Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2018: Οι 35 στιγμές που σημάδεψαν τον αθλητισμό φέτος

Ποια ήταν τα πρόσωπα που έλαμψαν σε Ελλάδα και κόσμο

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_sport2018.jpg

Το 2018 ήταν μια χρονιά που τα είχε όλα στον αθλητικό κόσμο. Είδαμε αρκετά νέα πρόσωπα να ξεπετάγονται, Έλληνες που έγραψαν ιστορία και αρκετές στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες για πάντα, είτε για καλό, είτε για όχι και τόσο καλό σκοπό. Φυσικά, η κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γαλλία, ήταν ίσως η σημαντικότερη στιγμή, όμως ήταν κι άλλες. Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο θα δει κανείς μεταγραφές, επιτυχίες, γκολ, καλάθια και πόντους που έγραψαν ιστορία αλλά δυστυχώς και μερικούς θανάτους. Ας δούμε τις 35 πιο σημαντικές στιγμές, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον κόσμο συνολικά, γυρίζοντας για μια τελευταία φορά το ημερολόγιο του 2018.

Ελληνικό Ποδόσφαιρο

1. Η επιστροφή της ΑΕΚ
Η ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια βρέθηκε στην κορυφή της Superleague και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον μεγαλομέτοχό της, Δημήτρη Μελισσανίδη. Η ομάδα διήνυσε τεράστιο δρόμο και από τις αλάνες της Γ’ Εθνικής, μέσα σε λίγα χρόνια βρέθηκε στην κορυφή της Ελλάδας, ενώ παράλληλα επέστρεψε και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρωταγωνιστές ήταν πέρα από τον Μανόλο Χιμένεθ, οι Μάρκο Λιβάγια, Σέρχιο Αραούχο και Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος σε ένα Πρωτάθλημα που περίμεναν πολύ στην προσφυγική ομάδα.

Όλα τα Γκολ της ΑΕΚ - Πρωτάθλημα 2017/2018 ᴴᴰ

2. Ο πιστολέρο Σαββίδης
11 Μαρτίου 2018. Ο ΠΑΟΚ βαδίζει ολοταχώς για το πρώτο του Πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια και αντιμετωπίζει στον πιο κρίσιμο αγώνα την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο διαιτητής Κομίνης στις καθυστερήσεις θα ακυρώσει σωστά γκολ του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια… το χάος. Μαινόμενος ο Πρόεδρος του Δικέφαλου του Βορρά εισέβάλε στον αγωνιστικό χώρο ζητώντας τα ρέστα από τον ρέφερι. Μάλιστα, τύχαινε να φέρει και το όπλο του μαζί, εικόνα που έγινε viral σε όλον τον κόσμο και του απαγόρευσε την είσοδο από τα γήπεδα για τρία χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΠΑΟΚ να χάσει στα χαρτιά τον αγώνα και να τιμωρηθεί με -3 βαθμούς, χαρίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο στην Ένωση.

savidis2342.gif

3. Η αρπαγή του Λάζαρου
Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, βοηθώντας την ΑΕΚ να φτάσει στην κορυφή και όντας ίσως ο MVP του πρωταθλήματος. Λίγο πριν από τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφα γύρω από τη σχέση με την Ένωση, καθώς είχε αρχίσει η διαδικασία ανανέωσης του συμβολαίου του. Μόλις οι υποχρεώσεις του ολοκληρώθηκαν, εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός, όπου με αστραπιαίες κινήσεις τον έκανε δικό του, ανοίγοντας έναν δικαστικό πόλεμο με την πρωταθλήτρια που υποστήριζε ότι είχε συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο. Στο κλείσιμο του 2018 η δικαστική περιπέτεια βρίσκεται ακόμη στα μισά της, ενώ ο Λάζαρος ενώ ξεκίνησε εντυπωσιακά στους Ερυθρόλευκους, βρίσκεται σε πτωτική πορεία λόγω των τραυματισμών του.

4. Τα φοβερά μωρά του Δώνη
Ο Παναθηναϊκός στην έναρξη της σεζόν ήταν ακόμη και υποψήφιος για τον υποβιβασμό. Με το -6 που του είχε επιβληθεί από την προηγούμενη σεζόν και την αποχώρηση από το γήπεδο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ψυχρό ΟΑΚΑ τα πράγματα φαίνονταν πολύ άσχημα για την ομάδα του Δώνη που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από αμούστακους νέους. Ωστόσο, 3 μήνες μετά τα «μωρά του Δώνη» βρίσκονται μέσα στην πεντάδα αποδίδοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο και ενώ ήδη έχουν αρχίσει αρκετοί σύλλογοι να γλυκοκοιτάζουν τους πράσινους πιτσιρικάδες.

5. Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού
Ο Ολυμπιακός σε μια χρονιά που γκρέμισε τα πάντα και άρχισε να ξαναχτίζει από το μηδέν είχε και την ατυχία να κληρωθεί στον δυσκολότερο ίσως όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, παρά την αστοχία του, βρέθηκε το βράδυ της 13ης του Δεκέμβρη να υποδέχεται την πανίσχυρη Μίλαν και να χρειάζεται νίκη με 2 τέρματα διαφορά για να προκριθεί. Αν και μισή από τους τραυματισμούς, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς επικράτησε εντέλει με 3-1 της Μίλαν και προκρίθηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ντιναμό Κιέβου. 

Highlights: Ολυμπιακός - Μίλαν 3-1 / Highlights: Olympiacos - AC Milan 3-1

6. Η αήττητη πορεία του ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα με -2 βαθμούς, ωστόσο μέσα σε 3 μήνες έχει καταφέρει να βρεθεί στο +8, όντας αήττητος και χωρίς μάλιστα να έχει αποδώσει καλό ποδόσφαιρο. Χρωστά πολλά στους δύο Αλέξανδρους του, τον αρχισκόρερ Πρίγιοβιτς και τον τερματοφύλακά του Πασχαλάκη, που τον έχει σώσει σε πολλές περιπτώσεις. 34 χρόνια είναι πολλά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που φέτος δείχνει πιο ικανή από ποτέ, για να κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

7. Ο ξυλοδαρμός Τζήλου
Λίγο πριν η χρονιά κλείσει το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε ξανά ο αρνητικός πρωταγωνιστής με ακόμη ένα συμβάν ωμής βίας που οδήγησε στην διακοπή το Πρωταθλήματος. Τα ουρλιαχτά του λαρισινού διαιτητή Θανάση Τζήλου συγκλόνισαν τον αθλητικό κόσμο και ντρόπιασαν για άλλη μια φορά την εικόνα μας διεθνώς. 

Αποκλειστικά στο ΟΡΕΝ TV ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Τζήλου


 

Διεθνές Ποδόσφαιρο

1. Το τρίτο σερί Τσάμπιονς Λιγκ της Ρεάλ
Η πιο επιτυχημένη ομάδα όλων των εποχών συνέχισε και μέσα στο 2018 να γράφει ιστορία. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την παρέα του να είναι αδιαμφισβήτητα ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους, οι Μερέγχες κατέκτησαν το 13ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας τους νικώντας με 3-1 στον τελικό τη Λίβερπουλ με τον Ζιντεντίν Ζιντάν στον πάγκο, που ωστόσο λίγες μέρες αργότερα αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία. Και δεν ήταν ο μόνος.

Ρεάλ-Λίβερπουλ 3-1 Τελικός Τσ.Λιγκ Στιγμιότυπα HD |Περιγραφή Σωτηρακόπουλου|

2. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους
Μετά από 9 χρόνια παραμονής στη Μαδρίτη, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο αφήνει στις 10 Ιουλίου του 2018 τη Βασίλισσα, για να μετακομίσει στο Τορίνο και τη Γιουβέντους. Το χρυσό deal έκλεισε μάλιστα στην Καλαμάτα παρουσία τόσου του ίδιου, όσο και του Προέδρου Ανιέλι. Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Πορτογάλος θα έχει λαμβάνειν 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Στα τέλη του 2018 έχει ήδη σημειώσει 12 γκολ στη Serie A και οδηγεί εκ του ασφαλούς τους Μπιανκονέρι σε άλλο ένα πρωτάθλημα, έχοντας παράλληλα προκριθεί και στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο θα προσπαθήσει να κατακτήσει για 6η φορά στην καριέρα του.

Cristiano Ronaldo All 14 Goals & Assists - Juventus 2018/19

3. Η Γαλλία πρωταθλήτρια κόσμου
Το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν αναμφίβολα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο γεμάτο συγκινήσεις και  εκπλήξεις και δίκαια κατέληξε στους Γάλλους. Η ομάδα του Ντεσάμπ ήταν σαφώς καλύτερη από τους αντιπάλους της και κατέκτησε το Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Στον τελικό υπέταξε με 4-2 την υπέροχη Κροατία του Λούκα Μόντριτς, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Αγγλία του Χάρι Κέιν, που μετά από χρόνια έκλεψε τις εντυπώσεις. Το ίδιο και οι φίλοι της με το «It’s coming home».

2018 WORLD CUP FINAL: France 4-2 Croatia

4. Λούκα Μόντριτς: Αυτή ήταν η χρονιά του!
Από την δίνη του πολέμου, μέσα σε μερικά χρόνια βρέθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης και σε μια χρονιά – όνειρο για τον ίδιο, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ και βρέθηκε ως πρωταγωνιστής στον τελικό του Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της χώρας του. Λίγους μήνες αργότερα κατάφερε να εκθρονίσει μετά από 11 χρόνια το δίπολο Μέσι – Ρονάλντο και να πάρει και την Χρυσή Μπάλα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια χρονιά;

5. Η Λίβερπουλ είναι και πάλι εδώ
Μέσα στο 2018 η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Έδειξε όμως ότι μπορεί να γίνει και πάλι η ομάδα εκείνη που λάτρεψαν όλοι τις περασμένες δεκαετίες. Με τον Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο και τον Μοχάμεντ Σαλάχ να γράφει ιστορία και να οδηγεί την ομάδα από το Μερσεϊσάιντ μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, οι Ρεντς έχουν επιστρέψει για τα καλά. Το 2018 μάλιστα τους βρίσκει στην πρώτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ, 9 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Τότεναμ και έτοιμους να κατακτήσουν τον τίτλο μετά από 29 πέτρινα χρόνια.

6. Δύο θάνατοι που συγκλόνισαν τον αθλητικό κόσμο
Στις 4 Μαρτίου ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα της Ιταλίας και όχι μόνο βρέθηκε βυθισμένη στο πένθος. Ο Ντάβιντε Αστόρι, αρχηγός της Φιορεντίνα και μέλος της εθνικής Ιταλίας απεβίωσε στον ξενοδοχείο που έμενε η ομάδα του, καθώς υπέστη καρδιακό επεισόδιο. H αγωνιστική φυσικά αναβλήθηκε, ενώ στην κηδεία του έσπασαν καρδιές. Τόσο η Φιορεντίνα, όσο και η Κάλιαρι απέσυραν σητ μνήμη του τη φανέλα με το Νο. 13.

Τον ίδιο χρόνο η μοίρα επεφύλασσε και ένα κακό παιχνίδι και για έναν άλλον ένα άνθρωπο που σημάδεψε το χώρο του ποδοσφαίρου, από διαφορετικό ωστόσο πόστο. O Βιτσάι Σριβανταναπράμπα, βασιλιάς του Duty Free και Πρόεδρος της Λέστερ ήταν μέσα στο ελικόπτερο που έπεσε λίγα μέτα μακριά από το γήπεδο της αγγλικής ομάδας στις 27 Οκτωβρίου, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο τον οργανισμό της Λέστερ. Η «αλεπού» από την Ταϋλάνδη ήταν βασικός πρωταγωνιστής στο θαύμα της σεζόν 2015-16 και το ποδόσφαιρο οφείλει πολλά σε αυτόν για την πιο όμορφη ιστορία του.


Ελληνικό Μπάσκετ

1. Η ΑΕΚ Βασίλισσα ξανά
50 χρόνια μετά το Καλλιμάρμαρο και τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας καi μόλις λίγα χρόνια μετά την εμπειρία της στα γήπεδα της Γ’ Εθνικής η ΑΕΚ κατάφερε να σηκώσει στον ουρανό του ΟΑΚΑ το Basketball Champions League σε μία από τις πιο μεγάλες στιγμές της ιστορίας της. Ο Μάκης Αγγελόπουλος είδε επιτέλους τα χρήματα που επένδυσε να αποδίδουν καρπούς και στόχος πλέον είναι να οδηγήσει την ομάδα σε σημείο τέτοιο, ώστε να σπάσει το δίπολο Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, κάτι που ακόμα φαντάζει δύσκολο. Πάντως, πέρα από τον ευρωπαϊκό τίτλο, η Ένωση κατάφερε να κερδίσει και το Κύπελλο Ελλάδος, κόντρα στον Ολυμπιακό σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της σεζόν.

AS Monaco v AEK - Final - Highlights - Final Four 2018 - Basketball Champions League

2. Ο Παναθηναϊκός για άλλη μια φορά πρωταθλητής Ελλάδος
Η ομάδα του Πασκουάλ παρά το γεγονός ότι υπέστη μπρέικ στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό, τελικά κατόρθωσε να πάρει για 36η φορά τον εγχώριο τίτλο. Ο Ολυμπιακός μετά τον αποκλεισμό από την Ζαλγκίρις ήταν σαφώς κατώτερος των περιστάσεων και στη σειρά των τελικών φαινόταν πολύ κουρασμένος. Το βράδυ της 17ης Ιουνίου ήταν το τελευταίο για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, στον πάγκο των ερυθρολεύκων, όπου μετά από 2 χρόνια χωρίς τίτλο αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία.

3. Δύο προπονητές – κοσμήματα στην Ελλάδα
Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι μετά την απομάκρυνση του Σφαιρόπουλου από τον πάγκο έπειτα από 4 χρόνια παρουσίας του, αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα και να φέρει στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα διαθέσιμα ονόματα, τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο άνθρωπος που πριν από δύο χρόνια προπονούσε τον Λεμπρόν Τζέιμς και έφτασε ως τους τελικούς του ΝΒΑ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό των Πειραιωτών και ήδη έχει δώσει το στίγμα του στην ομάδα.

Ωστόσο, ο κόουτς Μπλατ δεν ήταν η μόνη μεγάλη κίνηση που έγινε σε τεχνικό επιτελείο στη χώρα μας. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα του Παναθηναϊκού, αποφάσισε να διώξει τον Τσάβι Πασκουάλ και να φέρει στην Ελλάδα τον Hall of Famer, Ρικ Πιτίνο σε μια κίνηση τόσο εντυπωσιασμού, όσο και ουσίας αφού ήδη ο γνωστός προπονητής έδειξε τις διαθέσεις του, μετά την νίκη στο πρώτο του παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, κόντρα στην Τσσκα Μόσχας. Αναμφίβολα λοιπόν, το 2019 αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

4. Η Εθνική Ελλάδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Η «επίσημη αγαπημένη» με τον Θανάση Σκουτόπουλο στον πάγκο της κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπελλου του 2019, που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα. Χώρις τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και φυσικά χωρίς τους παίκτες της Ευρωλίγκα μετά τη διαμάχη που έχει δημιουργηθεί με τη FIBA, το κατόρθωμα αυτό φαντάζει ακόμη πιο σπουδαίο.

5. Ο αιφνίδιος θάνατος του Πάτρικ Μπάουμαν έφερε την ελληνική αλλαγή
Στις 14 Οκτωβρίου του χρόνου που φεύγει, εντελώς αιφνίδια ένας άνθρωπος που αγαπούσε πολύ το μπάσκετ και προσέφερε σε αυτό τα μέγιστα, ο Γενικός Γραμματέας της Παγόσμιας Ομοσπονδίας Πάτρικ Μπάουμαν άφησε την τελευταία του πνοή. Μπορεί η πορεία του, τα τελευταία χρόνια να είχε συνδεθεί με τον πόλεμο με την Ευρωλίγκα, ωστόσο σε όλη του τη ζωή ο Γερμανός ήταν στρατιώτης του αθλήματος και πάλευε για το καλύτερό του.

Τη θέση του Πάτρικ Μπάουμαν σε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές διοικητικά για το ελληνικό μπάσκετ ανέλαβε ο έλληνας δικηγόρος Ανδρέας Ζαγκλής. Ο νέος Γενικός Γραμματέας της Fiba ασχολείται δεκαετίες με τα αθλητικά δρώμενα και διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον προκάτοχό του και σε μια εποχή, που όλα αλλάζουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έρχεται ώστε να ενισχύσει την ελληνική θέση σε πολλά ζητήματα.


Διεθνές Μπάσκετ

1. Η Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της Ευρώπης
Η Ρεάλ αφού απέκλεισε τον Παναθηναϊκό σε μια δραματική σειρά Playoffs βρέθηκε στο Final 4 του Βελιγραδίου και με ηγέτη το παιδί-θαύμα του παγκοσμίου μπάσκετ, τον Λούκα Ντόντσιτς κατάφερε να επιβληθεί των Τσσκά και Φενέρμπαχτσε και να κατακτήσει για 10η φορά την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, έναν αριθμό ρεκόρ. Στον τελικό της 20ης Μαΐου επικράτησε με 85-80 της Φενέρμπαχτσε, με MVP ton Τζέισι Κάρολ.

Ρεάλ Μαδρίτης-Φενέρμπαχτσε 85-80 Τελικός Euroleague / Real Madrid-Fenerbahçe Final Euroleague 2018

2. Ο Λεμπρόν Τζέιμς στους Λος Άντζελες Λέικερς
Ο Βασιλιάς πήρε τη δεύτερη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του, αφού μετά από τη δεύτερη θητεία του στους Καβαλίερς αποφάσισε να φύγει για πρώτη φορά από την Ανατολή για χάρη των Λος Άντζελες Λέικερς. Οι λιμνάνθρωποι ήδη μεγάλωσαν πολύ σαν οργανισμός και η είσοδος στα Playoffs είναι κάτι παραπάνω από πιθανή. Ο Λεμπρόν με την απόφασή του αυτή άλλαξε όλο το ΝΒΑ και στόχος του είναι να πάψει να συγκρίνεται με τον Τζόρνταν και να τον ξεπεράσει.

3. Το φαινόμενο Λούκα Ντόντσιτς
Ο Σλοβένος αφού κατέκτησε ό,τι τίτλο υπήρχε στην Ευρώπη στα 19 του αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετακομίσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία του Draft, οι Ντάλας Μάβερικς τον απέκτησαν στη θέση Νο. 3 και σήμερα είναι το αδιαμφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο του Rookie of the Year, ενώ με τις εμφανίσεις του είναι ήδη ηγέτης των Ντάλας και υποψήφιος για το All Star Game. Όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει τα 20 του...

Luka Dončić's AMAZING Buzzer-Beater (as seen by DeAndre Jordan)

4. Η κυριαρχία των Γουόριορς συνεχίζεται
Το τρίτο πρωτάθλημα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς τα τελευταία 4 χρόνια ήρθε με σχετική άνεση, αφού σκούπισαν τους Καβαλίερς στους τελικούς. Με πρωταγωνιστές όπως πάντα τους Ντουράντ, Κάρι και Τόμπσον, η ομάδα του Στιβ Κερ έφτασε σε άλλη μια επιτυχία και πλέον έχει τα φόντα να δημιουργήσει μια δυναστεία. Το καλοκαίρι μάλιστα με την προσθήκη του ΝτεΜάρκους Κάζινς έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για ακόμη μια χρονιά να φτάσουν ως το τέλος.

5. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έτοιμος για το επόμενο βήμα
Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε έφτασε σε Game 7 στα Playoffs του ΝΒΑ, όμως βρήκε απέναντί του, τους πολύ ισχυρούς Σέλτικς και δεν προχώρησε. Το 2018 κλείνει όμως με τον Γιάννη να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ανατολής όντας παράλληλα το πρώτο φαβορί για MVP του ΝΒΑ και φυσικά έτοιμο να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε All Star Game. Στον έλληνα φόργουορντ πλέον δεν ανήκει μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν.

Giannis Antetokounmpo's Top 34 Freakish Dunks of His NBA Career

6. Ο θάνατος του Τάιλερ Χόνεϊκατ
Ο αμερικανός φόργουορντ της Χίμκι, Τάιλερ Χόνεϊκατ βρισκόταν στη γενέτειρά του και στο πατρικό του, όταν σύμφωνα με τη μητέρα του, άρχισε να παρουσίαζει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Η μητέρα του έντρομη, φώναξε την αστυνομία, όμως τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή για πρώην παίκτη του Γιώργου Μπαρτζώκα. Το απόγευμα της 7ης Ιουλίου, ο Τάιλερ Χόνεϊκατ μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, βρέθηκε νεκρός και άφησε την μπασκετική κοινότητα Ευρώπης και Αμερικής, άφωνη. Μάλιστα, η αστυνομία του Λος Άντζελες δημοσιοποίησε και το βίντεο από την αποστολή της.

Police Shootout with Pro Basketball Player Tyler Honeycutt


Τένις

1. Νόβακ Τζόκοβιτς
Η χρονιά στο τένις σημαδεύτηκε από την τεράστια επιστροφή του Νόλε, ο οποίος αν και τον Ιούνιο βρέθηκε στο Νο. 22 της Παγκόσμιας Κατάταξης, εντέλει κατακτώντας Γουίμπλεντον και Αμερικανικό Όπεν, βρέθηκε στην κορυφή. Διαβάστε περισσότερα για το θαύμα του Νόλε εδώ

2. Στέφανος Τσιτσιπάς
Το ελληνικό τένις πλέον έχει έναν (ή μάλλον τουλάχιστον έναν) άξιο εκπρόσωπο, ώστε να διαφημίζει τη χώρα μας και στο ευγενές σπορ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αν και μόλις 20 ετών κατάφερε να βρεθεί μέχρι και το Νο. 15 της Παγκόσμιας Κατάταξης στην καλύτερη χρονιά του ως τώρα. Είναι ο πιο νέος παίκτης που βρίσκεται στο Top 20 και οι επιτυχίες, όπως στο Rogers Cup ή το πρώτο τουρνουά που κατέκτησε ως άνδρας στην Στοκχόλμη, δείχνουν ότι και το 2019 είναι δικό του. Ο Στέφανος είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE για το δικό του ελληνικό καλοκαίρι.

Top 5 Shots: Tsitsipas vs Djokovic at Rogers Cup 2018

3. Μαρία Σάκκαρη
Το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και για την Μαρία Σάκκαρη. Η ελληνίδα τενίστρια έφτασε πιο ψηλά από κάθε άλλη ελληνίδα στην ιστορία του τένις και σημειώνοντας μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα, έκλεισε τη χρονιά στο Νο. 41 της Παγκόσμιας Κατάταξης. Μέσα στο 2019 ψάχνει τη διάκριση σε κάποιο μεγάλο τουρνουά που θα της χαρίσει την αυτοπεποίθηση να πλησιάσει και αυτή το Top 10.


Άλλα σπορ

Βόλεϊ: Το 2018 ήταν κόκκινο
Στο βόλεϊ ήταν η χρονιά του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το 28ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους ενώ και στην Ευρώπη σημείωσαν αξιοσημείωτη πορεία στο Challenge Cup, φτάνοντας ως τον τελικό. Παράλληλα, όμως o Ολυμπιακός και στις γυναίκες έγραψε ιστορία κερδίζοντας το Challenge Cup μέσα στο γήπεδο της Μπούρσα και φυσικά και το νταμπλ στην Ελλάδα. Οι δύο τελικοί του Challenge Cup μάλιστα είχαν διαφορά μόνο λίγων ωρών.


Στίβος: Μια τέλεια ελληνική χρονιά
Το 2018 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα στο στίβο. Το δίδυμο Στεφανίδη – Κυριακοπούλου κυριάρχησε στο άλμα επί κοντώ, ενώ το όνομα του Εμμανουήλ Καραλή ξεχώρισε στους άνδρες. Ακόμη, αξιοπρόσεχτα κατορθώματα πέτυχαν και οι Μίλτος Τεντόγλου και Μαρία Μπελιμπασάκη.

1. Κατερίνα Στεφανίδη
Οι υψηλές πτήσεις της Κατερίνας Στεφανίδη συνεχίστηκαν και το 2018. Η Κατερίνα κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο Diamond League της καριέρας της και πήρε και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Βερολίνο είχε πάρει σε έναν άκρως ελληνικό τελικό το χρυσό. Η Κατερίνα Στεφανίδη είχε μιλήσει για την Αθήνα της στην ATHENS VOICE τον Ιούλιο του 2018.

3. Νικόλ Κυριακοπούλου
Πριν μπει το 2018 είχε καταφέρει να επανέλθει μετά τη γέννηση της κόρης της και είχε κατορθώσει να μπει και πάλι στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου επί κοντώ. Το 2018 έφτασε στη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έπειτα από μια εντυπωσιακή μονομαχία με την Κατερίνα Στεφανίδη.

4. Μίλτος Τεντόγλου
Όταν ξεκίνησε η χρονιά πολλοί λίγοι τον ήξεραν, όμως τώρα λίγο πριν το 2018 κλείσει είναι ένα από τα πρόσωπα που το σημάδεψαν σε αθλητικό επίπεδο. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, ο γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1998 αθλητής του μήκους έγραψε ιστορία, αφού με το άλμα του στα 8,25 μέτρα έγινε ο νεότερος έλληνας πρωταθλητής. Το 2019 και κυρίως το 2020 που είναι και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων του ανήκουν.

Το χρυσο αλμα του Τεντογλου

5. Εμμανουήλ Καραλής
Ο κολλητός του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν ένα από τα Next Big Things του παγκόσμιου στίβου καθώς με 5,78 κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Φέτος όμως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστου Στίβου, βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ κατά 2 εκατοστά και ως άνδρας πλέον κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Το 2019 όπως είχε πει στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια της ATHENS VOICE ελπίζει ότι θα δικαιώσει τις προσδοκίες.

Γυμναστική ή αλλιώς... Λευτέρης Πετρούνιας
Ο Βασιλιάς των κρίκων επιβεβαίωσε για άλλη μια χρονιά γιατί θεωρείται ίσως ο κορυφαίος έλληνας αθλητής όλων των εποχών. Ο Λευτέρης Πετρούνιας συνέχισε την αήττητη πορεία του και το 2018. Αρχικά, χόρεψε το Ζορμπά πάνω στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο και στις 2 Νοεμβρίου βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου σε μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες της ζωής του. Όντας τραυματίας, ο Πετρούνιας σημείωσε ένα άριστο πρόγραμμα και κατέκτησε για άλλη μια φορά το χρυσό. Το 2019 τον αναμένει και πάλι πρώτο!

ΜΠΑΚΟΥ 2018: Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι, τελικός)


Ποδηλασία: Ο Χρήστος Βολικάκης κόντρα σε όλους και σε όλα
Το 2018 τα είδε όλα. Είδε την ελληνική ομοσπονδία να τον διώχνει ουσιαστικά από το ποδηλατοδρόμιο και να παλεύει μαζί με άλλους να βρουν λύση, είδε τον εαυτό του να παγιδεύεται στο αεροδρόμιο της Γλασκώβης για ώρες και είδε και έναν σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια αγώνα στον Καναδά να τον εμποδίζει να συνεχίσει. Ο Χρήστος Βολικάκης όμως όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου σε διαφορετικά μάλιστα αγωνίσματα. Το 2019 θα τον βρει να παλεύει για να φτάσει άλλη μια φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί όπου πλέον θα είναι έτοιμος να ανέβει και στο βάθρο. Ο κορυφαίος έλληνας ποδηλάτης όλων των εποχών είχε μιλήσει φέτος στην ATHENS VOICE για τα προβλήματα στο χώρο της ελληνικής ποδηλασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ