Tip of the day

Πού θα βρεις τα διάσημα αλοννησιώτικα αμυγδαλωτά

Αν βρεθείς καλοκαίρι στο όμορφο νησί

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμυγδαλωτά Αλονήσου

Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός στο Πατητήρι της Αλοννήσου θα σε μυήσει σε όλες τις εκδοχές του αλοννησιώτικου ζηλευτού αμυγδαλωτού

Η Αλόννησος, έχει το μπελά της για να τη φτάσεις. Έτσι, όμως, προσεγγίζονται όλοι οι κρυμμένοι παράδεισοι, όταν αυτό που ζητάς δεν είναι απλά μια τυχαία θάλασσα αλλά δεκάδες εξωτικές παραλίες με τα πεύκα να βυθίζονται στην άμμο βάφοντας καταπράσινα τα κρυστάλλινα νερά, υποβρύχιες αρχαιότητες, ερημονήσια με δελφίνια, νεροχελώνες και λευκή αμμουδιά σε απόσταση αναπνοής, γραφικά ψαροχώρια και μια Χώρα-κουκλίτσα από τον παλιό, ανεκτίμητο χρόνο.

Πέρα από τις ομορφιές, η Αλόννησος θα σε χορτάσει πεντανόστιμα και όχι μόνο με τον διάσημο τόνο της. Αστακοί  και ψάρι σπαρταριστό, λαχανικά από μποστάνια, ροφοί στιφάδο και φρικασέ, καραβιδομανέστρες και πίτες και κυρίως, μια μαγική τηγανητή τυρόπιτα που όπου κι αν πας θα σου τη φτιάξουν στη στιγμή, με το φύλλο σπιτικό και από έμπειρο χέρι.

Γυναικείος Συνεταιρισμός Αλοννήσου

Η Αλόννησος φημίζεται και για τα γλυκά της και πρωτίστως, για τα αμυγδαλωτά της. Αν ξυπνήσεις αναζητώντας το ιδανικό, αλοννησιώτικο πρωινό, θα έρθεις στο Πατητήρι, στο γραφικό μαγαζάκι του Γυναικείου Συνεταιρισμού, εδώ για πάνω από 20 χρόνια,  με τα κοφτά χειροποίητα κουρτινάκια, τα σεμεδάκια στα ράφια και τα προκομμένα κορίτσια που ευχαρίστως θα σε αφήσουν να τα δεις επί το έργον, με τί μαεστρία και τέχνη φτιάχνεται ο απίθανος μπακλαβάς τους αλλά και πώς πλάθεται το ντόπιο ιδιαίτερο αμυγδαλωτό, από ολόκληρο με τη φλούδα ή λευκό, αλεσμένο αμύγδαλο, στο δικό του, σαν τρισδιάστατο αστέρι, σχήμα.

Αμυγδαλωτά Αλοννήσου

Εδώ θα δεις και πώς φτιάχνονται τα υπερνόστιμα χαμαλιά, γλυκό του γάμου και της χαράς, αμυγδαλωτά τυλιγμένα σε φύλλο, αρωματισμένα με κανελογαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, λεμόνι ή νεράντζι που πασπαλίζονται στο τέλος με άφθονη άχνη ζάχαρη σαν κουραμπιέδες. Στο πρωινό σου θα ταιριάξει ταμάμ και η σουλτάνα, η αλοννησιώτικη γλυκιά μπουγάτσα και γιατί όχι και τα φουσκάκια, όπως λένε εδώ τους λουκουμάδες. Από τα ράφια τους θα διαλέξεις γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από φρούτα αγνά, των σπιτικών κήπων, να τις εκμεταλλευτείς καταλλήλως με ζεστό ψωμάκι στο γυρισμό σου στο δωμάτιο.

Μπακλαβάς

Γυναικείος Συνεταιρισμός, Αλόννησος, Πατητήρι, 2424066270

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ