Κοσμος

Ουκρανία: Τα βίντεο με τους ομαδικούς τάφους στην Ιζιούμ - Οι βασανισμοί και οι εκτελέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις φρικαλεότητες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομαδικός τάφος στην πόλη Ιζιούμ της Ουκρανίας
Ομαδικός τάφος στην πόλη Ιζιούμ της Ουκρανίας © The Sun/YouTube

Στην Ουκρανία οι ομαδικοί τάφοι στην Ιζιούμ μαρτυρούν τη φρίκη του πολέμου. Η δεύτερη πόλη μετά την Μπούκα όπου εντοπίζονται στοιχεία για μαζικούς βασανισμούς και εκτελέσεις από τους Ρώσους.

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την Ουκρανία, που δείχνουν τον ομαδικό τάφο στην πόλη Ιζιούμ, η οποία απελευθερώθηκε πρόσφατα από τους Ουκρανούς.

Όπως και στη μαρτυρική πόλη Μπούκα, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, έτσι και στην πόλη Ιζιούμ στην Ανατολική Ουκρανία εντοπίστηκαν πτώματα δεμένα πισθάγκωνα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, μέσα σε ομαδικούς τάφους.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη για τις θηριωδίες των Ρώσων στη χώρα του. Διεθνή ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τις πρώτες εικόνες από τους ομαδικούς τάφους στην πόλη Ιζιούμ, την ώρα που οι Ουκρανοί συνεχίζουν να παρουσιάζουν στοιχεία για βασανισμούς και εκτελέσεις αμάχων.

Μαζικές εκτελέσεις και βασανισμοί στην Ιζιούμ της Ουκρανίας

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ουκρανικού Κοινοβουλίου δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι υπέστησαν βασανιστήρια και σκοτώθηκαν στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της επαρχίας του Χαρκόβου στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Λούμπινετς είπε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες οι ουκρανικές αρχές θα ανακοινώσουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Ιζιούμ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Από τη μεριά του ο τοπικός κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ δήλωσε: «Στο Ιζιούμ υπάρχουν πολλά πτώματα με τα χέρια δεμένα στην πλάτη και ένας άνθρωπος θάφτηκε με ένα σκοινί γύρω από τον λαιμό του. Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν».

Και πρόσθεσε: «450 πτώματα πολιτών φέρουν σημάδια βίαιου θανάτου και βασανιστηρίων. Ανάμεσά τους και παιδιά».

«Τα πτώματα θα σταλούν για νεκροψία, ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου. Κάθε νεκρός θα γίνει αντικείμενο έρευνας και θα αποτελέσει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων απόδειξη για εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας» ανέφερε ακόμη.

«Οι διαστάσεις των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τους Ρώσους στο Ιζιούμ είναι τεράστιες» κατέληξε, κάνοντας λόγο για «αιματηρή και βάρβαρη τρομοκρατία».

Ukraine says it has discovered mass burial site with 400 bodies in recaptured city

Αποτροπιασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ρωσικά εγκλήματα στην Ιζιούμ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «βαθιά σοκαρισμένη» μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Ιζιούμ της Ουκρανίας και «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δριμύτητα τις φρικαλεότητες» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αφήσει μία γραμμή αίματος και ολέθρου. (...) Η Ρωσία, οι πολιτικοί της ηγέτες και όλα τα ενεχόμενα στις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου πρόσωπα στην Ουκρανία πρέπει να λογοδοτήσουν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Άντονι Μπλίνκεν για Ιζιούμ: «Βλέπουμε τι αφήνει η Ρωσία στο πέρασμά της» 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων θαμμένων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Ιζιούμ, που απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις. Έκανε, μάλιστα, αναφορά για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο και αυτό φαίνεται και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αποτραβιέται η ρωσική πλημμυρίδα από τμήματα των εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Βλέπουμε τι αφήνει στο πέρασμά της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Και αυτήν η πρόσφατη ανακάλυψη περισσότερων των 440 τάφων στο Ιζιούμ μας το θύμισε» πρόσθεσε.

Ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να στοιχειοθετήσουν αυτές τις φρικαλεότητες, τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Ukraine-Russia war: Hundreds of graves found in forest near recaptured Izyum

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός του στρατού ξηράς Μάρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορούν να κρυφτούν.

«Ως προς την συνολική κλίμακα (των πιθανών εγκλημάτων πολέμου), δεν ξέρω. Αλλά θα σας πω ότι ο κόσμος θα τα ανακαλύψει. Τα εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να κρυφτούν, ειδικά πράγματα όπως ομαδικοί τάφοι» υπογράμμισε ο Aμερικανός στρατιωτικός στους δημοσιογράφους στην Εσθονία που συμμετέχει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε: «Πιστεύω ότι αυτά που ακούμε από την πλευρά της Κίνας και της Ινδίας απηχούν τις ανησυχίες σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και όχι μόνο στον ουκρανικό λαό». «Θεωρώ ότι αυτό αυξάνει την πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει την επίθεσή της» κατέληξε.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν να ανακαταλάβουν σημαντικά εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, εκμεταλλευόμενοι τα σοβαρά λάθη της Ρωσίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σε αρκετές περιπτώσεις οι Ρώσοι εγκατέλειψαν άρον άρον τις θέσεις τους, αφήνοντας πίσω τους άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και αποθήκες γεμάτες πυρομαχικά και όπλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ