- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ανάλυση: Πώς κατάφερε η Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη της - Το μοιραίο λάθος της Ρωσίας
«Απέτυχε η ρωσική εισβολή»
Ουκρανία: Πώς κατάφερε ο ουκρανικός στρατός να επανακαταλάβει τόσα εδάφη από τους Ρώσους.
Με τη συμπλήρωση 200 και πλέον ημερών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, από την αρχή του Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασκούν πίεση στο βόρειο τμήμα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προέλαση στο νοτιοανατολικό τμήμα. Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες.
Μέχρι και την περασμένη η Τετάρτη, η Ουκρανία αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες και η πρόοδος στις επιθετικές επιχειρήσεις της σημειωνόταν με μεγάλη δυσκολία. Ωστόσο, εκμεταλλεύτηκε δυναμικά τις στρατιωτικές συνθήκες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, ανοίγοντας την προοπτική περαιτέρω κερδών.
Σε μια ένδειξη ότι το Κρεμλίνο ενδεχομένως να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες για τις απώλειες κατεχόμενων εδαφών, που οι διορισμένες από τη Ρωσία διοικήσεις επανειλημμένα τόνιζαν ότι σκόπευαν να κρατήσουν «για πάντα» ο Τσέτσενος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ άφησε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν ίσως να μη γνωρίζει την πραγματική εικόνα της κατάστασης, όπως μεταδίδει ο Guardian. Που οφείλεται όμως η εξέλιξη αυτή;
Τι αναφέρει η CIA
Έξι μήνες μαχόμενη «σ’ έναν πολύ δύσκολο πόλεμο», η Ουκρανία άρχισε τις αντεπιθέσεις και η ρωσική εισβολή μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο ως μια αποτυχία, δήλωσε ο αρχηγός της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, μιλώντας στο συνέδριο Billington CyberSecurity στην Ουάσιγκτον.
Αναφερόμενος στις αντεπιθέσεις στα νότια και γύρω από το Χάρκοβο, και στην Χερσώνα στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ο Γουίλιαμ Μπερνς είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποτίμησε σοβαρά το θάρρος και τις δυνατότητες της Ουκρανίας να πολεμήσει.
Ενώ το τελευταίο κεφάλαιο του πολέμου δεν έχει ακόμη γραφτεί, «είναι δύσκολο να δούμε τον απολογισμό του Πούτιν στον πόλεμο ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια αποτυχία», δήλωσε ο Μπερνς.
Ο Μπερνς είπε ότι ο Πούτιν περιβάλλεται από συμβούλους που δεν είναι πρόθυμοι να προβάλουν αντιρρήσεις και ότι ο Ρώσος πρόεδρος πίστεψε λανθασμένα ότι η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων θα κλονίζεται και η αμερικανική προσοχή θα περιφέρεται όσο περισσότερο παρατείνεται η σύγκρουση.
«Το στοίχημα του Πούτιν αυτή τη στιγμή είναι ότι θα είναι πιο σκληρός από τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».
Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου: Το πιο σημαντικό επίτευγμα της Ουκρανίας μετά το Κίεβο
Η αποχώρηση των Ρώσων από την πόλη Ιζιούμ αποτελεί το πιο σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα των Ουκρανών μετά από τη νίκη τους στη μάχη του Κιέβου τον Μάρτιο σημειώνει το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου.
Here are today's control-of-terrain maps of #Russia's invasion of #Ukraine from @TheStudyofWar and @criticalthreats.
— ISW (@TheStudyofWar) September 10, 2022
Click here to see our interactive map: https://t.co/8RN8PxUABa pic.twitter.com/eTmqtMIXYz
«Η απώλεια του Ιζιούμ καταδικάζει το αρχικό σχέδιο εκστρατείας της Ρωσίας για αυτή τη φάση του πολέμου και διασφαλίζει ότι οι ρωσικές προελεύσεις προς το Μπαχμούτ ή γύρω από την πόλη του Ντονέτσκ δεν μπορούν να είναι αποφασιστικές (αν πραγματοποιηθούν). Ακόμη και η ρωσική κατάληψη του Μπαχμούτ, η οποία είναι απίθανο να συμβεί, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί σε μικροσκοπικούς γύρω οικισμούς για εβδομάδες, δεν θα υποστήριζε πλέον καμία μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των αρχικών στόχων αυτής της φάσης της εκστρατείας, δεδομένου ότι δεν θα υποστηριζόταν από μια προέλαση από το Ιζιούμ στα βόρεια. Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Μπαχμούτ και γύρω από την πόλη του Ντονέτσκ έχουν χάσει έτσι κάθε πραγματική επιχειρησιακή σημασία για τη Μόσχα και απλώς σπαταλούν μέρος της εξαιρετικά περιορισμένης αποτελεσματικής μαχητικής δύναμης που διατηρεί η Ρωσία», καταλήγουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση που δημοσιεύει ο Guardian, η απόφαση της Ρωσίας να στείλει χιλιάδες από τα καλύτερα στρατεύματά της για να υπερασπιστούν τη Χερσώνα, φαίνεται πως στάθηκε μοιραία, αλλά και καταληκτική για την πορεία του πολέμου. Οι εξουθενωμένοι Ρώσοι στρατιώτες, μετά από μήνες συνεχούς πολέμου, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για τις ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να ανακτήσουν τα χαμένα τους εδάφη.
Η επιτυχία της Ουκρανίας επιτεύχθηκε εν μέρει με τη χρήση τόσο των αρμάτων μάχης όσο και του πεζικού, σε ένα μέτωπο όπου ο εχθρός αποδυναμώθηκε από πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας (πιθανότατα από τις ΗΠΑ και άλλα πυραυλοβολικά πυραύλων MLRS). Έκανε ιδιαίτερα έξυπνο σχεδιασμό για να εντοπίσει το αδύναμο σημείο της Ρωσίας και εκμεταλλεύτηκε τη γεωγραφία -τον ποταμό- με μέγιστο πλεονέκτημα. Αλλά πάνω από όλα, έκανε σωστή και ισχυρή χρήση συνδυασμένων όπλων, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει σημειωθεί ξανά από την έναρξη της εισβολής.
Η Ρωσία είχε προχωρήσει σκεπτόμενη ότι θα μπορούσε, με την ακατάπαυστη χρήση βαρέος πυροβολικού -15.000 έως 20.000 οβίδες την ημέρα- να ανακόψει τις ουκρανικές δυνάμεις προς τα δυτικά. Τώρα ξαφνικά φαίνεται ότι η Μόσχα πέρασε μήνες εμπλεκόμενη σε μια σύγκρουση που στην αρχή της έφερε μόνο περιορισμένα κέρδη -το Sievierodonetsk- και στη συνέχεια σχεδόν τίποτα, καθώς δεν κατάφερε να καταλάβει το Bakhmut.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Ο Μιλέι έχει στενούς δεσμούς με την Τζόρτζια Μελόνι
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για το εκθαμβωτικό φυσικό φαινόμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.