- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος μιλάει για τα νέα των εκδόσεων Μίνωας
Μιλήσαμε με τον άνθρωπο πίσω από τις Εκδόσεις Μίνωας
Ο Γιάννης Κωνστανταρόπουλος μιλάει για τους νέους τίτλους των εκδόσεων Μίνωας και αναλύει γιατί οι έφηβοι δεν διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία
Τι προγραμματίζετε για το 2021;
Oι εκδόσεις Μίνωας έχουν ετοιμάσει για το 2021 ένα πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα. Σας παρουσιάζουμε ορισμένους μόνο από τους νέους τίτλους, αν και είμαστε περήφανοι για πολλούς περισσότερους από αυτούς!
1. «Το μήλον της Έριδος», ένα βιβλίο για την ταραχώδη δεκαετία 1940-1950, μέσα από την ψύχραιμη ματιά του ιστορικού και φιλέλληνα Κρίστοφερ Μ. Γουντχάουζ. 2. Το νέο βιβλίο του ανερχόμενου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του οποίου τα βιβλία κυκλοφορούν στη Γαλλία, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά αποκλειστικά από τις εκδόσεις μας. 3. To «Long Bright River», ένα εκπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από μια νέα συγγραφέα, τη Liz Moore. Γυρίζεται ήδη και σε κινηματογραφική ταινία. 4. Ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο συγγραφέας των 100.000 αντιτύπων, επιστρέφει με μια συγκλονιστική αφήγηση βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός που συντάραξε την ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του ’60. Αναμένουμε με προσμονή το νέο του βιβλίο! 5. Το λεύκωμα «Αθήνα», της Μαρίας Ηλιού, ένα λεύκωμα με άγνωστες κυρίως φωτογραφίες της Αθήνας του 19ου αιώνα που ξεδιπλώνουν τις μεταμορφώσεις της Αθήνας, αλλά και των κατοίκων της, την περίοδο 1821-1896. 6. Από τις παιδικές σειρές ξεχωρίζουμε τη σειρά «Awesomely Austen», όπου παρουσιάζονται ειδικά διασκευασμένα και επιμελημένα για παιδιά από 8 ετών, με πολύ όμορφη εικονογράφηση, τα κλασικά μυθιστορήματα της Τζέιν Όστεν. 7. Η σειρά «Τόσο απλά», με τρυφερή εικονογράφηση, αναδεικνύει στιγμές της καθημερινότητας των παιδιών. H Κατρίν Ντολτό, γιατρός, κόρη της διάσημης ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό, απευθύνεται με μοναδικό τρόπο στα παιδιά και αποτυπώνει όσα τα απασχολούν, τα μπερδεύουν ή τα στεναχωρούν. Τη σειρά εγκαινιάζουν τα βιβλία «Ο θυμός» και «Οι οθόνες».
Οι νέοι σήμερα έχουν «εκπαιδευτεί» και από τα social media στα μικρά κείμενα, ή δεν διαβάζουν καθόλου. Συμφωνείτε με αυτή την πεποίθηση και τι κάνετε γι’ αυτό;
Οι νέοι, 14 έως 17 ετών, δεν διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, αφού το απαράδεκτο ελληνικό σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση τους αποξενώνει από οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση. Αντιθέτως, οι νέοι –18 και άνω– συνηθίζουν να διαβάζουν, αν και όχι τόσο όσο οι συνομήλικοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά για αυτές τις διαφορές και πάλι την ευθύνη φέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αφού, αντί να ενθαρρύνει τη χρήση των εξωσχολικών βιβλίων, περιορίζει τη διαδικασία της εκπαίδευσης σε ένα, μοναδικό, κρατικά παραγόμενο βιβλίο, κακής εκτυπωτικής ποιότητας αλλά και εντελώς ξεπερασμένο αφού δεν ανανεώνεται επί σειρά ετών. Ταυτοχρόνως, η ανυπαρξία σχολικών βιβλιοθηκών αποτρέπει την επαφή με τα εξωσχολικά βιβλία.
Εδώ χρειάζεται να τονίσω ότι η ανάγνωση είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται από την ηλικία των 2 ετών, όταν ο γονέας διαβάζει βιβλία στα παιδιά του, έως την ηλικία των 9 ετών, όταν το σχολείο βοηθά στην επιλογή βιβλίων που συμβάλλουν στο να αγαπήσει το παιδί την ανάγνωση. Μετά από αυτή την ηλικία, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα ουσιαστικό για να αυξήσει σημαντικά την επιθυμία για ανάγνωση.
Τα social media, σε έναν βαθμό, έχουν επηρεάσει αρνητικά πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου. Μια από αυτές είναι σίγουρα ο χρόνος που προσφέρεται στην ανάγνωση βιβλίων. Από την άλλη όμως υπάρχει μια αυξημένη διάδραση μεταξύ των ανθρώπων, όσον αφορά την ανταλλαγή απόψεων για βιβλία και γενικά για πολιτιστικά θέματα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας εκδότης είναι να προσπαθεί να εκδίδει όσο το δυνατόν καλύτερα βιβλία, με πιο σύγχρονη θεματολογία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη θεατρική σκηνή στη διδασκαλία, από την Ελλάδα σε πανεπιστήμια και θεατρικές αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου του «Υποκριτική: Από τη θεωρία στην πράξη».
Ένα βιβλίο για όσα αισθανόμαστε αλλά δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε
Στο έργο του Ακριθάκη, ιστορίες που ξεκινούν από τις σελίδες των τετραδίων, σημειωματάριων και ημερολογίων του μεταφέρονται στο χαρτί, τον καμβά, τον «μικρό τύπο» και το βιβλίο.
Από τα ιπποτικά ρομάντζα με νεράιδες, δράκους και σεξ, στο σήμερα (αλλά πάλι με νεράιδες, δράκους και σεξ)
Ένα ανέκδοτο ακόμη ποίημα από τη νέα συλλογή που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Βιβλία για βιβλία, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες για κάθε αναγνωστικό γούστο
Ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει την εξαιρετική περιγραφική δύναμη της συγγραφέως και την ικανότητά της να μετατρέπει έναν συγκεκριμένο τόπο —εδώ, τη Χάβρη— σε ολοκληρωμένη λογοτεχνική εμπειρία
Κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χωράνε στην τσάντα, μέχρι και στην τσέπη, και διαβάζονται ωραία, το καθένα με το δικό του τρόπο
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης των 60 χρόνων προσφοράς του ΜΙΕΤ στα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό
Από τη Θήβα και τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι τις μεγάλες συναυλίες
Δείτε πώς συζητούν δύο συγγραφείς μεταξύ τους.
«Το γράμμα μιας άγνωστης», «Αμόκ ή ο τρελός της Μαλαισίας» και «Το φεγγαρόλουστο δρομάκι»: τρεις συναρπαστικές νουβέλες του Τσβάιχ σε μία έκδοση από τις εκδόσεις Γκοβόστη
Η δεύτερη έκδοση ενός ογκώδους και πολύτιμου λεξικού με τη σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών
Ρεπορτάζ και μαρτυρίες ογδόντα χρόνια μετά την καταδίκη των Ναζί ηγετών
Από τις «Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας» μέχρι τους «Βρίκελους», 10 βιβλία που φέρνουν τον τρόμο και τη λαογραφία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Συναντήσαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες προσωπικής ανάπτυξης
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για παιδιά και εφήβους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.