Κοσμος

Πώς οι δυτικές κυρώσεις αποδυναμώνουν το ρωσικό οπλοστάσιο

Δεν υπάρχουν υλικά για τη κατασκευή προηγμένων όπλων - Τελειώνουν τα ανταλλακτικά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανικά άρματα μάχης προελαύνουν στο Χάρκοβο μετά τη ρωσική υποχώρηση
Ουκρανικά άρματα μάχης προελαύνουν στο Χάρκοβο μετά τη ρωσική υποχώρηση © EPA/OLEG PETRASYUK

Οι κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν επιτρέπει στους Ρώσους να κατασκευάσουν πυραύλους και άλλα προηγμένα όπλα, καθώς υλικά και ανταλλακτικά εισάγονται από το εξωτερικό.

Οι κυρώσεις της Δύσης αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητα της Ρωσίας να κατασκευάζει προηγμένα οπλικά συστήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα Παρασκευή (16/9) κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η ρωσική βιομηχανία μπορεί ακόμη να κατασκευάσει «πάρα πολλά πυρομαχικά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει πολλές δέσμες κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απαγόρευση πώλησης προηγμένης τεχνολογίας στη Ρωσία.

«Παρεμποδίζονται ολοένα και περισσότερο λόγων των κυρώσεων, επειδή ορισμένα από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τα οπλικά συστήματά τους έρχονται από τις δυτικές βιομηχανίες» είπε ο Ρομπ Μπάουερ, ο Ολλανδός ναύαρχος που προεδρεύει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τώρα τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις αυτού του πράγματος, όσον αφορά την ικανότητά τους να κατασκευάζουν, για παράδειγμα, πυραύλους κρουζ και πιο προηγμένα όπλα».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Τρίτη πως η απώλεια τεχνολογίας λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων πλήττει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει την παραγωγή όπλων.

Και οι δύο εμπόλεμες πλευρές αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή «αυτός ο συμβατικός πόλεμος απαιτεί την ανάλωση στρατιωτικών ειδών με ρυθμό πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες» συνέχισε ο Μπάουερ.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, οι Ρώσοι έχουν ακόμη μια σημαντική βιομηχανική βάση και είναι ικανοί να κατασκευάσουν πολλά πυρομαχικά. Και έχουν ακόμη πάρα πολλά πυρομαχικά» ξεκαθάρισε, μιλώντας ενόψει της διήμερης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει εντός της ημέρας στην Εσθονία.

Ukrainian drone drops bombs on Russian troops and vehicles

Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία

Ο Μπάουερ εκτίμησε ότι περίπου το 85% των Ρώσων στρατιωτών πολεμά ήδη στην Ουκρανία, περιορίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία της, καθώς δεν μπορεί να κηρύξει γενική επιστράτευση χωρίς ταυτόχρονα να κηρύξει τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιμένει να ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι πόλεμο.

«Βλέπουμε περιορισμένο αριθμό νέων στρατευμάτων να μπαίνουν στη μάχη. Και ένα πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι το επίπεδο εκπαίδευσής τους δεν είναι πολύ υψηλό» ανέφερε επίσης.

Αυτόν τον μήνα η Ουκρανία αιφνιδίασε τη Ρωσία με την αντεπίθεσή της στο Χάρκοβο, όπου το Κίεβο ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε μια περιοχή 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σ.σ. έκταση περίπου ίση με την Κύπρο).

Ο Μπάουερ είπε ότι η προέλαση αυτή ήταν επιτυχής κυρίως λόγω της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ από το 2014, κάτι που τους επέτρεψε να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

«Ένας από τους λόγους που είναι τόσο επιτυχείς (οι Ουκρανοί) αυτήν τη στιγμή είναι ότι οι Ρώσοι πολεμούν με παλιομοδίτικο τρόπο. Κάθε μονάδα λαμβάνει οδηγίες από τις ανώτερες αρχές και επομένως, αν κάτι αλλάξει, περιμένουν νέα εντολή. Οι Ουκρανοί προχώρησαν τόσο γρήγορα που οι Ρώσοι δεν τις έλαβαν (σ.σ. τις νέες εντολές) και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».

Ukrainian Soldier sets fire to Russian billboard with MOLOTOV COCKTAILS near Kharkiv

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ