Κοσμος

Oυκρανία: Έπεσε το Σεβεροντονέτσκ -Υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας το Λουχάνσκ

«Άρχισαν να βγαίνουν κάτοικοι από το εργοστάσιο Αζότ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Με τη συμπλήρωση 4 μηνών πολέμου, οι Ρώσοι στα όρια του Λισιτσάνσκ
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

To Σεβεροντονέτσκ στα χέρια των Ρώσων – Οι ουκρανικές δυνάμεις «έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν».

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ελέγχεται πλήρως από τον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες την υποχώρησή του από την πόλη η οποία αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από την ρωσική εισβολή για να οργανώσει καλύτερα την άμυνα της γειτονικής πόλης Λισιτσάνσκ.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε ότι οι υπερασπιστές της πόλης έλαβαν εντολή από την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση να αναδιπλωθούν σε ασφαλέστερες θέσεις μάχης. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν το χωριό Μικολάιβκα, νότια της πόλης Λισιτσάνσκ, στην απέναντι όχθη του ποταμού που τη χωρίζει από το Σεβεροντονέτσκ.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζότ για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς έχουν αρχίσει να βγαίνουν. «Ορισμένοι από αυτούς έχουν περάσει τους τελευταίους τρεις μήνες στα υπόγεια», εξήγησε.

Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο απομακρύνονται, χωρίς να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση.

Με την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον σχεδόν πλήρως την περιοχή του Λουγκάνσκ έπειτα από σφοδρές μάχες εβδομάδων, ενώ οδομαχίες διεξάγονται και στο γειτονικό Λισιτσάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την κοιλάδα του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία θέλουν να καταλάβουν. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ