Κοσμος

TikToker προσποιούνταν την καρκινοπαθή - Μάζεψε χιλιάδες δολάρια σε έρανο

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη της 19χρονης που υποστήριζε ότι έπασχε από λευχαιμία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια TikToker μοιράστηκε τη μάχη της με τον καρκίνο και συγκέντρωσε χιλιάδες στο GoFundMe. Ήταν όλα μια απάτη, λέει η αστυνομία.
Η Μάντισον Ρούσο φέρεται να χρησιμοποίησε το TikTok για να διαδώσει την υποτιθέμενη μάχη της με τον καρκίνο και να συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια © GoFundMe

Μια TikToker μοιράστηκε τη μάχη της με τον καρκίνο και συγκέντρωσε χιλιάδες στο GoFundMe. Ήταν όλα μια απάτη, λέει η αστυνομία.

Η μη ορθή χρήση του ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του καρκίνου ήταν αυτή που «πρόδωσε» μία 19χρονη φοιτήτρια στην Αϊόβα των ΗΠΑ, η οποία εξαπάτησε όσους τη βοήθησαν και τη στήριξαν οικονομικά, μέσω της εφαρμογής GoFundme.

Η αποκάλυψη της απάτης ξεκίνησε από διάφορους TikToker, οι οποίοι μπόρεσαν και εντόπισαν την ψεύτικη χρήση του ιατρικού της εξοπλισμού.

Η Μάντισον Ρούσο φέρεται να χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη μάχη της με τον καρκίνο και να συγκεντρώσει σχεδόν 40.000 δολάρια στο GoFundMe – αλλά η όλη επιχείρηση ήταν απάτη, σύμφωνα με την αστυνομία της Αϊόβα, η οποία έχει κατηγορήσει τον Ρούσο για κλοπή.

Η Ρούσο, μια 19χρονη δημιουργός περιεχομένου στο TikTok, συγκέντρωσε περισσότερα από 37.303 δολάρια από 439 δωρητές υποστηρίζοντας ψευδώς ότι έπασχε από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, καρκίνο στο πάγκρεας σε στάδιο 2 και έναν όγκο στο «μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου, που τυλίγεται γύρω από τη σπονδυλική της στήλη», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το αστυνομικό τμήμα του Έλντριτζ.

Η 19χρονη TikToker που «έδινε αγώνα με τον καρκίνο» - Έδινε συνεντεύξεις και μίλησε σε πανεπιστήμιο

Η αστυνομία είπε ότι ανώνυμοι μάρτυρες με «ιατρική εμπειρία» επεσήμαναν «ιατρικές ασυμφωνίες» στις αναρτήσεις της Ρούσο. Μια κλήτευση για ιατρικά αρχεία διαπίστωσε ότι η Ρούσο «δεν είχε διαγνωστεί ποτέ με οποιοδήποτε είδος καρκίνου ή όγκου», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Ρούσο, κάτοικος του Μπέτεντορφ της Αϊόβα, συνελήφθη για κλοπή μέσω εξαπάτησης στις 23 Ιανουαρίου, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η αστυνομία είπε ότι εξακολουθεί να εργάζεται για τον εντοπισμό φερόμενων θυμάτων της Ρούσο. Εκτός από την προσέλκυση δωρεών στο GoFundMe, ο Russo «δέχτηκε επίσης ιδιωτικές δωρεές από άλλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σχολικές περιφέρειες και ιδιώτες», σύμφωνα με την αστυνομία.

Μια TikToker μοιράστηκε τη μάχη της με τον καρκίνο και συγκέντρωσε χιλιάδες στο GoFundMe. Ήταν όλα μια απάτη, λέει η αστυνομία.
Η αστυνομία εξακολουθεί να εργάζεται για τον εντοπισμό φερόμενων θυμάτων της Ρούσο © GoFundMe

Εκπρόσωποι της πλατφόρμας GoFundMe είπαν στο CNN ότι είχαν αφαιρέσει τον έρανο, απαγόρευσαν στη Ρούσο να χρησιμοποιεί την υπηρεσία και επέστρεψαν τα χρήματα σε όλους τους δωρητές.

Η Ρούσο ήταν ανοιχτή για τον υποτιθέμενο αγώνα της με τον καρκίνο, δίνοντας συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο και δημοσιεύοντας την ιστορία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Οκτώβριο του 2022, μίλησε με το North Scott Press με έδρα το Έλντριτζ, για ένα θέμα επικεντρωμένο στην εμπειρία της με τον καρκίνο. Συζήτησε επίσης για την υποτιθέμενη μάχη της με τον καρκίνο ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Πανεπιστήμιο St Ambrose και στο Εθνικό Παγκρεατικό Ίδρυμα στο Σικάγο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αστυνομίας.

(Με πληροφορίες του CNN)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ