- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γαλλία: «Παριζιάνοι, φύγετε» – Η οργή για τον υπερτουρισμό στη Βρετάνη
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
Η Γαλλία ανακαλύπτει τον δικό της overtourism – Στο στόχαστρο οι Παριζιάνοι
Η υπερβολική τουριστική πίεση δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στη Βαρκελώνη, τη Βενετία ή τα ελληνικά νησιά. Στη Γαλλία, ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας στρέφεται αυτή τη φορά εναντίον των ίδιων των Γάλλων τουριστών — και συγκεκριμένα των Παριζιάνων.
Στη νότια Φινιστέρ της Βρετάνης, το σύνθημα «Parisians out!» έχει εμφανιστεί σε τοίχους και ακόμη και χαραγμένο πάνω σε αυτοκίνητα, καθώς κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη παρουσία επισκεπτών και ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα ορατό στις αρχές Αυγούστου, όταν στην πόλη Πλογκόφ εμφανίστηκε πινακίδα με το μήνυμα «Parisians Out!». Ο δήμαρχος της πόλης της Γαλλίας έσπευσε να καταδικάσει το σύνθημα, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα να υπερασπίζονται την ηρεμία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους, χωρίς όμως να στιγματίζουν όσους επισκέπτονται την περιοχή.
Αυτοκίνητα με πινακίδες «75» έγιναν στόχος
Λίγες ημέρες αργότερα, στην Πλομπαναλέκ-Λεσκονίλ, αυτοκίνητο βρέθηκε χαραγμένο με το μήνυμα «Όχι στους Παριζιάνους».
Ακολούθησαν ακόμη δύο αντίστοιχα περιστατικά. Οι δράστες φαίνεται ότι στόχευαν αυτοκίνητα με τον αριθμό «75» στις πινακίδες, ο οποίος παραπέμπει στο Παρίσι. Η ειρωνεία είναι ότι τα συγκεκριμένα οχήματα ανήκαν σε ανθρώπους που κατάγονταν από την περιοχή και απλώς είχαν μετακομίσει στην πρωτεύουσα.
Αργότερα εμφανίστηκε και γκράφιτι με το σύνθημα «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους».
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
Η ένταση έχει συγκεκριμένο υπόβαθρο. Σε ορισμένα χωριά και πόλεις της Φινιστέρ, ο πληθυσμός τριπλασιάζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η πίεση σε δρόμους, καταστήματα, κατοικίες και τοπικές υποδομές γίνεται αισθητή, ενώ η κατάσταση επιβαρύνθηκε φέτος από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές.
Πολλοί Γάλλοι άλλαξαν τα σχέδια διακοπών τους και στράφηκαν σε πιο δροσερούς προορισμούς, με τη Βρετάνη να γίνεται δημοφιλής επιλογή για τις λεγόμενες «coolcations».
Η δυσαρέσκεια εξαπλώνεται
Το κλίμα δεν περιορίζεται στη Βρετάνη. Στο Île de Ré έχουν μοιραστεί φυλλάδια με το μήνυμα «Parisians go home», ενώ στην Κορσική η ένταση απέναντι στους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας έχει αποκτήσει σαφώς πιο σκληρό χαρακτήρα.
Ένα παλιό κορσικανικό αυτονομιστικό κίνημα έχει επανεμφανιστεί, με μηνύματα προς ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών ότι δεν πρέπει να θεωρούν πως είναι «ασφαλείς» στην περιοχή.
Η γλώσσα αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η συζήτηση για τον υπερτουρισμό περνά από τη δυσαρέσκεια σε πιο επιθετικές μορφές αντίδρασης.
Το πρόβλημα του overtourism γίνεται εσωτερική υπόθεση
Η περίπτωση της Βρετάνης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορά ξένους επισκέπτες, αλλά εσωτερικό τουρισμό.
Οι Παριζιάνοι έχουν γίνει για κάποιους κατοίκους το σύμβολο της αύξησης των δεύτερων κατοικιών, της εποχικής συμφόρησης και της αλλαγής του χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών.
Το δύσκολο ερώτημα είναι το ίδιο που αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη: πώς μπορεί να συνεχιστεί ο τουρισμός χωρίς να διαλύεται η καθημερινότητα όσων ζουν εκεί όλο τον χρόνο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο χορηγός που «έκαψε» τη Γκιλφόιλ απειλεί πλέον ευθέως τον Τραμπ και την κυβέρνησή του
Πρόταση ακόμη και για αναστολή της διαδικασίας
Η απάντηση στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Καθώς η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χειμώνα σύγκρουσης
Στο στόχαστρο η Alpha Epsilon Phi
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές μικροδεμάτων από την Κίνα
Τι καταγγέλλει πρώην συνάδελφός της
Κανονικά οι προετοιμασίες για την επίσκεψη στη Νότια Αμερική
Πώς η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Τέταρτη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων με αιχμή τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τα δευτερόλεπτα τρόμου που βίωσε και η στιγμή της λύτρωσης«Νόμιζα ότι θα πέθαινα»: Ο δύτης που βρέθηκε στο στόμα φάλαινας
Ποια είναι η 18χρονη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Καραϊβική
Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Η «ηρωική παρέμβαση» πολίτη που αφόπλισε και σκότωσε τον δράστη
Από την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής δικτατορίας και την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης δεν πρέπει να έχει υπάρξει πρόεδρος που να βοηθάει τη Ρωσία τόσο πολύ.
Έκοψε τη διαφορά λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Προβληματισμός για τα προβλήματα του Starshield
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.