- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία και Βόρεια Κορέα εγκαινίασαν την πρώτη οδική γέφυρα στα σύνορά τους
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Ρωσία και Βόρεια Κορέα εγκαινίασαν νέα γέφυρα στα σύνορά τους, ενισχύοντας τις οικονομικές και στρατιωτικές τους σχέσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα εγκαινίασαν την πρώτη οδική γέφυρα στα κοινά τους σύνορα, σε μια ακόμη ένδειξη της ταχύτατης εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η γέφυρα, μήκους ενός χιλιομέτρου, διασχίζει τον ποταμό Τούμεν, συνδέοντας το Χασάν στη ρωσική Άπω Ανατολή με το Τουμανγκάνγκ στη Βόρεια Κορέα. Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή των κοινών συνόρων, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές.
Κατά την τελετή εγκαινίων της γέφυρας τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης, υποστηρίζοντας ότι το νέο πέρασμα θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η επέκταση των διασυνοριακών μεταφορικών υποδομών θα δώσει ισχυρή ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής, οικονομικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής συνεργασίας», δήλωσε ο Μισούστιν.
Η οδική γέφυρα φέρει το όνομα του σοβιετικού αξιωματικού Γιακόβ Νοβιτσένκο, ο οποίος φέρεται να έσωσε τον ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ-σουνγκ, από απόπειρα δολοφονίας που είχε οργανωθεί από ομάδα υποστηρικτών της Νότιας Κορέας. Μετά την τελετή εγκαινίων, αυτοκινητοπομπές πέρασαν τη γέφυρα και από τις δύο πλευρές.
Η Ρωσία και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνδέονται ήδη με σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον Τούμεν, ενώ υπάρχουν και τακτικές αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Βλαδιβοστόκ και Πιονγκγιάνγκ.
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία προειδοποιούν ότι η νέα γέφυρα ενδέχεται να έχει σχεδιαστεί και για να λειτουργήσει ως διακριτικός διάδρομος στρατιωτικής επιμελητείας μεταξύ των δύο χωρών.
Η ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Truth Hounds εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό διάδρομο για τη μεταφορά βορειοκορεατικών στρατευμάτων, κατασκευαστικών συνεργείων και στρατιωτικών αξιωματούχων προς τη Ρωσία. Παράλληλα, θα μπορούσε να διευκολύνει τη μεταφορά ρωσικής τεχνολογίας και πόρων προς τη Βόρεια Κορέα, με μικρότερο κίνδυνο εντοπισμού.
Οι σχέσεις Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ έχουν ενισχυθεί θεαματικά από το 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, προκειμένου να βοηθήσουν τη Μόσχα να αποκρούσει ουκρανική εισβολή που ξεκίνησε εκεί το 2024.
Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει προσφέρει στη Βόρεια Κορέα πυραύλους αεράμυνας, εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, drones και τεχνολογία κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Ρώσοι και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν παράλληλα προωθήσει τη Βόρεια Κορέα ως νέο τουριστικό προορισμό, μετά το άνοιγμα της χώρας στους Ρώσους τουρίστες το 2024. Έκτοτε, χιλιάδες Ρώσοι έχουν επισκεφθεί τα νεοσύστατα παραθαλάσσια θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Η ολοένα στενότερη προσέγγιση της Ρωσίας με το ολοκληρωτικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στη Μόσχα.
Σε συνέντευξή του στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό RBC τον περασμένο μήνα, δημοσιογράφος ρώτησε τον επί χρόνια υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πώς η χώρα «κατέληξε» να έχει μόλις «δύο συμμάχους – τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν». Ο Λαβρόφ απέρριψε τη βάση της ερώτησης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα κακό» σε μια τέτοια συμμαχία.
Την ίδια ώρα, ορισμένοι από τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρωσίας εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη απογοήτευση για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνέπειές του στην ευρύτερη περιοχή.
Σε συνάντηση τον Ιούλιο, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, επί χρόνια σύμμαχος της Μόσχας, δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ακούει από ηγέτες πολλών χωρών ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει τον πόλεμο. «Η φύση της σύγκρουσης δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη για πολλούς, συμπεριλαμβανομένων και εμάς», είπε ο Τοκάγιεφ στον Πούτιν.
(Πηγή: The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα εμβληματικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.