Visual Browsing
Άννα Κοκκίνου

Άννα Κοκκίνου σε Τσίπρα: Μου κάνουν έξωση, σώστε το θέατρο Σφενδόνη

Τι αναφέρει σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό
Άννα Κοκκίνου/©ΑΠΕ-ΜΠΕ/EYH ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Κραυγή απόγνωσης από την Άννα Κοκκίνου. Σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελληνίδα ηθοποιός ζητά βοήθεια για να μη χαθούν τα 30 χρόνια δημιουργικής πορείας και σημαντικών παραστάσεων στο θέατρο Σφενδόνη.

Όπως αναφέρει, το θέατρο δημιουργήθηκε από την ίδια σε ένα χωράφι που της παραχώρησε το Ίδρυμα Κουτλίδη, και τώρα το ίδρυμα την πηγαίνει στα δικαστήρια, ζητώντας την έξωσή της για τη μη καταβολή ενοικίων.

«Και τώρα, μου κάνουν έξωση από το θέατρο που έχτισα, επειδή χρωστάω συσσωρευμένα ενοίκια! Την ερχόμενη Τρίτη, στις 19 του μηνός, κρίνεται στα δικαστήρια η τύχη του - και η δική μου. Φυσικά ξέρω ότι αυτός είναι ο νόμος της αγοράς. Αλλά ξέρω επίσης ότι αυτό είναι ΑΔΙΚΟ» υποστηρίζει, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν έχω μετά από δεκαετίες στο θέατρο το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο».

«Δεν είναι όλα εμπόριο στην Τέχνη. Είμαι σίγουρη ότι κατά βάθος όλοι το ξέρουν. Το ξέρετε κι εσείς, είναι αδικία» προσθέτει.

Σχετικα
Ζέτα Δούκα: Το νέο της μήνυμα για κακοποίηση και body shaming
Ζέτα Δούκα: Το νέο της μήνυμα για κακοποίηση και body shaming

Αναλυτικά, η επιστολή της:

Aξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω αυτή την ανοιχτή επιστολή ως έσχατο μέσο, για να αποφευχθεί μια τεράστια αδικία κι ένα σκάνδαλο.

Σχετικα
Νένα Μεντή: Ο πρόωρος θάνατος του συζύγου της που τη συγκλόνισε
Νένα Μεντή: Ο πρόωρος θάνατος του συζύγου της που τη συγκλόνισε

Ίσως έχετε ακουστά το Θέατρο Σφενδόνη -το μικρό, πανέμορφο θέατρο στου Μακρυγιάννη. Ανέβηκαν εκεί σπουδαίες παραστάσεις, που ορισμένες άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, με κορυφαία τον Βιζυηνό. Αυτό το θέατρο ήταν μια γκρεμισμένη αποθήκη χωρίς στέγη. Ήταν ένα ξεχασμένο γκρέμι που ανήκε στο ίδρυμα Κουτλίδη – ένα χωράφι με τσουκνίδες.

Το είδα τυχαία, σχεδόν τριάντα χρόνια πριν, ένα χειμώνα του 1990. Προς μεγάλη τους έκπληξη, τούς πρότεινα να μου το νοικιάσουν, για να φτιάξω ένα θέατρο.  Για το σκοπό αυτό, πούλησα το μοναδικό μου σπίτι και κινητοποίησα όλη την πνευματική Αθήνα. Συστάθηκε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία και συνέδραμαν όλοι, με δουλειά και χρήματα, για να συγκεντρωθεί το υπέρογκο ποσό που χρειαζόταν. Φτιάχτηκε αυτό το θέατρο: ένα κόσμημα. Και φροντίσαμε να το τιμήσουμε με παραστάσεις ανάλογες. 

Ήμασταν ακόμα τότε ιδεαλιστές και η εποχή μάς ευνοούσε. Έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα -κυριολεκτικά. Και στον ενθουσιασμό μου ή στην άγνοιά μου, υπέγραψα ιδιαιτέρως επαχθείς όρους (προσάυξηση 20% ανά διετία), που έγιναν επαχθέστεροι όταν ήρθε η κρίση.  Αν και υπήρχε ήδη εδώ και 3 χρόνια μελέτη από εκτιμητή του Υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ενοικίου, αυτή η μείωση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Συσσωρεύτηκαν μισθοί, έξοδα -μιαν εποχή έφτασα να κοιμάμαι μέσα στο θέατρο.

Θέατρο Σφενδόνη
Θέατρο Σφενδόνη - Sfendoni Theater/Facebook

Και τώρα, μου κάνουν έξωση από το θέατρο που έχτισα, επειδή χρωστάω συσσωρευμένα ενοίκια! Την ερχόμενη Τρίτη, στις 19 του μηνός, κρίνεται στα δικαστήρια η τύχη του -και η δική μου. Φυσικά ξέρω ότι αυτός είναι ο νόμος της αγοράς. Αλλά ξέρω επίσης ότι αυτό είναι ΑΔΙΚΟ. Και ξέρω ότι τα πνευματικά Ιδρύματα, και κυρίως το Κράτος, υπάρχουν για να προάγουν το Καλό και το Δίκαιο. Ιδίως σε περιπτώσεις σαν τη δική μου, που ούτε πλούτισα ούτε εκμεταλλεύτηκα το θέατρο αυτό και την Τέχνη μου φτηνά και υπολογιστικά. Δεν έχω μετά από δεκαετίες στο θέατρο το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, φροντίσατε ώστε οι άνθρωποι να μη χάσουν την πρώτη τους κατοικία. Εγώ σε ποιό σπίτι να πάω; Εγώ, αυτό το σπίτι έχτισα -βρήκα την κατάλληλη λιθοδομή, τα τέλεια δοκάρια, τα γερά μπετά, την κυρτή στέγη -πέτρα, πέτρα. Δεν θέλουν να μου πάρουν το χωράφι με τις τσουκνίδες που είδα ένα απόγευμα κάτω από βροχή. Θέλουν το πλήρες, πανέμορφο θέατρο που το έχτισα με άπειρο κόπο, πολύ χρήμα και αυτοθυσία. 

Αυτή η κατάφωρη αδικία που στηρίζεται στη σκληρότητα της αγοράς, αλλά σε κανένα πνευματικό δίκαιο, είναι στο χέρι σας να σταματήσει, ώστε να βρούμε μια λύση βιώσιμη, να πάμε παρακάτω -κι όχι να στέκομαι στα δικαστήρια, λες κι είμαι μια περαστική που είδε τη Σφενδόνη και τη νοίκιασε, σαν ένας πανούργος επιχειρηματίας. Αυτό το θέατρο το έχτισα εγώ! Και νομίζω προσέφερα κάτι καλό στην πόλη. Δεν είναι όλα εμπόριο στην Τέχνη. Είμαι σίγουρη ότι κατά βάθος όλοι το ξέρουν. Το ξέρετε κι εσείς. Και σας ζητώ να μου συμπαρασταθείτε, μαζί με τους ανθρώπους της καλλιτεχνικής και πνευματικής Αθήνας, που προσυπογράφουν αυτή την ανοιχτή επιστολή ώστε να μη σιωπήσει για πάντα το Θέατρο Σφενδόνη.

Μετά τιμής Άννα Κοκκίνου. Μετά τιμής Άννα Κοκκίνου.

Ψήφισμα στο AVAAZ

Στο AVAAZ έχει δημιουργηθεί μια σελίδα με τίτλο Υπογράψτε για να σωθεί το «Θέατρο Σφενδόνη».

Ήδη, έχουν υπογράψει 1.568 άτομα και ολοένα αυξάνονται.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5