- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Google Maps άλλαξε το όνομα του κόλπου του Μεξικού σε «κόλπο της Αμερικής» μετά από εντολή Τραμπ
Στους χάρτες της Apple ωστόσο το όνομα παραμένει το ίδιο
Το Google Maps άλλαξε το όνομα του κόλπου του Μεξικού σε «κόλπο της Αμερικής» - Στους χάρτες της Apple ωστόσο το όνομα παραμένει το ίδιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε χθες, Δευτέρα, την ικανοποίησή του που το Google Maps άλλαξε το όνομα του κόλπου του Μεξικού σε «κόλπο της Αμερικής», μετά το διάταγμα που υπέγραψε αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου.
Πλέον το Google Maps αναφέρει ως «κόλπο της Αμερικής» τον κόλπο που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, στη θάλασσα μεταξύ της Φλόριντα, της Λουιζιάνα, του Τέξας, του Μεξικού και της Κούβας, όμως μόνο για τους χρήστες του που βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Εξάλλου όσοι χρήστες βρίσκονται σε άλλες χώρες βλέπουν δύο ονόματα: «κόλπος του Μεξικού (κόλπος της Αμερικής)», μια τακτική που ακολουθεί το Google Maps για διαφιλονικούμενες περιοχές.
«ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ», έγραψε ενθουσιασμένος ο Τραμπ στο Truth Social συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα screenshot από τον χάρτη του Google Maps και ένα link που οδηγεί στην ανακοίνωση που έκανε την Κυριακή με την οποία όρισε την 9η Φεβρουαρίου «ημέρα του Κόλπου της Αμερικής».
Και ο επίσημος λογαριασμός του Λευκού Οίκου στο Χ ανήρτησε το μήνυμα: «ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ στο @GoogleMaps».
G̶u̶l̶f̶ ̶o̶f̶ ̶M̶e̶x̶i̶c̶o̶ ❌
— The White House (@WhiteHouse) February 10, 2025
GULF OF AMERICA ✅ pic.twitter.com/WyyEEqFGN2
Η Google είχε εξηγήσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι αλλαγές των ονομάτων τοποθεσιών γίνονται με βάση επίσημες κυβερνητικές πηγές, σε αυτή την περίπτωση το Πληροφοριακό Σύστημα Γεωγραφικών Ονομάτων (GNIS) των ΗΠΑ.
GULF OF AMERICA on @GoogleMaps 🇺🇸 pic.twitter.com/w6KbXOEh5H
— The White House (@WhiteHouse) February 10, 2025
Στην αντίπαλη εφαρμογή του Google Maps, στους χάρτες της Apple, το όνομα παραμένει «κόλπος του Μεξικού».
Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον κόλπο αυτό «αναπόσπαστο κομμάτι της Αμερικής» λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή πετρελαίου και την αλιεία των ΗΠΑ και τον θεωρεί «τον προορισμό που προτιμούν οι Αμερικανοί για τον τουρισμό και την ψυχαγωγία».
Η κίνηση αυτή του Ρεπουμπλικάνου προκάλεσε την ανησυχία του Μεξικού και άλλων χωρών.
Η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ πρότεινε μάλιστα να μετονομαστούν οι ΗΠΑ σε «Μεξικανική Αμερική», μια αναφορά σε χάρτη του 17ου αιώνα στον οποίο μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της Αμερικής εμφανιζόταν με αυτό το όνομα.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει εξάλλου ότι θέλει να ονομάσει και πάλι όρος ΜακΚίνλι την υψηλότερη βουνοκορφή της Βόρειας Αμερικής που βρίσκεται στην Αλάσκα στα 6.190 μέτρα. Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε μετονομάσει την κορυφή σε Ντενάλι, έπειτα από αίτημα των αυτοχθόνων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.