- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μακρόν για Ζαν-Λικ Γκοντάρ: «Η Γαλλία έχασε έναν εθνικό θησαυρό»
Το tweet του Γάλλου προέδρου για τον μεγάλο κινηματογραφιστή
Ζαν-Λικ Γκοντάρ: Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν για τον θάνατο του κινηματογραφιστή - Το έργο του «νονού» της νουβέλ βαγκ
Η Γαλλία έχασε έναν «εθνικό θησαυρό», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του για τον θάνατο του κινηματογραφικού σκηνοθέτη Ζαν-Λικ Γκοντάρ, του «νονού» της «νουβέλ βαγκ», του «νέου κύματος» στον γαλλικό κινηματογράφο, που έφυγε σήμερα (13/9) από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.
«Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ ήταν ο πιο εικονοκλάστης από τους κινηματογραφιστές του Νέου Κύματος (...). Χάσαμε έναν εθνικό θησαυρό (...)», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.
Ce fut comme une apparition dans le cinéma français. Puis il en devint un maître. Jean-Luc Godard, le plus iconoclaste des cinéastes de la Nouvelle Vague, avait inventé un art résolument moderne, intensément libre. Nous perdons un trésor national, un regard de génie. pic.twitter.com/bQneeqp8on
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 13, 2022
Ποιος ήταν ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1930.
Το 1949, o Ζαν-Λικ Γκοντάρ βρίσκεται στο Παρίσι για να σπουδάσει εθνολογία στη Σορβόννη. Εκεί θα γνωρίσει και θα συναναστραφεί με τους Κλοντ Σαμπρόλ, Φρανσουά Τρυφώ, Έρικ Ρομέρ και Ζακ Ριβέτ - τους κινηματογραφιστές δηλαδή που μετέπειτα θα στελεχώσουν το κίνημα της Νουβέλ Βαγκ (Nouvelle Vague). Το 1950, μαζί με τους Τρυφώ και Ριβέτ εκδίδει το περιοδικό Gazette du Cinema, γράφει για το σινεμά και παράλληλα παίζει σε ταινίες των Ριβέτ και Ρομέρ. Το 1952 ξεκινά η συνεργασία του με το θρυλικό περιοδικό Cahiers du Cinema του Αντρέ Μπαζέν. Με τα χρήματα που συγκεντρώνει, θα γυρίσει την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, το ντοκιμαντέρ «Επιχείρηση Μπετόν» (1954). Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50 θα ολοκληρώσει ακόμη τέσσερις ταινίες μικρού μήκους.
Έντονα επηρεασμένος από σκηνοθέτες όπως οι Ζαν Ρενουάρ, Νίκολας Ρέι, Ρομπέρ Μπρεσόν, Ρομπέρτο Ροσελίνι και Ζαν Ρους, ο Γκοντάρ θα προσπαθήσει εξαρχής - σε αντίθεση με τον φίλο και συνάδελφό του Τρυφώ - να εντάξει την προσωπική του ζωή, αλλά και τις πολιτικές του πεποιθήσεις, στις ταινίες του, αλλά και να δείξει ότι στον κινηματογράφο «όλα επιτρέπονται». Αυτοσχεδιασμός, κάμερα στο χέρι, αυτοαναφορικότητα, δοκιμιογραφικός λόγος, παράθεση λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων, αποτελούν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του έργου του.
«Ήθελα να ξεκινήσω από μια ιστορία συμβατική και να ανακατασκευάσω, με διαφορετικό τρόπο, ό,τι είχε γίνει μέχρι τότε στον κινηματογράφο. Ήθελα επίσης να δώσω την εντύπωση ότι τα κινηματογραφικά μέσα ανακαλύπτονταν ή δοκιμάζονταν για πρώτη φορά», θα πει χαρακτηριστικά ο Γκοντάρ σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις στο περιοδικό Cahiers du Cinema το 1962.
Το φιλμ «Με Κομμένη την Ανάσα» εγκαινιάζει το κίνημα της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ το οποίο, σύμφωνα με τον Γκοντάρ, ορίζεται από «τη θλίψη, τη νοσταλγία για τον κινηματογράφο που έπαψε πια να υπάρχει καθώς και από την καινούρια σχέση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας». Ως και το 1965 κινηματογραφεί μεταξύ άλλων, κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες του: «Ο Μικρός Στρατιώτης», «Η Περιφρόνηση», «Ο Τρελός Πιερό» και το «Αλφαβίλ».
Από το 1966 ως το 1968, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ταινίες έντονα επηρεασμένες από τα πολιτικά γεγονότα της τρέχουσας δεκαετίας και τα κοινωνικοπολιτικά ρεύματα που αναδύθηκαν από τις ταραχές του Μάη του '68. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Masculin-Feminin (1966), Two or Three Things I Know About Her (1966), La Chinoise, Weekend (1967) και Le Gai Savoir (1968).
Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Γκοντάρ και η Μιεβίλ, μεταφέρουν το Sonimage στούντιο στην Rolle, μια μικρή πόλη ανάμεσα στη Γενεύη και τη Λωζάνη της Ελβετίας. Το 1986 οι δυο τους πραγματοποίησαν την παραγωγή, αλλά και πρωταγωνίστησαν, στο home-movie "Soft and Hard" (Soft Talk on a Hard Subject Between Two Friends) για το βρετανικό Channel Four. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν τις ταινίες: "Grandeur et Decadence d’un Petit Commerce de Cinema" (1986), "Soigne ta Droite" (1986) και "King Lear" (1986).
Στη δεκαετία του '90 ο Γκοντάρ θα σκηνοθετήσει τα φιλμ: "Nouvelle Vague" (1990), "Germany 90 Nine Zero" (1991), "Helas pour moi" (1993), "Forever Mozart" (1996) και την οκτάωρη σειρά "Histoires du cinema" (1997-98). Το 1998 το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αναθέτει στον Γκοντάρ και τη Μιεβίλ την παραγωγή του σαρανταεπτάλεπτου βίντεο "The Old Place" (Essai sur le rôle des arts à la fin du 20e siècle / Small Notes Regarding the Arts at Fall of 20th Century).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στη βάση του ότι δίκαιο του εδάφους εδραιώθηκε αμετάκλητα πριν από 127 χρόνια
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ύποπτος έβαλε τέλος στη ζωή του
Yπολογίζεται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ
Oι δυο άνδρες δεν φαίνεται να έχουν τις καλύτερες των σχέσεων
O Αμερικανός πρόεδρος απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις
Με αφορμή την «περίεργη» χειρονομία του
Η μυστική πόρτα του θεραπευτηρίου, η καθημερινότητα της πριγκίπισσας της Ουαλίας τους μήνες της θεραπείας της
Mια υπόθεση που συγκλόνισε την χώρα
Ο νέος πρόεδρος έδωσε μια δεύτερη ομιλία στους οπαδούς του
Η παράδοση ξεκίνησε επί Ρίγκαν το 1989
Μπορούν να σκάψουν περίπου δώδεκα τάφους σε μια μέρα
O πύρινος εφιάλτης επέστρεψε στην Καλιφόρνια όμως η βροχή δε θα είναι σωτήρια για όλες τις περιοχές
Ο Τεξανός πολιτικός είχε κεντρική θέση στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα
Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας - Άγνοια των νέων για το Ολοκαύτωμα
Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για επικίνδυνα φαινόμενα
Είχε εκδηλώσει νωρίτερα την πρόθεσή του - «Κυνήγησαν έναν εγκληματία»
Εγείρονται ηθικοί και γεωπολιτικοί προβληματισμοί
Απόφαση - καμπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Χτύπημα στην καρδιά του δυτικού πολιτισμού, σε εκείνη που πάντα θεωρούσαμε ως την ισχυρότερη Δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου
H 24χρονη υποχρεώθηκε να κρυφτεί κάτω από έναν σωρό από πτώματα για να σωθεί από τους ενόπλους της Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.