Κοσμος

Ιταλική εφημερίδα κυκλοφορεί με βιβλίο του Χίτλερ

Ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130772-296575.jpg

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η κίνηση της εφημερίδας Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να πουλήσει, μαζί με το σημερινό της φύλλο, το βιβλίο «Ο Αγών μου», του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο διευθυντής της εφημερίδας είπε ότι πρέπει να διαθέτει κανείς μια σφαιρική γνώση κάθε ιστορικής περιόδου: «Δεν είναι μια πρωτοβουλία προπαγάνδας, δεν θα είχα πρόβλημα να διαθέσουμε προς πώληση, μαζί με την εφημερίδα μας, και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο», τόνισε ο Αλ. Σαλλούστι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ένωσης Εβραϊκών Κοινοτήτων Ιταλίας, με τον πρόεδρό της, Ρέντσο Γκατένια, να δηλώνει ότι «πρόκειται για κάτι το ελεεινό, το οποίο απέχει έτη φωτός από κάθε λογική μελέτης και εμβάθυνσης του Ολοκαυτώματος και των διαφόρων στοιχείων που συντέλεσαν στο να βυθιστεί η ανθρωπότητα σε βάραθρο δίχως τέλος. Ένα βάραθρο θανάτου, μίσους και βίας».

Θέση πήρε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μέσω twitter: «Θεωρώ ελεεινό το ότι μια εφημερίδα, σήμερα, διαθέτει το Πιστεύω μου, του Χίτλερ. Θέλω να αγκαλιάσω, με στοργή, την εβραϊκή κοινότητα».

Την έκπληξή της εξέφρασε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιταλία, ενώ εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος εκτίμησε ότι «πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο να χρησιμοποιηθούν νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ψήφοι ενάντια στους κεντροαριστερούς υποψήφιους, ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, στις 19 Ιουνίου».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ