- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το «Μακεδονικόν», Σόλωνος και Ιπποκράτους μας ταΐζει με την άφθαστη θεσσαλονικιώτικη μπουγάτσα
Φοιτήτρια σαν ήμουν στα ένδοξα έιτις, Σόλωνος και Ιπποκράτους ήταν η Σχολή μου, πριν οι Φιλοσοφικές μαζευτούν όλες στου Ζωγράφου. Απέναντι, ακριβώς, το Μακεδονικόν. Το οποίο, να φανταστείς, σε κείνα τα μακρινά και αλαργινά έιτις, μας φάνταζε από τότε μαγαζί της χρονοκάψουλας, βγαλμένο από έναν προγονικό κόσμο στον οποίο δεν είχαμε ακόμη ανοίξει τα μάτια μας.
Το Μακεδονικόν, ήταν το πρωινό μας, ήταν το μεσημεριανό μας, ήταν όλες οι πείνες της ημέρας, ήταν η μαμά που μας έλειπε, εμάς τους φοιτητές της επαρχίας. Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, κομματάρα χορταστική με ολοτράγανο, δαντελένιο φύλλο, πιο γεμάτη πεθαίνεις από το πιο νόστιμο τυρί, σκέψου κάτι σαν κρεμώδη φέτα. Το λαδάκι, η μπουγάτσα του Μακεδονικού δεν το τσιγκουνεύεται αλλά αυτό είναι που την κάνει αυθεντική, ρουστίκ και ρετρό. Κυκλοφορεί και σε εκδοχή με σπανάκι, χωρίς καθόλου τυρί, κοίτα να δεις που ήρθε στη μόδα χωρίς να το ξέρει, τώρα με τον βιγκανισμό. Αγαπημένη και αυτή με τον κιμά, καθόλου βαριά, νόστιμη, χωρίς πολλά μπαχαρικά.
Μέχρι το μεσημέρι δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο από μπουγάτσα αλλά αν περάσεις και δεις άδεια την προθήκη που κοιτά στον δρόμο, μην προσπεράσεις. Μπες στα ενδότερα, αφενός για να μυρίσεις το παλιό άρωμα και την Αθήνα μιας άλλης εποχής, αυτή που ξέρεις από τις ελληνικές ταινίες αλλά και για δυο εξίσου νοσταλγικούς λόγους: για την πίτσα, εκείνη την παλιά, που ψήνεται στο δισκάκι, την αμερικάνικου τύπου ή αλλιώς, την πίτσα όπως την πρωτογνωρίσαμε στην Ελλάδα αλλά και για το ιδιαίτερο σάντουιτς-τοστ. Το μαλακό ψωμάκι-φρατζολάκι που γεμίζει ασφυκτικά με ό,τι διαλέξεις, για να περαστεί, με το βουτυράκι του, και να τραγανίσει από την τοστιέρα.
Η γεύση του κάποτε στα πιο αυθεντικά της, γενναιόδωρη και αληθινή. Σαν το χαμόγελο του κυρίου Κώστα, στις επάλξεις, από το 1975. Θεσσαλονικιός που ολοκλήρωσε επάνω μια πρώτη καριέρα σε ό,τι αφορά την μπουγάτσα, το ανατολίτικο γλυκό και το φύλλο εν γένει, μέχρι που κατάλαβε-πόσο μπροστά από την εποχή του-πως αν θέλεις να κάνεις καριέρα, χρειάζεται εξειδίκευση. Λίγα πράγματα και καλά. Και κάπως έτσι, έριξε νόστιμη άγκυρα στη Σόλωνος. Στον καιρό που τρέχει αλλάζοντας τα τοπία, αξία συγκινητική, μια μπουγάτσα, ίδια και απαράλλακτη, που σε είδε να μεγαλώνεις, χωρίς να κάτσει πάνω της ούτε μια ρυτίδα.
Μακεδονικόν, Σόλωνος και Ιπποκράτους, 2130256153
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Τα καλύτερα, πιο τραγανά και νόστιμα Spring rolls του Βόρειου Τομέα και όχι μόνον
Η Μυρτώ και ο Γιώργος σου μαθαίνουν στο εργαστήριό τους tufting και punch needle στην πιο xmas εκδοχή
Και θα πιεις και καφεδάκι ή κρασάκι
Κανένα πατατάκι δεν είναι για πέταμα, αλλά κάποια είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα.
Βόλτα πάνω σε πολύχρωμα μοτίβα και Soteur πινελιές
Είναι No1 στον κόσμο και είναι εμπνευσμένο από video games όπως το "Crimson Room" και το "QP-Shot" και από ταινίες όπως το "Saw"
Το οποίο ρολόι δεν είναι απαραίτητο να είναι τρακτέρ, ούτε πανάκριβο για να χρειάζεται επισκευή
Σ’ ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, για να τσιμπήσεις κάτι στα όχι-γρήγορα
Μπορείς άνετα να πεις πως τις έφτιαξες με τα χεράκια σου
Το μέρος όπου στήνονται μπουφέδες με απεριόριστο ασιατικό φαγητό
Δύο παιδιά, μια ιδέα και ήδη δώδεκα ταξίδια με όσους γουστάρουν ραπ
Εδώ όπου θα κουρευτείς ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μία έκθεση ζωγραφικής
Στους τοίχους τις έχει αγιογραφίες των Κόντογλου και Πελεκάση
Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ τρόμου επιστρέφει μέσα από έξι διαδραστικές ταινίες
Μαζί και όλα τα κρητικά προϊόντα που λιγουρευόμαστε εκτός Κρήτης
Μία κούρσα στο χθες στην έκθεση Ariantique Classic Cars
Ένα λιλιπούτειο μαγαζί με όλων των ειδών τις κρέμες από βιολογικές πρώτες ύλες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.