Κοσμος

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο FDA επιβεβαίωσε ότι πέθανε γυναίκα από θρόμβωση στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο Johnson & Johnson - Έρευνα για τα περιστατικά θρόμβωσης
Εμβόλιο Johnson & Johnson - Έρευνα για τα περιστατικά θρόμβωσης © EPA/Szilard Koszticsak

Προβληματίζει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε αναστολή χορήγησης μετά τον θάνατο γυναίκας από θρόμβωση και την Ευρώπη να ανησυχεί.

Καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες με το εμβόλιο της AstraZeneca επαναλαμβάνονται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να έρθουν οι πρώτες παρτίδες στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι προτείνεται η διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μετά τα περιστατικά θρόμβωσης σε έξι γυναίκες.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι μια γυναίκα στις ΗΠΑ πέθανε από θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της σε εμβολιαστικό κέντρο, την ώρα που ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει πως η παύση στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» στην εκστρατεία εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Ακολουθώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, αρκετές αμερικανικές Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, η Νεμπράσκα και το Οχάιο διέταξαν αμέσως την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson. Στην Ουάσινγκτον, πολλοί άνθρωποι που επρόκειτο να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της J&J άρχισαν να λαμβάνουν από το πρωί μηνύματα ακύρωσης του ραντεβού τους.

Μετά τις εξελίξεις αυτές και ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό πολιτών για τον κορωνοϊό, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων, στην οποία υπάρχει option για επιπλέον 200 εκατ. δόσεις.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν στηρίξει πολλά σε αυτό, προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών και να δημιουργηθεί πιο γρήγορα το «τείχος» ανοσίας εν όψει του καλοκαιριού και ενώ ήδη σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες αλλά και ευρωπαϊκά κράτη έχει ξεκινήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Όπως μετέδωσε το Reuters, μετά την αμφισβήτηση του εμβολίου της AstraZeneca, για τα ίδια συμπτώματα, οι ευρωπαϊκές χώρες κινδυνεύουν να έχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους, την ώρα που η δυσπιστία μεγαλώνει απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά τις 33.000 δόσεις την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, «περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο».

Γιατί σταματούν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ζήτησε τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες.

Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι New York Times. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση. Ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μια εξ αυτών κατέληξε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα. Σύμφωνα με το CDC άλλες εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί για διανομή στις Πολιτείες.

Σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου. « Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου & σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου.

» Αυτήν τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις» επισημαίνεται.

Τι ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τις αναφορές για θρομβοεμβολές σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson για την covid-19, αφότου οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ συνέστησαν να ανασταλεί η χρήση του.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και αυτής της πάθησης.

Και πρόσθεσε ότι θα κάνει περισσότερες ανακοινώσεις «αφού ολοκληρωθεί» η διαδικασία αξιολόγησης.

Ολλανδία και Ισπανία λένε «ναι» στο εμβόλιο της Johnson & Johnson - Stop από το Βέλγιο

Εν τω μεταξύ, η Ρυθμιστική αρχή φαρμάκων στην Ολλανδία (CBG) ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

«Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά» ανακοίνωσε η CBG. Και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό - Χορηγείται σε μία δόση
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό - Χορηγείται σε μία δόση © EPA

Η ίδια η φαρμακοβιομηχανία, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη. Το Βέλγιο, που έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες δόσεις, ανακοίνωσε πως δεν θα χορηγήσει τελικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Τρίτη 13 Απριλίου 2021 ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών αρχών για την αναστολή του εμβολιασμού με το σκεύασμα που ανέπτυξε η Johnson & Johnson.

Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρχές στην Ισπανία θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Το σκέφτεται η Σουηδία για το αν θα χορηγήσει τελικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Την ίδια στιγμή, η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών.

Αυτό ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας της ευρωπαϊκής χώρας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και ενός σπάνιου προβλήματος πήξης του αίματος που οδήγησε σε μικρό αριθμό θανάτων.

Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά αργότερα επανέλαβε τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Εξετάζουμε το θέμα και τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ. Και πρόσθεσε: «Αναμένεται μια απόφαση μέσα σε μία ή λίγες ημέρες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ