Κινηματογραφος

I Am Not Your Negro και the AfroGreeks, online στο tainiothiki.gr

10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κι η Ελλάδα το γιορτάζει

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
I Am Not Your Negro και the AfroGreeks, online στο tainiothiki.gr

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την προβολή των ταινιών I Am Not Your Negro και the AfroGreeks.

The AfroGreeks ή και πώς εδώ και καιρό ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης και η ομάδα Documatism παρακολουθούν και καταγράφουν τους «αόρατους» της Κυψέλης να διεκδικούν το δικαίωμα να είναι Έλληνες με αφρικανική καταγωγή.

Ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο της ταινίας είναι μια δημόσια δήλωση και παραδοχή του δικαιώματος των Αφρικέν Αθηναίων να ονομάζονται Αφρο-Έλληνες και να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Παραδεχτείτε το, η πόλη μας έχει χρώματα και νέο διαπολιτισμικό ύφος και ήθος. 

Εδώ και τέσσερα χρόνια ο Καραμαγγιώλης στην ουσία κινηματογραφεί την κοινότητά τους, δημιουργώντας ένα «μη στατικό» φιλμ, υπό την έννοια πως το έργο του εμπλουτίζεται και διαδρά διαρκώς με την Κυψέλη και τις νέες αφίξεις, παρακολουθώντας όμως και την εξέλιξη των «παλιών». Με το AfroGreeks διαρκώς on progress, ο Καραμαγγιώλης φτιάχνει στην ουσία ένα πολυπρισματικό έργο τέχνης που δεν είναι μόνο σινεμά ή ντοκιμαντέρ, μα κάτι μεγαλύτερο, στα όρια μιας αέναης βίντεο εγκατάστασης που συνδιαλέγεται με το περιβάλλον και τους ανθρώπους, ενώνοντας διαρκώς την «αρχική φάση» του έργου με τη ζωή των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σε ένα διηνεκές «παρόν».

the_afrogreeks_human_rights_day_1.jpg

Η A.V. παρακολουθεί τη δουλειά του με τρομακτικό ενδιαφέρον. Ο Καραμαγγιώλης, όπως έχουμε ξαναγράψει, συνδιαλέγεται με τη ζωή και την τέχνη με όρους ενός πολιτικού σινεμά διαρκούς ευαισθησίας. Ο προβληματισμός του είναι διαρκώς και κοινωνικώς αναβράζων, οι Άφρο της Φωκίωνος Νέγρη και το μέλλον τους είναι κατά κάποιον τρόπο και το στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τη μετάβασή της στην επόμενη φάση του κόσμου. They are OUR Negros, για να κλέψω τον Raul Peck, σκηνοθέτη της ταινίας «I Αm Νot Υour Negro».

the_afrogreeks_human_rights_day_9.jpg

Πώς συνδέεται η από καιρό συνδεδεμένη Κυψέλη, αλλά και η Ελλάδα μέσω αυτής, με τις ταινίες του Peck και του Καραμαγγιώλη; Η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι η σωστή απάντηση και θα γιορταστεί στις 10 Δεκεμβρίου. Οι Αφροέλληνες πρωταγωνιστές θα δουν την ταινία «I Am Not Your Negro» και θα συζητήσουν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του International Literature Festival Berlin. Πρόκειται για μία διεθνή πρόσκληση σε 44 χώρες για να τιμηθεί η Διεθνής Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έγινε το 1948 από τον ΟΗΕ, με την προβολή του «I Am Not Your Negro» του Raoul Peck, βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ 95 λεπτών του 2016, που επιχειρεί να αποτυπώσει τον ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας σε ένα χρονολογικό πανόραμα από το 1890 έως το 2014. Η ταινία, ως κινηματογραφικό κολάζ, βασίζεται στις 30 σελίδες του τελευταίου και ανολοκλήρωτου βιβλίου του James Baldwin αποτυπώνοντας την ιστορία της δολοφονίας των τριών φίλων του από το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στη δεκαετία του 1960: του Medgar Evers (+1963), του Malcolm X (+1965) και του Martin Luther King Jr (+1968). Η ταινία θα προβληθεί την ίδια ημέρα σε 20 χώρες. Και η Ελλάδα συμμετέχει σε μια δράση που κινείται μέσα στο πλαίσιο του έργου «the AfroGreeks».

the_afrogreeks_human_rights_day_12.jpg

Η διαδικτυακή προβολή της ταινίας «I Am Not Your Negro» θα είναι 24ωρη και θα ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της 10ης Δεκεμβρίου και στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr, συνοδευόμενη από ένα βίντεο με τις αντιδράσεις των πρώτων Αφροελλήνων θεατών που θα δουν την ταινία για πρώτη φορά. Το βίντεό τους θα προβάλλεται ταυτόχρονα με την ταινία δίνοντας ερεθίσματα στους διαδικτυακούς θεατές να θέσουν τα ερωτήματά τους κατά την συζήτηση που θα επακολουθήσει με τους Αφροέλληνες πρωταγωνιστές του έργου «the AfroGreeks»! Κι όλα αυτά θα συμβούν στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης, την Πέμπτη 10/12/2020 στις 19.00.

I Am Not Your Negro Official Teaser Trailer (2016) - Documentary

Η δράση σηματοδοτεί την έναρξη του εργαστηρίου για το έργο «the AfroGreeks», ένα εργαστήριο όπου οι πρωταγωνιστές και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν και κινηματογραφούν, θα συζητήσουν και θα συνεχίσουν να συνθέτουν-επεκτείνουν το έργο δημόσια με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Με την πεποίθηση πως η τέχνη μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέσα από τη ματιά των ηρώων του έργου, θα επιχειρηθεί μια νέα ανάγνωση της ταινίας πάνω στις σκέψεις του Martin Luther King: «Δεν έχουμε απλώς το δικαίωμα να είμαστε ελεύθεροι, έχουμε το καθήκον να είμαστε ελεύθεροι». Τι σημαίνουν οι αγώνες των Αφροαμερικανών στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 για τους Αφροέλληνες που γεννήθηκαν, ζουν στην Ελλάδα και μιλούν ελληνικά; Τι σημαίνουν τα λόγια και οι αγωνίες του James Baldwin όπως ακούγονται στο «I Am Not Your Negro» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τους ευάλωτους του σήμερα;

the_afrogreeks_human_rights_day_1.jpg

Το κείμενο αυτό με τον τίτλο «Θυμήσου αυτό το σπίτι» μοιάζει να αφορά ακόμα και σήμερα κάθε Αφρικανό σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, κάθε πρόσφυγα και κάθε άνθρωπο που νιώθει να στερείται των δικαιωμάτων του λόγω χρώματος ή επιλογής. Με δύναμη από την Κυψέλη και την Αθήνα! Η κινηματογράφηση των Αφροελλήνων πρωταγωνιστών του έργου «the AfroGreeks» για το βίντεο, που θα συνοδεύει την προβολή της ταινίας «I Am Not Your Negro», θα γίνει μέσα στην άδεια κινηματογραφική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας δηλώνοντας την πεποίθηση όλων μας πως σύντομα ο κινηματογράφος θα διαδραματίζεται πάλι καταρχήν στις αίθουσες και μετά σε κάθε άλλο μέσο (που επιτρέπει τη θέαση μιας ταινίας), καθώς είναι πια δεδομένο πως το σινεμά μπορεί να επιδιώξει μια ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση σε καίρια και ζωτικά θέματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων επισκεφτείτε το online.tainiothiki.gr
Η προβολή της ταινίας και η συμμετοχή στη συζήτηση είναι δωρεάν και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Η δράση οργανώνεται από την Døcumatism με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και των ΣΟΛ Crowe & HumanRights360 που διαχειρίζονται τα προγράμματα «Local Development and Poverty Reduction» και «Asylum and Migration» με τη χρηματοδότηση των EEA Grants για την Ελλάδα.

Συμμετέχουν οι: Γκρέις Νούοκε - Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μιχάλης Afolayan - Μουσικός-Ηθοποιός-Ακτιβιστής, Tosin - Μουσικός, Ελένη Ντζάνγκα - Ηθοποιός, Σαμουήλ Ακίνολα - Ηθοποιός, Alassane Keita - Διερμηνέας, Τζόσουα Εντόζε-Μαθητής- Ποδοσφαιριστής, Ζερώ - Καλλιτέχνης, John Mykel Ergar - Χορευτής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ