Κοσμος

Ποιους αφορά η επιστράτευση του Πούτιν και ποιοι εξαιρούνται - Τι σημαίνει σε αριθμούς

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την κλιμάκωση της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιος αφορά η επιστράτευση του Πούτιν - Τι σημαίνει σε αριθμούς
Ρωσικό στρατιωτικό όχημα στην Ουκρανία με το χαρακτηριστικό γράμμα «Ζ» © EPA/SERGEI ILNITSKY

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση - Ποιους αφορά η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

Τόνισε ότι η επιστράτευση αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν νέα εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Ρωσία: Το τουφέκι Καλάσνικοφ AK-12 τροποποιείται για ταχυβολία και χειρισμό

Το τουφέκι εφόδου πέμπτης γενιάς Καλάσνικοφ AK-12 που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία τροποποιήθηκε για να αυξηθεί ο ρυθμός πυρός και οι χειριστές του να έχουν ευχερέστερο έλεγχο του επιλογέα βολής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο την κατασκευάστρια εταιρεία.

Στην έκδοση AK-12, η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 2018, θα απενεργοποιηθεί η επιλογή των δύο βολών και πλέον οι χειριστές θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα είτε σε βολή κατά βολή ή στην αυτόματη λειτουργία, ενώ θα υπάρχει επίσης προσαρμογέας στο κοντάκι, είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Καλάσνικοφ, ο Άλαν Λουσνίκοφ, στο RIA.

«Στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα επιλέξαμε τεχνικές λύσεις, κατασκευάσαμε πρωτότυπο και το επιδείξαμε σε αντιπροσώπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», δήλωσε ο κ. Λουσνίκοφ.

Δεν διευκρίνισε πότε αναμένει ότι θα τεθεί σε υπηρεσία το τροποποιημένο τουφέκι. Περιορίστηκε να πει πως η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων του νέου σχεδίου του τουφεκιού.

Το AK-12, με διαμέτρημα 5,45 χιλιοστών και κάννη 415 χιλιοστών, που ανέπτυξε η βιομηχανία Καλάσνικοφ, είναι το βασικό τουφέκι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Έχει βελτιωμένη αξιοπιστία και ακρίβεια σε σχέση με παλαιότερα μοντέλα του «Αβτομάτ Καλασνίκοβα» που σχεδίασε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ και τέθηκε σε υπηρεσία το 1949 στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Στη βιομηχανία Καλάσνικοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2014, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επέβαλαν δικές τους κυρώσεις στην εταιρεία φέτος.

Επιστράτευση στη Ρωσία - Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».

Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ