Αθλητισμος

11 στιγμές από την επική εβδομάδα του Στέφανου Τσιτσιπά στο Rogers Cup

Ο Tsitsi-Fast είναι ήδη στην ελίτ του παγκόσμιου τένις

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19872275.jpg
© EPA/PETE MAROVICH

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγραψε τη μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι τώρα καριέρας του με τη συμμετοχή του στον τελικό του Rogers Cup και για να φτάσει εκεί χρειάστηκαν μερικά τρελά γεγονότα που θα θυμάται για μια ζωή. Ο Tsitsi-fast απέκλεισε με τη σειρά τους Ντομινίκ Τιμ, Νόβακ Τζόκοβιτς, Αλεξάντερ Ζβέρεβ και Κέβιν Άντερσον και για να συμβούν όλα αυτά έπρεπε να πετύχει ορισμένα μικρά θαύματα. Όλα μέσα σε μια εβδομάδα.

Highlights: #NextGenATP Tsitsipas Shines, Makes History In Toronto 2018

1. Oι 4 Top 10 νίκες σε ένα τουρνουά
Ο Στέφανος μετά την πάροδο του Rogers Cup, μπορεί πλέον να λέγεται και φονέας των γιγάντων - μέχρι φυσικά να γίνει και ο ίδιος γίγαντας. Μέσα σε μια βδομάδα κέρδισε το Νο8 (Ντομινίκ Τιμ), το Νο 10 (Νόβακ Τζόκοβιτς), το Νο 3 (Αλεξάντερ Ζβέρεφ) και το Νο6 (Κέβιν Άντερσον). Αυτές ήταν και οι 4 από τις 6 Top10 νίκες από τις 7 που έχει συνολικά στην καριέρα του.

Top 5 Shots: Tsitsipas vs Djokovic at Rogers Cup 2018

2. Η πρώτη Big 3 νίκη του
Μπορεί ο Τζόκοβιτς να μη βρίσκεται στο καλύτερό του φεγγάρι, παρόλο που μετά την κατάκτηση του Γουίμπλεντον δείχνει να ανεβαίνει, ωστόσο δεν παύει να είναι ένας από τους 3 κορυφαίους τενίστες του 21ου αιώνα μαζί με τους Φέντερερ και Ναδάλ. Ο Τσιτσιπάς στους «16» απέκλεισε τον Νόλε και στη συνέχεια δέχθηκε και τα συγχαρητήρια του σέρβου τενίστα: «You deserve it, file mou», ήταν το σχόλιο του Τζόκοβιτς στο Instagram του έλληνα τενίστα.

tsistis.jpg

3. Κυρίως έδειξε ότι μπορεί να τα βάλει με τον οποιονδήποτε
Αν οι περισσότεροι νόμιζαν ότι η νίκη του Τσιτσιπά κόντρα στον Τζόκοβιτς ήταν τυχαία, καλό θα ήταν να δουν ξανά το δεύτερο σετ του τελικού στο Τορόντο. Μέχρι να «ξεμπουκώσει», ο Στέφανος μπορεί να έμοιαζε ανήμπορος μπροστά στον μεγάλο Ράφα Ναδάλ, αλλά όταν πήρε ψυχολογία ήταν ασταμάτητος και έδειξε ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια όλους τους τενίστες του κόσμου, καθώς πλέον βρίσκεται στην ελίτ.

Nadal sets up final against Tsitsipas | Rogers Cup 2018 Highlights Day 6

4. Ο νεαρότερος στην 15άδα
Ο Tsitsi-fast, από την επομένη του τουρνουά, βρίσκεται στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι ο μικρότερος ηλικιακά τενίστας της λίστας. Βέβαια, δεν είναι ο πιο νέος μόνο σε αυτή τη λίστα, αλλά και στο Top 20 και στο Top 30!

Highlights: Tsitsipas Saves 2 MP; Stuns Zverev In Toronto 2018

5. H επική ανατροπή κόντρα στον Ζβέρεβ
Για να περάσει στα ημιτελικά ο Στέφανος χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αλεξάντερ Ζβέρεβ και αυτό μόνο εύκολο δεν ήταν. Ο ρώσος τενίστας ήταν καταιγιστικός για ενάμιση σετ και ήταν έτοιμος να τελειώσει τις ελπίδες του Τσιτσιπά, όταν προηγήθηκε με 2-5 στο δεύτερο σετ και είχε 2 match point για να τελειώσει τον αγώνα. Ο 20χρονος τενίστας όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και αφού έσωσε τα 2 Match point, στη συνέχεια γύρισε τούμπα τον αγώνα και πανηγύρισε την πρόκριση στα ημιτελικά, κάνοντας τον Ζβέρεφ να μην μπορεί να το πιστέψει.

19871456.jpg
© EPA/PETE MAROVICH

6. Δεν έχασε την ψυχραιμία του στον ημιτελικό
Ο Τσιτσιπάς έφτασε αρκετές φορές κοντά στην κατάκτηση του πρώτου σετ κόντρα στον Άντερσον για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όμως είδε τον Νοτιοαφρικανό να έχει πάντα απάντηση, να δείχνει πιο έτοιμος στα σημαντικά χτυπήματα και να του «κλέβει» ουσιαστικά το σετ. Εκεί οι περισσότεροι τενίστες της ηλικίας του θα θόλωναν, όμως ο 20χρονος μπόρεσε να το διαχειριστεί. Κατέκτησε εύκολα το δεύτερο σετ και στο τρίτο κράτησε το σερβίς του ως το τέλος, μέχρι που νίκησε στο tie break.

Stefanos Tsitsipas STUNS Kevin Anderson to reach first Masters 1000 final | Rogers Cup 2018

7. Είδε τον Ναδάλ να υποκλίνεται στο μεγαλείο του
Οι δηλώσεις του κορυφαίου Ισπανού μετά τον τελικό για τον νεαρό Έλληνα ήταν ξεκάθαρες: «Είναι ένας πλήρης παίκτης, έχει πάθος στο παιχνίδι του. Δεν είναι μόνο ένα στοιχείο που τον χαρακτηρίζει, έχει τα πάντα».

 

 

8. Έγινε μόλις ο τέταρτος ενεργός 20άρης που φτάνει σε τελικό Masters 1000
Με την πρόκρισή του στον τελικό του Rogers Cup, ο Τσιτσιπάς έγινε ο τέταρτος εν ενεργεία τενίστας που κατορθώνει κάτι τέτοιο πριν καν συμπληρώσει τα 20 χρόνια ζωής. Οι υπόλοιποι τρεις ήταν οι Ράφαελ Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Ρίτσαρντ Γκασκέτ. Ας ελπίσουμε όλοι να έχει την τύχη των πρώτων δύο.

9. Έγινε ένα με το ελληνικό κοινό του Τορόντο
Μόλις ο Στέφανος πήρε τον τελευταίο πόντο κόντρα στον Κέβιν Άντερσον, οι εξέδρες στο Τορόντο θύμισαν κάτι από Αθήνα. Ενώ ακόμη πιο συγκινητικό ήταν το «Happy Birthday», που άκουσε από το κοινό πριν και μετά το τέλος του μεγάλου τελικού.

10. Είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να «φουσκώνει»
Ο Τσιτσιπάς μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα είχε κερδίσει σε επίπεδο ανδρών 1.476.245 δολάρια και για την πρόκριση στον τελικό έλαβε 500.000 δολάρια, με αποτέλεσμα να αγγίζει πλέον τα 2 εκατομμύρια. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για έναν τενίστα που 1 μήνα πριν, όταν έγραφε στην A.V. για την Ζάκυνθο βρισκόταν στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και είναι μόλις 20 ετών.

11. Με τις δηλώσεις του δείχνει πιο ώριμος από ποτέ
Αλήθεια, πόσοι 20χρονοι θα είχαν πετύχει τόσα όσα ο Στέφανος και δεν θα είχαν πάρει τα μυαλά τους αέρα; O Τσιτσιπάς, όμως, ξέρει ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να πετύχει όλα όσα έχει ονειρευτεί και να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Αυτό δείχνουν και οι δηλώσεις του σε ερώτηση για το τι του έμαθε η ήττα από τον Ναδάλ: «Μου έμαθε το πόσο πρέπει να δουλέψω. Πόσο κενό υπάρχει ανάμεσα σε μένα και σε αυτόν στα παιχνίδια μας και πόσο περισσότερο πρέπει -και χωρίς να θέλω να φανώ αγενής- να στρώσω τον κώλο μου στα κορτ. Να δουλέψω περισσότερες ώρες ώστε να γίνω πιο δυνατός και πιο σταθερός παίχτης γραμμής, να αντέχω τις κάθε είδους πιέσεις, τη σωματική πίεση στο γήπεδο που για εκείνον μοιάζει κάτι απλό». Ο σεμνός Greek Freak του παγκοσμίου τένις δεν είναι έτοιμος να μπει στην ελίτ, είναι ήδη εκεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ