Αρχειο

Ένας κινηματογράφος στην υπηρεσία της Τέχνης

Σεμινάρια, προβολές ταινιών και κινηματογραφικές αποδράσεις στην ιστορική Ίριδα.

2643-35207.JPG
Βερένα Κεκέλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9799-32305.jpg

Παρασκευή βράδυ, Ακαδημίας και Ιπποκράτους. Ο κινηματογράφος Ίριδα, ο γνωστός ιστορικός φοιτητικός κινηματογράφος, έχει ανοίξει τις πόρτες του, έχει φωταγωγηθεί και υποδέχεται το κοινό. Η πλατεία έχει γεμίσει, οι πιο αργοπορημένοι αναζητούν θέσεις στον εξώστη. Η πρώτη συναντηση του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α) ξεκινάει σε λίγα λεπτά. 

Αφού καλωσορίσουν τους παρευρισκόμενους, ο εκπρόσωπος του Κινηματογραφικού τομέα και οι εισηγητές ανακοινώνουν το πρόγραμμα και ο καθένας δίνει μία σύντομη περγραφή για το σεμινάριό του. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κρατάνε σημειώσεις, προσπαθώντας να αποφασίσουν ποια σεμινάρια θα παρακολουθήσουν. Την παρουσίαση ακολουθεί η προβολή της ταινίας «Ο στρατηγός», του Buster Keaton (1926).

Ο Κινηματογραφικός Τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α. στεγάζεται και δραστηριοποιείται στη Ίριδα τα τελευταία 25 χρόνια, στον ίδιο χώρο με τον Φωτογραφικό και το Χορευτικό τομέα. Με ένα πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα σεμιναρίων (σεναρίου-τεχνικής-ανάλυσης-σκηνοθεσίας) και προβολών σε φίλμ 35mm και βιντεοπροτζέκτορα, προσφέρει μία ιδιαίτερη πολιτιστική δίοδο σε όσους- φοιτητές ή μη, ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο.

Τα έντεκα σεμινάρια του τομέα είναι ανοιχτά στο κοινό, χωρίζονται σε τεχνικά και θεωρητικά και καλύπτουν όλο το φάσμα της έβδομης Τέχνης. Από τεχνικές του φιλμ (8mm και 16mm) και ασκήσεις σκηνοθεσίας μέχρι animation και αμιγώς θεωρητικά σεμινάρια. Κατά καιρούς φιλοξενούνται σε προβολές και ομιλίες διάσημοι δημιουργοί και σκηνοθέτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει όποια και όσα σεμινάρια θέλει. Η εγγραφή είναι συμβολική (5€ ετησίως) και παρέχει στα μέλη το δικαίωμα χρήσης του κινηματογραφικού εξοπλισμού και συμμετοχής στις συνελεύσεις του τομέα.

Πέρυσι για πρώτη φορά ο κινηματογραφικός τομέας συμμετείχε στο τμήμα σπουδαστικών ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας με οχτώ ταινίες 8mm μικρού μήκους. Επίσης οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο «Ασκήσεις Σκηνοθεσίας» έλαβαν μέρος στο Digital Festival του Public με το βιντεάκι τους "5040 Waves between us".

Δεν είναι λίγοι οι σκηνοθέτες που έκαναν τις πρώτες τους κινηματογραφικές απόπειρες χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Κινηματογραφικού Τομέα.

Οι εισηγητές των σεμιναρίων είναι όλοι τους εθελοντές και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η αγάπη τους για τον Κινηματογράφο. Ό, τι κάνουν το κάνουν ερασιτεχνικά, κινούμενοι από το πάθος για την έβδομη τέχνη. Αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια σ' αυτό που κάνουν με αποτέλεσμα η Ίριδα να αποτελεί το δεύτερο σπίτι τους. Στις αμφισβητήσεις σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου, ο οποίος έχει υποστεί κάποιες φθορές μετά την κατάληψη του 2008, οι ίδιοι απαντάνε με δράση, αναλαμβάνοντας την αποκατάσταση των καθισμάτων με δικά τους έξοδα.

Η μπομπίνα φτάνει στο τέλος της, οι τίτλοι τέλους εμφανίζονται, τα φώτα ανάβουν. Ακολουθεί χειροκρότημα. Βγαίνω στην Ακαδημίας και σκέφτομαι ότι, μέσα στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μία ομάδα νέων αγωνίζονται με κέφι και όρεξη γι' αυτό που αγαπάνε, τον Κινηματογράφο. Και όπως όλα δείχνουν, παρά τις όποιες αντιξοότητες, τα καταφέρνουν περίφημα. 

 *Ευχαριστώ τον Άγγελο, τον Αλέξανδρο και τα υπόλοιπα παιδιά του κινηματογραφικού τομέα για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Φωτογραφίες: Γιώργος Νέσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ