπε ο δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς; «Χάλασε η φάση». Και πόση βία ακόμα μέσα στις σχέσεις και τις οικογένειες δεν φτάνει στο αποτρόπαιο, αλλά είναι η δυσβάσταχτη καθημερινότητα ανδρών και γυναικών; Γιατί οι γυναίκες δεν έχουν μάθει να φεύγουν από τις σχέσεις αλλά να ανέχονται; Γιατί τόσο συχνά όλοι αυτοί οι άντρες δεν αντιλαμβάνονται το θεμελιώδες όριο ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο; Και πού μπορεί να οδηγήσει η ψυχοπαθολογία των ερωτικών σχέσεων όταν δεν έχουν (ή δεν ξέρουν) πού να απευθυνθούν; (σε δομές, στην αστυνομία, σε άλλους ανθρώπους;)

Γυναικοκτονίες, ναι. Βία κατά των γυναικών, ναι. Όταν κάθε τόσο σκάνε notifications για γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε σαν πρόβλημα της κοινωνίας μας τις δολοφονίες γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Πρόβλημα-βουνό. Γιατί πώς να αλλάξει κάτι τόσο εδραιωμένο και κλειστό, όπως η οικογένεια; Πώς να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία τις ψυχώσεις που δημιουργούνται στην οικογενειακή εστία; Πώς θα αλλάξουν παιδεία, συμπεριφορές, ψυχισμό, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν άλλους ανθρώπους;

Κι από την άλλη, θεσμικά τι πρέπει να γίνει; Είναι πολύ δύσκολο να επεμβαίνεις στην ιδιωτική ζωή των άλλων, αλλά όταν ακούμε φωνές από το διπλανό διαμέρισμα ας μας πει κάποιος τι μπορούμε να κάνουμε. Γιατί όταν οι αστυνομικοί κλήθηκαν στο διαμέρισμα της Δάφνης πριν το φονικό μετά από καταγγελία γειτόνισσας για ενδοοικογενειακή βία, ολιγώρησαν. Ποιες είναι οι διαδικασίες μετά από τέτοιες καταγγελίες; Υπάρχουν;

Να απαιτήσουμε κάτι να γίνει, και όχι απλά κάτι, πολλά. Νόμους από την πολιτεία, ευαισθητοποίηση από τους θεσμούς και από την κοινωνία των πολιτών, προγράμματα εκπαίδευσης στα σχολεία, ενημερωτικές καμπάνιες για τις γυναίκες που φοβούνται ως προς το τι μπορούν να κάνουν, πού να καταφύγουν, προγράμματα ψυχοθεραπείας και ενδυνάμωσης. Δεν είναι μόνο η συχνότητα που δεν αντέχεται, αν βάλεις κάτω τις ημερομηνίες, είναι κι όλες αυτές οι ιστορίες που δεν μαθαίνουμε ποτέ επειδή δεν φτάνουν μέχρι εκεί. Αλλά και ιστορίες που θα ακολουθήσουν επειδή θα αποτελέσουν τίτλους ειδήσεων.


11 γυναικοκτονίες το 2021 στην Ελλάδα

17 Φεβρουαρίου, μια 54χρονη γυναίκα δολοφονείται άγρια στο σπίτι της στην περιοχή των Μεσκλών του Δήμου Πλατανιά, στα Χανιά. Δράστης ο Νορβηγός σύντροφός της, με 14 μαχαιριές σε ολόκληρο το σώμα της.

5 Απριλίου, η 28χρονη Κωνσταντίνα Τσάπα μετά από χρόνια κακοποίησης, σωματικής και ψυχικής, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Η ίδια και ο αδελφός της θα δολοφονηθούν στο σπίτι τους στην Μακρινίτσα Πηλίου από τον εν διαστάσει σύζυγό της κοπέλας. Τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης για την δολοφονική επίθεση με μαχαίρι είναι σοκαριστικά.

11 Μαΐου, η 20χρονη Καρολάιν Κράουτς εντοπίζεται στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά. Οι πληροφορίες τις πρώτες μέρες κάνουν λόγο για ληστεία από κακοποιούς οι οποίοι δεν δολοφόνησαν τη νεαρή κοπέλα μπροστά στην 11 μηνών κόρη της. Ωστόσο, οι συνεχείς αντιφάσεις του συζύγου της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, θα κάνουν τον 32χρονο πιλότο να ομολογήσει το φρικτό έγκλημα.

3 Ιουνίου, η 64χρονη Ελένη δολοφονείται από τον εν διαστάσει σύζυγό της, έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα. Ο 75χρονος δράστης στήνει καρτέρι έξω από την οικία της στην οδό Πραξιτέλους και την πυροβολεί εξ επαφής. «Το πιστόλι το είχα πάρει μαζί μου απλά για να τη φοβερίσω. Με έβριζε, είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Τρελάθηκα», θα υποστηρίζει στις Αρχές.

16 Ιουλίου, η 26χρονη Γαρυφαλλιά ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα στην περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου ήταν διακοπές με τον 30χρονο φίλο της. «Χάλασε η φάση», είπε στους αστυνομικούς που τον εντόπισαν, παραδεχόμενος ότι εκείνος χτύπησε και έσπρωξε τη Γαρυφαλλιά στη θάλασσα. Η νεκροψία-νεκροτομή θα δείξει πως η 26χρονη ζούσε όταν έπεσε στο νερό, ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό...

30 Ιουλίου, άνδρας αλβανικής καταγωγής 40 χρονών εμφανίζεται στο ΑΤ Δάφνης και ομολογεί ότι σκότωσε την 31χρονη σύζυγό του λόγω ζήλιας στο διαμέρισμά τους στη Λάμπρου Κατσώνη. Η νεαρή γυναίκα εντοπίζεται σε λίμνη αίματος με τραύματα στον λαιμό. Πριν τη δολοφονία, οι αστυνομικοί είχαν κληθεί στο διαμέρισμα της Δάφνης μετά από καταγγελία γειτόνισσας για ενδοοικογενειακή βία.

3 Αυγούστου, μια 43χρονη γυναίκα δολοφονείται μέσα σε ταβέρνα στη Σωτηρίτσα Λάρισας με οκτώ σφαίρες από τον 54χρονο σύζυγό της. Ο δράστης σημάδεψε με το περίστροφό του την άτυχη 43χρονη σε θώρακα και κεφάλι.

8 Αυγούστου, η 47χρονη Σταυρούλα Συραγοπούλου δολοφονείται πισώπλατα με καραμπίνα από τον 49χρονο φίλο της στην παραλία του Πανόρμου στο Ρέθυμνο, μέσα στην επιχείρησή της. Αφού την σκότωσε, αυτοπυροβολήθηκε και λίγες μέρες αργότερα κατέληξε.

23 Αυγούστου, 55χρονη δολοφονείται άγρια από τον Γεωργιανό σύντροφό της στο διαμέρισμά τους στη Θεσσαλονίκη. Το θύμα προτού δολοφονηθεί με μαχαίρι είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό. Η 55χρονη φέρεται να εκλιπαρεί μέχρι την τελευταία στιγμή τον δράστη να μην την σκοτώσει.

2 Σεπτεμβρίου βρέθηκε σε σπίτι στην Κυπαρισσία η τσιμεντωμένη σορός της 42χρονης Ρουμάνας, Μόνικα Γκιους, η οποία αγνοούνταν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο δολοφόνος, αφού τη σκότωσε, τοποθέτησε την άτυχη γυναίκα σε εμβρυακή στάση στον αυτοσχέδιο τάφο στην αυλή του σπιτιού, ρίχνοντας τσιμέντο. Κατηγορείται ο 39χρονος, πρώην σύντροφός της τα ίχνη του οποίου αναζητούνταν.

24 Σεπτεμβρίου, η 32χρονη Δώρα πέφτει νεκρή νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνοικία Ροδίνι, στην πόλη της Ρόδου, όταν δέχεται  πυρά από κυνηγετική καραμπίνα την ώρα που επιχειρούσε να μπει στο αυτοκίνητο της. Ο δράστης λίγα λεπτά μετά το έγκλημα, πηγαίνει στο σπίτι του και βάζει τέλος και στη δική του ζωή με την καραμπίνα που νωρίτερα είχε σκοτώσει τη φίλη του. Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο αυτόχειρας είχε επιδείξει και κατά το παρελθόν προβληματική ή και βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες με τις οποίες σχετίστηκε. 

Η Δώρα ήταν μαζί με τον δράστη εννέα μήνες και συγκατοικούσαν από τον προηγούμενο Ιούλιο. «Την παρακολουθούσε. Ήξερε τι ώρα σχολάει και την περίμενε έξω από το σπίτι της φίλη της. Της είχε στήσει καρτέρι. Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ», σύμφωνα με τον πατέρα της άτυχης κοπέλας.

Όσα είπε ο θείος του δράστη στον Αntenna: «Το παιδί δεν είναι το τέρας που παρουσιάζετε. Αυτή είναι η ένστασή μου. Έχετε μπλέξει πολλές ειδήσεις σε μία. Ήταν ένας άνθρωπος, ερωτευμένος, παθιασμένος με την κοπέλα του, όπως είναι ο καθένας μας με τη σχέση του και καλά κάνει, γιατί έτσι πρέπει να είσαι και από εκεί πέρα η καθεμία από εσάς θα πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας μας σας προσφέρει. Όχι μέχρι να μας ρίξετε και μόλις σας φτιάξουμε τα σπίτια μας και τις δομές που θέλετε, ξαφνικά θέλετε την ελευθερία σας. Ο καθένας από εμάς θα ζήλευε. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Δεν πήρε ένα όπλο και ξαφνικά κι έκανε έτσι για να φτάσει στο σημείο να κάνει αυτό που έκανε και να αυτοκτονήσει, είναι πολύ δύσκολο, πρέπει να την έχει λατρέψει. Δεν δικαιολογώ καμία πράξη βίας. Αλλά δεν μπορείτε να παρουσιάζετε όλους τους φονιάδες σαν να είναι τα τέρατα που τους παρουσιάζετε. Παρουσιάζετε τις γυναίκες όλες σαν θύματα, δεν είστε όλες θύματα, υπάρχετε κι εσείς με αγγελική μορφή αλλά εξωτερικά και μόνο, για το μέσα βάλτε άλλη λεξούλα. Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, αλλά δεν θέλω να θίξετε κι εσείς την οικογένειά μου».   

29 Οκτωβρίου, ένας άνδρας στην Ιεράπετρα σκότωσε με πολλαπλές μαχαιριές τη σύζυγό του. Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση, ωστόσο εξακολουθούσαν να έχουν έντονους καβγάδες. Ο 54χρονος φέρεται να μαχαίρωσε τη 48χρονη σε διάφορα σημεία του σώματός της και απειλεί να αυτοκτονήσει, πέφτοντας σε γκρεμό, τελικά παραδόθηκε στην αστυνομία.

Είχαν τέσσερα παιδιά, ενώ η γυναίκα το τελευταίο διάστημα έμενε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο, στο οποίο, γύρω στις 8.30 σήμερα το πρωί, πήγε ο 54χρονος μαχαιρώνοντας τη θανάσιμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ