Κοσμος

Δείτε το βίντεο της κατάρριψης

Συριακού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49201-101044.jpg

Κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να προκαλέσει η κατάρριψη συριακού μαχητικού ελικοπτέρου από τουρκικά αεροσκάφη, χθες Δευτέρα.

Το συριακό ελικόπτερο «παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο κατά 2 χιλιόμετρα» και χτυπήθηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στις 14:27 για να πέσει τελικά στο συριακό έδαφος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, το συριακό ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής, τύπου Μi-17, έγινε αντιληπτό από τις τουρκικές αρχές στις 13:41, καθώς πετούσε σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Αφού έγινε η σχετική προειδοποίηση προς το ελικόπτερο, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το ελικόπτερο.

Η συριακή κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επέκρινε την Τουρκία, τονίζοντας ότι βιάστηκε να καταρρίψει το ελικόπτερο καθώς δεν βρισκόταν σε αποστολή μάχης, αλλά επέστρεφε από την επαρχία της Λαττάκειας, όπου έπληξε θέσεις των ανταρτών. «Αυτό είναι η απόδειξη για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν προς τη Συρία η οποία επιχειρεί να αυξήσει την ένταση ώστε να κλιμακωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών», συμπληρώνει η ανακοίνωση του συριακού στρατού.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το ελικόπτερο έπεσε σε συριακό έδαφος και πρόσθεσε ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του, οι οποίοι κατάφεραν να πέσουν με αλεξίπτωτο, αιχμαλωτίστηκε από τους αντάρτες, ενώ η τύχη του άλλου παραμένει άγνωστη. Τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων επιβεβαίωσαν ότι το ελικόπτερο έπεσε στην συριακή πλευρά των συνόρων.

Δ.Κ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ