Κοσμος

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319317-628339.jpg
EPA/FRANCK ROBICHON

Στην εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή. Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε περί τις 02:30 ώρα Ελλάδας.

Αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων, η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό να τεθεί δορυφόρος σε τροχιά, στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έγινε αντιληπτή η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, η τροχιά του οποίου παρακολουθείται και δεν απειλεί συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση είχε ενημερώσει υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδίαζε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο γεωπαρατήρησης, προκαλώντας αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που αντιλαμβάνονται την κίνηση ως συγκαλυμμένη δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι βαθιά λυπηρό ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία, κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει επειγόντως κεκλεισμένων των θυρών την Κυριακή για να συζητήσει την εκτόξευση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ