Αθλητισμος

Γιατί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς διάλεξε τους Λέικερς

Το Λος Άντζελες υποδέχεται τον Βασιλιά του, ο οποίος έχει μόνο έναν σκοπό

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dhdz7eiucaarcmr_1.jpg

Το NBA βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας στον πλανήτη Λεμπρόν και αυτό λόγω της απόφασης του Βασιλιά να μετακομίσει μετά από 15 χρόνια παραμονής στην Ανατολική Περιφέρεια, στη Δύση και τους Λος Άντζελες Λέικερς. Με ένα τετραετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει 154 εκατομμύρια, ο τρεις φορές Πρωταθλητής (2012,2013,2016) του NBA, είναι έτοιμος να αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία της λίγκας, αυτή τη φορά ως «λιμνάνθρωπος», στο Λος Άντζελες. Τι τον έκανε όμως να λάβει αυτήν την απόφαση, που θα μείνει στην ιστορία ως Decision II;

19588204.jpg

Η πρώτη μεγάλη απόφαση

Ο Λεμπρόν Τζέιμς, τον Ιούλιο του 2010,  φεύγοντας για πρώτη φορά από τους αγαπημένους του Καβαλίερς, μετά από 7 χρόνια και έναν χαμένο τελικό, είχε τονίσει, ότι πήγαινε στην ομάδα του Wade, για να κατακτήσει τίτλους: «Δεν ήθελα ποτέ να αφήσω τους Καβαλίερς ωστόσο είδα ότι παρουσιάζεται μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Δεν άφησα το Κλίβελαντ, αλλά επέλεξα να ενώσω τις δυνάμεις μου με δύο άλλους παίκτες τους οποίους λατρεύω. Μαζί έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε πρωταθλήματα στο εγγύς μέλλον». Ερμηνεύοντας τα παραπάνω… βασιλικά αποφθέγματα, γίνεται αντιληπτό πως η νοοτροπία νικητή ήταν ανέκαθεν μέσα στο μυαλό του.

LeBron James Makes His Decision: Miami

Στα χρόνια του στο Μαϊάμι, ο Τζέιμς άλλαξε και μαζί του άλλαξε όλο το πρωτάθλημα. Ο άνθρωπος που έκανε μόδα τις SuperTeams, κατέκτησε 2 πρωταθλήματα με τους Χιτ και ίσως να είχε πάρει κι άλλα αν δεν βρισκόταν απέναντι στους Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς. Αλλά δεν είναι μόνο τα δαχτυλίδια, που τον έκαναν πραγματικό Βασιλιά. Ο Λεμπρόν έδειξε πως γίνεται να πρωταγωνιστείς σε μια ομάδα σταρ, πήρε μεγάλες νίκες, έχασε μεγάλα σουτ και δειλά δειλά άρχισε να βλέπει το όνομά του, να διεκδικεί τις δάφνες του G.O.A.T. (=Κορυφαίος όλων των εποχών).

«I’m coming home»

Το καλοκαίρι του 2014, ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα, τη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τότε καριέρας του. Αυτή δεν ήταν άλλη από το να επιστρέψει στο Άκρον και τους αγαπημένους του Καβαλίερς και να τους κάνει πρωταθλητές, δίνοντας εθνικό τίτλο στο Οχάιο μετά το 1964. Συνέταξε μάλιστα ένα κείμενο 952 λέξεων και με τίτλο «I’m coming home», ανακοίνωσε ο ίδιος την επιστροφή του στους Κλίβελαντ, στο Sports Illustrated.

lebron-james-cleveland-cavaliers.jpg
Sports Illustrated

Εκεί θα έβρισκε ένα αρκετά δυνατό υλικό γύρω του, σε αντίθεση με τα όσα είχε συνηθίσει από το 2003 ως το 2010 αλλά αυτή τη φορά θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το τέρας που ο ίδιος έθρεψε. Στη Δύση έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι Γουόριορς του Στιβ Κερ, ομάδα που τρόμαζε και συνεχίζει να τρομάζει. Ο ορισμός της SuperTeam. Σαν και τη δική του στο Μαϊάμι.

Με συμπαίκτες όπως ο Κέβιν Λοβ και ο Κάιρι Ίρβινγκ ήταν αναμενόμενο, πως ο Τζέιμς θα έφτανε στους τελικούς του NBA. Εκεί όμως οι δύο στυλοβάτες της προσπάθειας του θα είναι απόντες. Ο Λεμπρόν έκανε το αδύνατο να μοιάζει πιθανό, όταν νικούσε μόνος του 2-1 στη σειρά, αλλά η συνέχεια δεν θα ήταν ανάλογη. Ο Βασιλιάς ήταν εξοργιστικά μόνος και οι Καβαλίερς ηττήθηκαν με 4-2.  Ήταν η πρώτη ήττα του Λεμπρόν από τον Κάρι και την παρέα του.

gettyimages-969190592.jpg
© Gregory Shamus/Getty / Ideal Images

Την επόμενη χρονιά, με Λοβ και Ίρβινγκ παρόντες όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Τζέιμς θα κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα της καριέρας του (όλα ως MVP) σε μια συγκλονιστική σειρά τελικών. Η υπόσχεση που έδωσε 1 χρόνο πριν, έγινε πραγματικότητα. Ο Εθνικός Τίτλος θα πάει επιτέλους στο Οχάιο και αυτό θα γίνει λόγω του μεγάλου Λεμπρόν Τζέιμς. Η συζήτηση περί G.O.A.T. ξανανοίγει.

THE PROMISE (LEBRON JAMES) Follow @obknylife

Το επόμενο καλοκαίρι ο Κέβιν Ντουράντ θα πάρει μεταγραφή στον μεγάλο αντίπαλο του Λεμπρόν τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και η ιστορία θα αλλάξει και πάλι. Το Γκόλντεν Στέιτ θα γίνει μια πραγματικά ανίκητη ομάδα και θα πάρει δύο σερί πρωταθλήματα, εκ των οποίων το φετινό θα έρθει με «σκούπα». Η φιγούρα του Λεμπρόν να προσπαθεί μόνος του να φέρει άλλον ένα τίτλο στο Κλίβελαντ ήταν συγκινητική, πλην όμως απογοητευτική για τον ίδιο. Ο Ίρβινγκ την είχε κάνει για… άλλες πολιτείες και ο Λοβ ήταν τραυματίας στο μεγαλύτερο μέρος των Playoffs και η επική γκάφα του Σμιθ στο πρώτο παιχνίδι, ήταν ό,τι έπρεπε, για να πειράξει το μυαλό του Λεμπρόν.

The Decision II

Είναι δεδομένο ακόμα και από τους haters, ότι ο Τζέιμς είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας της γενιάς του, καθώς και πως είναι μέρος της συζήτησης για καλύτερος παίκτης της ιστορίας. Η σύγκρισή του με τα ιερά τέρατα του NBA είναι αναπόφευκτη, όπως επίσης και το μικρό ποσοστό επιτυχίας του στους τελικούς. Ο Τζέιμς μετρά 3/9 κατακτήσεις την ώρα που ο Τζόρνταν είχε το απόλυτο 6/6 και ο Μπράιαντ 5/7. Τα στατιστικά του είναι πιο πλήρη, αλλά μόνο αυτά δεν μπορούν να τον κατατάξουν ως τον κορυφαίο.

 

Watch ya heads. ?#welcome2season15?#striveforgreatness? #thekidfromakron??

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

 

Το συμβόλαιό του με τους Καβαλίερς είναι μονοετές και στα 33 του έχει την τελευταία του ευκαιρία για ένα μεγάλο συμβόλαιο. Σε όποια ομάδα της Λίγκας ήθελε. Τα ραντεβού του πολλά, όπως επίσης και τα ποστ παικτών από όλο το NBA, που τον ήθελαν για συμπαίκτη τους. Η τελική απόφαση, ίσως η μεγαλύτερη της ζωής του, ήρθε σήμερα τα ξημερώματα και πάρθηκε από τον Βασιλιά με ένα και μόνο κριτήριο. Να γίνει ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος. Ο Τζέιμς έβαλε τη συνείδησή του, πάνω από την καρδιά του και άφησε τους αγαπημένους του Καβαλίερς για τους πολυδιαφημισμένους Λέικερς.

 

Εκεί θα συναντήσει όλες τις συνθήκες που επιθυμεί, για να σπάσει το αρνητικό του σερί σε τελικούς με τα μέχρι τώρα δείγματα να είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Ήδη, λίγο μετά την μεταγραφή του LeBron, οι Λιμνάνθρωποι ανακοίνωσαν τους Κάλντγουελ Πόουπ, Τζαβάλ ΜακΓκι και Λανς Στέφενσον και ετοιμάζονται για ακόμη ένα μπαμ. Παράλληλα, θα γίνει μέρος της ιστορίας του σημαντικότερου brand name του NBA. Γουίλτ Τσαμπερλέιν, Τζέρι Γουέστ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μάτζικ Τζόνσον, Κόμπε Μπράιαντ και τώρα Λεμπρόν Τζέιμς.

Όπως είπε και ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, το Λος Άντζελες από σήμερα πέρα από «Θεό» έχει και τον δικό του Βασιλιά, ο οποίος φτάνει στην Πόλη των Αγγέλων με έναν και μόνο σκοπό: Να νικήσει τους Γουόριορς και να γίνει ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ