Ελλαδα

Σέρρες έκρηξη: «Διαφωνούσα για το έργο που έγινε στο λεβητοστάσιο» λέει ο διευθυντής του σχολείου

«Προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δημοτικό σχολείο στις Σέρρες όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο
Το δημοτικό σχολείο στις Σέρρες όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο © EUROKINISSI

Έκρηξη στις Σέρρες στο λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου - Νεκρός 12χρονος μαθητής - Οι δηλώσεις από τον διευθυντή

Στις Σέρρες η έρευνα για τη φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 12χρονος μαθητής του δημοτικού σχολείου, έχει ξεκινήσει, με τους αστυνομικούς να αναζητούν απαντήσεις στο τι προκάλεσε την τραγωδία.

Το τραγικό συμβάν στο 9ο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12).

Από την ισχυρή έκρηξη στο λεβητοστάσιο η σιδερένια πόρτα εκτοξεύτηκε σε απόσταση 40 μέτρων και χτύπησε τον 12χρονο μαθητή, ο οποίος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Άλλα δύο παιδιά τραυματίστηκαν, με το ένα από τα δύο να μεταφέρεται στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος γνωστοποίησε ότι στη σχολική μονάδα εγκαταστάθηκε πρόσφατα, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου.

Έκρηξη στις Σέρρες: Στο Ιπποκράτειο ένας από τους τραυματισμένους μαθητές | 05/12/2022 | ΕΡΤ

Έκρηξη στις Σέρρες - Τι συνέβη με τον καυστήρα στο λεβητοστάσιο

Όπως είπε, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος. Και προσθέτει: «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ότι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του έργου στο λεβητοστάσιο του σχολείου στις Σέρρες χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις 10 τελευταίες μέρες. Και αναφέρει με νόημα: «Η λέξη “λειτουργεί” εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Έκρηξη σε λεβητοστάσιο σε Δημοτικό Σχολείο των Σερρών (05/12/2022)

Η βλάβη στο νέο σύστημα θέρμανσης του σχολείου στις Σέρρες

Για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών προσθέτει πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος» δηλώνει ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

Νεκρός 12χρονος μαθητής σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο
Νεκρός 12χρονος μαθητής σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο © EUROKINISSI

«Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε τον λέβητα πετρελαίου, καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία» σημειώνει ακόμη.

Δήμαρχος Σερρών: «Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας» (05/12/2022)

Η καταγγελία από τον διευθυντή του σχολείου στις Σέρρες για την έκρηξη στο λεβητοστάσιο

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρισκόταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη» τονίζει ακόμη ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου στις Σέρρες.

Και καταλήγει: «Εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Φονική έκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες - Η ανακοίνωση από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας εξέδωσαν ανακοίνωση μετά τη φονική έκρηξη στο δημοτικό σχολείο στις Σέρρες.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν» επισημαίνεται.

Και προστίθεται: «Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».

Περιπολικό και ασθενοφόρα στο σχολείο στις Σέρρες όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο
Περιπολικό και ασθενοφόρα στο σχολείο στις Σέρρες όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο © info24

Το έργο της προανάκρισης για τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος με τον νεκρό 12χρονο μαθητή στις Σέρρες μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του 12χρονου μαθητή στις Σέρρες

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο. 

» Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του, ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ "Ιπποκράτειο" για περαιτέρω παρακολούθηση.

» Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.  Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού» αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για την τραγωδία στις Σέρρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ