Κοσμος

Μεντβέντεφ: «Έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα»

Τι ορίζει έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Ντμίτρι Μεντβέντεφ © EPA / YULIA ZYRYANOVA / SPUTNIK POOL

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων και τους λόγους για τους οποίους δικαιούται να τα χρησιμοποιεί.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα και ότι μπορεί να βάλει εναντίον εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα.

Ο νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε συγκεκριμένα: «Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων». 

Ακόμη, είπε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσουμε σε κανέναν λόγο να αμφιβάλλει έστω και το παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της».

Τα σχόλια αυτά του Ντμίτρι Μεντβέντεφ προκάλεσαν την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε εμφάνισή του μέσω σύνδεσης βίντεο στο Φόρουμ της Ντόχα του Κατάρ προειδοποίησε ότι η Μόσχα αποτελεί άμεση απειλή για τον κόσμο.

«Η Ρωσία σκέφτεται να καυχιέται ότι μπορεί να καταστρέψει με πυρηνικά όπλα, όχι μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Η Ρωσία έχει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές – το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο. 

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ