Κοσμος

Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την αντεπίθεση στο Λουχάνσκ - Η στιγμή που μπαίνουν σε χωριό (βίντεο)

Δηλώνουν αποφασισμένοι να απελευθερώσουν ολόκληρο το Ντονμπάς από τους Ρώσους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους στο Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία
Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους στο Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία © EPA | Guardian News/YouTube

Η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Λουχάνσκ. Η στιγμή που μπαίνουν σε χωριό, έχοντας απωθήσει τους Ρώσους στο Ντονμπάς.

Στην Ουκρανία μικρή αλλά «συμβολική» χαρακτηρίζει το Κίεβο την κατάληψη ενός μικρού χωριού κοντά στην πόλη Λισιτσάνσκ στην επαρχία Λουχάνσκ.

Μετά την προέλαση στο Χάρκοβο ο ουκρανικός στρατός έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή του για να απελευθερώσει το Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου την πλήρη κατάληψη του Λουχάνσκ μετά την πτώση του Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δημοσιεύει βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να περιπολούν στο χωριό. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι ο ουκρανικός στρατός είναι αποφασισμένος να διώξει τους Ρώσους από ολόκληρο το Ντονμπάς.

Παράλληλα, έχει θέσει ως όρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και από την Κριμαία.

Ukraine recaptures village in Luhansk as Russia loses full control of region

Έφθασε η ώρα για το Λουχάνσκ - Πώς οι Ουκρανοί κερδίζουν τους Ρώσους

Εκμεταλλευόμενοι το στρατηγικό λάθος της Ρωσίας να μεταφέρει επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Κριμαία, στα νότια της Ουκρανίας, και αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα προηγμένα όπλα που έχουν στείλει χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία, οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες στο πεδίο της μάχης στα ανατολικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στο Λουχάνσκ από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και με την άλλη περιοχή στο Ντονμπάς, το Ντονέτσκ, όπως και στη Χερσώνα (στα νότια της Ουκρανίας) αλλά και σε μέρος της Ζαπορίζια, με θέμα την ένταξη των εδαφών αυτών στη Ρωσία. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Δύση, η οποία προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Ukraine’s counter-offensive recaptures parts of Luhansk as Russia retreats

Το διάγγελμα Πούτιν δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να βγει ηττημένη από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Στο διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και προειδοποίησε ότι δεν μπλοφάρει για τα πυρηνικά, ζητώντας από τη Δύση «να σταματήσει να απειλεί τη Ρωσία».

«Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο» είπε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες. Και προειδοποίησε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

Ukraine’s counter-offensive recaptures parts of Luhansk as Russia retreats

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στα πυρηνικά, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ