Αθλητισμος

Πώς ο Τζόκοβιτς πραγματοποίησε το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του τένις

Επόμενη πρόκληση; Να ξεπεράσει τον μυθικό Ρότζερ Φέντερερ

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_gettyimages-1030081894.jpg
© Steven Ryan/Getty Images/Ideal Image

Ιούνιος 2018: Ο Νόβακ Τζόκοβιτς βολοδέρνει στην 22η θέση της παγκόσμια κατάταξης, μην μπορώντας να ξεπεράσει τον τραυματισμό στον αγκώνα που τον ενοχλούσε μαζί με άλλους μικροτραυματισμούς από τις αρχές του 2017. Ο Αντρέ Αγκάσι, προπονητής του σχεδόν έναν χρόνο, δεν τον έχει εμπνεύσει και έχει αποχωρήσει, και ο Μάριαν Βάιντα, προπονητής του τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του, έχει μόλις επιστρέψει. Στην αντίπερα όχθη, ο Φέντερερ κάνει την τελευταία μεγάλη στροφή της καριέρας του και ο Ναδάλ μοιάζει ανίκητος (και όχι μόνο στο χώμα). Ο Τζόκοβιτς λατρεύει τη ζωή εκτός του τένις, περνά αρκετό χρόνο με τον γιο του Στεφάν και τη μόλις ενός έτους κόρη του Τάρα και μαζί με το πέρας της τρίτης δεκαετίας της ζωής του μοιάζει σχεδόν ανήμπορος να συνεχίσει στο υψηλότερο επίπεδο του παγκοσμίου τένις. Και κάπου ανάμεσα στις συνεχείς αποτυχίες έρχεται το restart.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My little Simba! :) #TheLionKing #Proud #Familytime

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on


Από το Βελιγράδι του πολέμου, στην κορυφή
Ο Νόλε ανακοινώνει τον Μάρτιο του 2018 ότι ο Βάιντα θα ξεκινήσει και πάλι προπονήσεις μαζί του. Οι πρώτοι μήνες της επιστροφής μετά την εγχείρηση στον αγκώνα ήταν αρκετά δύσκολοι. Ο μόνος αντίπαλος Top20 που είχε κερδίσει  τους πρώτους μήνες του 2018 ήταν ο Κέι Νισικόρι στο Masters του Μόντε Κάρλο, όπου ηττήθηκε λίγο μετά από τον Κάιλ Έντμουντ. Ο Βάιντα είναι ο κόουτς που ξεκίνησε τα πάντα για τον Νόλε. Αυτός που τον πήρε από τα χέρια της Γελένα Γκέντσιτς (προπονητικός θρύλος του τένις στη Σερβία) και τον έκανε άντρα στο παγκόσμιο τένις. Αυτός που τον έφερε σε ηλικία 24 ετών στην κορυφή της Παγκόσμιας Κατάταξης και τον είδε στα 20 του να παίρνει το Αυστραλιανό Όπεν, νικώντας στο ημιτελικό τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών, Ρότζερ Φέντερερ. Στην ηλικία του Στέφανου Τσιτσιπά, o Nόλε είχε πάρει το πρώτο του Γκραντ Σλαμ για να κάνουμε και τις συγκρίσεις. Κι ας είχε μεγαλώσει μέσα στη δίνη του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία (γεν. 22 Μαίου 1987). Κι ας ήταν μόλις 12 όταν οι βόμβες περνούσαν από δίπλα του το 1999.

Ο Τζόκοβιτς από την πρώτη στιγμή που έπιασε ρακέτα ήξερε ότι ήθελε να γίνει ο κορυφαίος στον κόσμο. Σαν πιτσιρικάς ασχολούνταν μόνο με όσα πίστευε πως θα τον έκαναν καλύτερο στη δουλειά του. Το τένις ήταν το πάθος του και η δουλειά του, από όταν ήταν έφηβος. Από τότε δηλαδή που γνώρισε και τη Γελένα Ρίστιτς, την κοπέλα του από το Λύκειο και γυναίκα της ζωής του. Μια ρουτίνα που αγαπούσε και δεν σκόπευε να αλλάξει ποτέ. Αυτά σαν μια παρένθεση για τον άνθρωπο Νόβακ, ώστε να δικαιολογηθούν και οι αιτίες της πτώσης του.


Η διάσταση με τη γυναίκα του και οι δυσκολίες
Ο Τζόκοβιτς τα τελευταία δύο χρόνια απείχε αρκετά από τον «Τζόκερ» που είχαμε γνωρίσει. Παρατούσε τα παιχνίδια, όταν δεν του έβγαιναν, πήρε κιλά και έκανε τα περισσότερα λάθη από ποτέ στο παιχνίδι του. Όλα αυτά από τον Τζόκοβιτς, που θεωρούνταν από τους αντιπάλους του ως το τέρας της συγκέντρωσης. Ένας πνευματικά ανίκητος τύπος, παρά τα ξεσπάσματά του κατά τη διάρκεια των αγώνων. Πριν από το 2016 οι φήμες, πως το θέμα του ήταν καθαρά συναισθηματικό, είχαν φουντώσει για τα καλά, όμως εκείνη τη χρονιά, άρχισαν να επιβεβαιώνονται. Μετά το Γουίμπλεντον η Ρίστιτς πήγε μόνη της διακοπές, ενώ ο 29χρονος τότε Τζόκοβιτς μετακόμισε από το Μονακό στο Βελιγράδι. Λίγους μήνες πριν είχε πιαστεί σε μπαρ του Λος Άντζελες με την μπολιγουντιανή σταρ Ντιπίκα Παντουκόν.

untitled.jpg

Κάτι πήγαινε στραβά και αυτό έβγαινε προς τα έξω. Ο Νόλε, όντας ακόμη το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, έπρεπε να τα βάλει κάτω, να συνθηκολογήσει με τον εαυτό και τη Γελένα Ρίστιτς και να προχωρήσει. Το τένις δεν ήταν πια τα πάντα για αυτόν, και όπως φάνηκε και από τις παρακάτω δηλώσεις το θέμα ήταν καθαρά συναισθηματικό: «Δεν θέλω να σκέφτομαι άλλο τις κατακτήσεις τίτλων και το νούμερο 1 του κόσμου γιατί προσθέτω έξτρα πίεση στον εαυτό μου. Πιέστηκα πολύ κατά τη διάρκεια του Ρολάν Γκαρός και πλέον θέλω να το αποφύγω αυτό. Δεν θα είναι πια οι τίτλοι αυτοσκοπός για μένα, ούτε το να γράψω ιστορία. Στο κάτω-κάτω το τένις δεν είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο».

Επανένωση με τη Ρίστιτς, όμως η κάμψη γίνεται αγωνιστική
Πράγματι το τένις δεν ήταν το μοναδικό πράγμα στον κόσμο για τον Τζόκοβιτς εκείνη την περίοδο. Και έκτοτε συνεχίστηκε ο κατήφορος, ή μάλλον το γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή της αυτοκρατορίας του. Για αρχή, έπρεπε να θέσει τις βάσεις εκεί που υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα μέσα του. Μακριά από τους τραυματισμούς και όλα τα υπόλοιπα. Ήξερε πως το στήριγμά του ήταν η Γελένα και θα έκανε τα πάντα για να τα φτιάξει όλα. Το καλοκαίρι εκείνο γνώριζε πως αυτός ήταν ο μεγάλος στόχος. «Δεν είχα ποτέ αμφιβολία ότι εγώ και εσύ θα είμαστε πάντα μαζί. Ευλογημένος που σε έχω στη ζωή μου…» γράφει στις 11 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I was never in doubt that it would be me and you forever amore. Blessed to have you in my life @jelenadjokovicndf ?

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on


Ο Νόλε μαζί με τη Γελένα και τον δίχρονο Στεφάν θα συνεχίσουν μαζί και ο ίδιος από τον χειμώνα θα αρχίσει τον δύσκολο δρόμο. Στις 6 Νοεμβρίου του 2016 θα απολαύσει για τελευταία φορά την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Για την επιστροφή του σε αυτήν φυσικά δεν θα αρκούσε από μόνη της η μητέρα του παιδιού του.

Ο δρόμος ήταν δύσκολος και η αγωνιστική επανεκκίνηση του Φέντερερ (άλλος ένας γίγαντας που η επιστροφή της συζύγου του στη ζωή του, τον αναγέννησε αγωνιστικά) αλλά και του Ναδάλ, τον έκαναν ακόμη δυσκολότερο. Για παραπάνω από δύο χρόνια ο Νόλε θα μείνει χωρίς Γκραντ Σλαμ. Η αλλαγή όχι μόνο του Μάριαν Βάιντα αλλά και ολόκληρου του προπονητικού τιμ θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που φανταζόταν, ενώ και οι πολλαπλοί τραυματισμοί θα τον φέρουν στα όρια του. Η εγχείρηση στον αγκώνα μοιάζει μονόδρομος, για να συνεχίσει την προσπάθεια, όπως και ο εκτοπισμός του Αγκάσι και η επιστροφή στον Βάιντα. Και ερχόμαστε στο σημείο που ξεκινήσαμε. Το σημείο 0 ή καλύτερα -21 από την κορυφή, τον Ιούνιο του 2018.

Novak Djokovic Practice with Marian Vajda - Belgrade 2nd May 2018 (HD)

Ιούνιος 2018: Εκεί που όλα ξεκίνησαν από την αρχή
Τα πράγματα για τον Νόλε ήταν επιτέλους, όσο ευτυχισμένα και αρμονικά τα είχε συνηθίσει. Μαζί με τη Γελένα Ρίστιτς στη ζωή, με την παρέα δύο παιδιών, αφού το Σεπτέμβριο του 2017 θα γεννηθεί και η κόρη τους Τάρα και μαζί με τον κόουτς Βάιντα στα courts θα αναζητήσει και πάλι την κορυφή. Παράλληλα, έχει ξεπεράσει εντελώς τον τραυματισμό του και έχει φέρει στη ζωή του ξανά τη δίαιτα που τον καθιέρωσε. Όλα είναι ιδανικά. Το χρονοδιάγραμμα έλεγε πως αν πάνε όλα σούπερ, αν δηλαδή κατακτήσει ΤΑ ΠΑΝΤΑ, τότε τον Νοέμβριο θα μπορέσει να έχει πλησιάσει αρκετά την κορυφή, σε ένα ακραίο σενάριο και να την κατακτήσει.

Novak Djokovic vs Kevin Anderson Final Highlights | Wimbledon 2018

Έναν ολόκληρο χρόνο και 14 μέρες μετά την τελευταία κατάκτηση οποιουδήποτε τουρνουά της ATP, ο Τζόκοβιτς θα πάρει εύκολα το Γουίμπλεντον. Δυσκολεύτηκε μόνο στον ημιτελικό κόντρα στον Ράφα Ναδάλ, αλλά μετά από ένα διήμερο παιχνίδι θα πάρει την πρόκριση για τον τελικό. Εκεί οπού κέρδισε τον Άντερσον, φτάνοντας στις 15 Ιουλίου τα 4 Γουίμπλεντον. Η Δευτέρα της 16ης Ιουλίου θα τον βρει στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Σε αυτήν θα παραμείνει για λίγο. Μέχρι το ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πρώτος στόχος το Rogers Cup.

Ήδη φαίνεται πως ο Τζόκοβιτς έχει επιστρέψει, όμως στις 9 Αυγούστου θα δει τον Στέφανο Τσιτσιπά να κάνει το ματς της ζωής του και να τον αποκλείει από τα προημιτελικά. Θα ήταν η τελευταία ήττα του Σέρβου, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όμως. Την επόμενη βδομάδα από το τουρνουά στον Καναδά θα ερχόταν το Σινσινάτι. Το μοναδικό 1000άρι τουρνουά της ATP που έλειπε από την τροπαιοθήκη του Νόλε. Ας σημειωθεί εδώ ότι κανείς τενίστας στην ιστορία δεν έχει πετύχει το Career Golden Masters, δηλαδή να κερδίσει και τα 9 από τα κορυφαία Masters του πλανήτη (Ιντιαν Γουέλς, Μαϊάμι, Παρίσι, Σανγκάη, Ρώμη, Καναδάς, Μαδρίτη, Μονακό, Σινσινάτι). Το «ρομπότ» από το Βελιγράδι φαινόταν όμως να μην καταλαβαίνει τίποτα και στις 19 Αυγούστου θα γράψει ιστορία. Έχοντας ήδη κατακτήσει και τα 4 Γκραντ Σλαμ, θα νικήσει στον τελικό τον Ρότζερ Φέντερερ και θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία που κατακτά και τα 9 Masters 1000. Μαζί με αυτό θα ανέβει και στην 6η θέση του κόσμου, με το U.S. Open να πλησιάζει. Μωρέ, λες;

Novak Completes Career Golden Masters

Στη Νέα Υόρκη λόγω της θέσης του στην κατάταξη, ο Νόλε μέχρι τα ημιτελικά δεν είχε να ξεπεράσει κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο εκτός του Γκασκέτ. Είχε χάσει μόλις δύο σετ σε 5 παιχνίδια και εκεί θα αναμετρηθεί με τον Κέι Νισικόρι, τον Ιαπωνέζο που του είχε στερήσει τον τίτλο το 2014. Όποιος είδε τον αγώνα είχε σιγουρευτεί ότι δεν υπήρχε αμφιβολία για τον νικητή. Ο Νόλε δεν έδωσε δικαίωμα στον αντίπαλό του σε κανένα σημείο του αγώνα και με 3-0 σετ, πέρασε στον τελικό. Όχι με αντίπαλο τον Ναδάλ, όπως όλος ο πλανήτης περίμενε αλλά με τον Ντελ Πότρο, έναν άλλον μεγάλο μαχητή των γηπέδων. Όποιος νικούσε, θα έγραφε ιστορία κάνοντας το μεγαλύτερο Comeback της καριέρας του. Με τους Αργεντίνους στην εξέδρα να νομίζουν πως βρίσκονται σε ποδοσφαιρικό γήπεδο θα περίμενε κανείς πως ο Τζόκερ θα τα έχανε. Όμως ο τύπος δεν καταλάβαινε τίποτα. Χτυπούσε σε καίρια σημεία τον αντίπαλό του και με ψυχολογία νικητή πήρε και τα τρία σετ του τελικού. Η αντίδραση του στον Championship Point; Επική.

2018 US Open Championship Point: Novak Djokovic vs Juan Martin del Potro

Άλλες τρεις θέσεις μπροστά στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ξανά το Νο.3. Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κορυφή μέσα στη χρονιά που είχε φτάσει και κάτω από την 20άδα πήγαινε άψογα. Μετά τις συνεχείς επιτυχίες, ο Σέρβος είχε και έναν μήνα ξεκούρασης μέχρι το Masters της Σαγκάης. Αν το κατακτούσε θα έκανε άλλο ένα βήμα και θα έφτανε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στη δεύτερη θέση. Είχε κανείς αμφιβολία; Ο Νόλε κέρδισε και τα 10 σετ που έπαιξε και πήρε αεράτα και το κινέζικο Masters. Δεν υπάρχει κανείς να τον σταματήσει.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018: Η κορυφή είναι και πάλι δική του
Ο Ναδάλ από τον Ιούνιο στο Νο1 βρισκόταν στα πιτς λόγω ενός τραυματισμού και η συζήτηση γύρω από το εάν θα κατέβει ή όχι στο Παριζιάνικο Masters είχε ανάψει για τα καλά. Όχι, δεν ήταν τόσο σημαντικό σαν τουρνουά. Όμως ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του Τζόκοβιτς, αν ο Ναδάλ δεν κατέβαινε, θα έχανε τη θέση του. Μια εβδομάδα πριν το τουρνουά η γνωμάτευση βγήκε. Ο Ισπανός δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί στη Γαλλία και έτσι λίγα χιλιόμετρα από το Μόντε Κάρλο και το σπίτι του, ο Τζόκοβιτς θα είχε την ευκαιρία, να κάνει αυτό που είχε ονειρευτεί, όταν έγραφε την ιστορία του από την αρχή, περίπου έναν χρόνο πριν. Μάλιστα θα φτάσει ως τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τον Ρώσο Xατσάνοβ, σημειώνοντας άλλη μια επιτυχία. Αυτή ήταν και η πρώτη ήττα του Τζόκοβιτς μετά από την 9η Αυγούστου και τον αποκλεισμό του στο Rogers Cup από τον δικό μας Στέφανο. Τι κι αν όλα πήγαιναν για ενάμιση χρόνο χάλια; Ο Νόλε τα είχε καταφέρει και φυσικά ήταν πολύ περήφανος για αυτό.

The Craziest Campaign Ads of the 2018 Midterms

Την τελευταία φορά που ήταν στο Νο. 1 ο Σέρβος ήταν στις 6 Νοεμβρίου 2016! Την επόμενη μέρα τον έριξε από την κορυφή ο Άντι Μάρεϊ και τις επόμενες δύο σεζόν το Νο. 1 ήταν υπόθεση δύο παικτών, των Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ. Μετά από 104 εβδομάδες, την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου του 2018 ο Νόλε θα επιστρέψει εκεί και μάλιστα με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, αφού θα γίνει ο πρώτος τενίστας από το 2000 που θα καταφέρει να κερδίσει 20 ή περισσότερες θέσεις για να βρεθεί στην κορυφή μέσα στην ίδια σεζόν! Ιούνιος 2018 – Νοέμβριος 2018: Μέσα σε 5 μήνες ο Τζόκοβιτς θα έγραφε ξανά την ιστορία, όπως ο ίδιος γνώριζε καλύτερα από τον καθένα και θα έκανε το σημαντικότερο Comeback στην ιστορία του τένις και πλέον βάζει την επόμενη πρόκληση της καριέρας του. Να ξεπεράσει, σε Γκραντ Σλαμ, τον κορυφαίο Ρότζερ Φέντερερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ