Κοσμος

Ρωσία: Οι πρώτοι επίστρατοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους πριν φύγουν για Ουκρανία (βίντεο)

Ανάμεσά τους και φοιτητές παρά την υπόσχεση της Μόσχας για το αντίθετο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνές αποχωρισμού στη Ρωσία, καθώς οι πρώτοι επίστρατοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπαίνουν στο λεωφορείο
Σκηνές αποχωρισμού στη Ρωσία, καθώς οι πρώτοι επίστρατοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπαίνουν στο λεωφορείο © Telegraph/YouTube

Στη Ρωσία η μερική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε. Ο αποχωρισμός από τις οικογένειές πριν οι επίστρατοι ανέβουν στο λεωφορείο.

Η επιστράτευση στη Ρωσία συνεχίζεται, την ώρα που πληθαίνουν οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και της απόφασής του να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στόχος της Μόσχας είναι να συγκεντρώσει 300.000 έφεδρους στρατιώτες, προκειμένου να τους στείλει να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την επιστράτευση. Ρώσοι, κάθε ηλικίας, επιβιβάζονται στα λεωφορεία, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους. Με δάκρυα στα μάτια και την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, μητέρες αποχαιρετούν τα παιδιά τους. Ένας παππούς σηκώνει ψηλά τον εγγονό του για να τον δει ο γιος του μέσα από το τζάμι του λεωφορείου λίγο πριν το όχημα ξεκινήσει για το στρατόπεδο, όπου θα ακολουθήσει η σύντομη εκπαίδευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επιστράτευση γίνεται με fast track διαδικασίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που η μητέρα ή ο πατέρας να μην προλαβαίνει να αποχαιρετίσει το παιδί του, καθώς είναι ακόμη στη δουλειά και δεν μπορεί να πάρει άδεια.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά το Κρεμλίνο, καθώς οι Ουκρανοί σημειώνουν τη μία νίκη μετά την άλλη. Η προέλαση στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία συνοδεύεται από την αντεπίθεση στο Λουχάνσκ (περιοχή στο Ντονμπάς).

Families' tearful goodbyes for the first Russian reservists as Putin mobilises troops to Ukraine

Η επιστράτευση στη Ρωσία αφορά και φοιτητές - Τι καταγγέλλει επίστρατος

Ένας από τους επίστρατους δηλώνει ότι είναι φοιτητής. Όπως είπε, παρά τη σχετική δέσμευση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι η μερική επιστράτευση δεν αφορά φοιτητές, ο ίδιος έλαβε κανονικά το χαρτί να πάει να παρουσιαστεί στον στρατό.

Σημειώνεται ότι πολλοί Ρώσοι συνεχίζουν να αναζητούν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη μερική επιστράτευση. Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις οδικές συνοριακές διαβάσεις της Ρωσίας, την ώρα που τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού «one way» έχουν γίνει ανάρπαστα.

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους επίστρατους να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό και να μην πολεμήσουν, όταν βρεθούν σε μέτωπα στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ