Κοσμος

Αποστάσεις Μόντι από Πούτιν: «Δεν είναι εποχή για πόλεμο»

Ο «πάγος» από τον Σι Τζινπίνγκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι © EPA/ SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι είχαν επαφές στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Στο επίκεντρο ο πόλεμος της Ουκρανίας.

Η Ρωσία επιθυμεί «να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η παρούσα χρονική συγκυρία δε συνιστά «εποχή για πολέμους», την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις, όπως η επισιτιστική κρίση και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια.

«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι' αυτό», είπε ο Μόντι στον Πούτιν, προσθέτοντας ότι η δημοκρατία, η διπλωματία και ο διάλογος κρατούν τον κόσμο ενωμένο.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες του Μόντι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε όλο αυτό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο συνεχίζοντας, ο Ρώσος ηγέτης έριξε την ευθύνη στην ουκρανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως είναι το Κίεβο εκείνο που θέλει να συνεχίσει να πολεμά και που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα ο Πούτιν είχε σημειώσει ότι συμμερίζεται και τις ανησυχίες της Κίνας για το ίδιο θέμα. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Πούτιν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με ένα βίντεο που κοινοποίησε το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι Zvezda. «Κατανοούμε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες σας σχετικά με αυτό. Κατά τη σημερινή συνάντηση, φυσικά θα εξηγήσουμε τη θέση μας».

Σημειώνεται ότι ο Μόντι και ο Πούτιν μίλησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μόνιμα μέλη του οποίου, εκτός από την Ινδία, είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

«Οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται, χάρη στις πρόσθετες προμήθειές σας ρωσικών λιπασμάτων στις ινδικές αγορές, οι οποίες έχουν αυξηθεί οκτώ και πλέον φορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της Ινδίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πούτιν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ