Κοσμος

O OHE δικαιώνει τον Τζούλιαν Ασάνζ: «Κρατείται αυθαιρέτως»

Η Σουηδία εμμένει στην έκδοσή του ιδρυτή του Wikileaks ως ύποπτο για βιασμό το 2010

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319210-628220.jpg
EPA/YUI MOK UK AND IRELAND

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας επιβεβαίωσε την είδηση που πρώτο το BBC μετέδωσε ότι επιτροπή του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ «κρατείται αυθαιρέτως».

«Η ομάδα εργασίας έβγαλε την ετυμηγορία ότι ο Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως και η κράτησή του παραβιάζει διεθνείς δεσμεύσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο 44χρονος κ. Ασάνζ κατέφυγε τον Ιούνιο 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Σουηδοί εισαγγελείς θέλουν να τον ανακρίνουν σχετικά με κατηγορίες ότι διέπραξε βιασμό το 2010, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα έχει «καμία επίσημη συνέπεια» στην εν εξελίξει έρευνα.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου έχει δηλώσει ότι ο κ. Ασάνζ θα συλληφθεί αν φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού. Ο Αυστραλός ιδρυτής του ιστότοπου που έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλά απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα διαφόρων κρατών ζήτησε να του επιστραφεί το διαβατήριο και να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του αν ο ΟΗΕ αποφανθεί υπέρ του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ