Η σκηνή είναι γνωστή: ο Ψάλτης κάνει μάτι τους γυμνιστές κρυμμένος στα βράχια, όταν εμφανίζονται αλλόφρονες ο πρόεδρος του χωριού, ο παπάς και ο ενωμοτάρχης για να διώξουν το κακό. Στα τρίτα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, την πιο γνωστή παραλία γυμνιστών στην Αττική, δύο πράγματα είναι σίγουρα: πρώτον δεν θα εμφανιστεί ο παπάς και δεύτερον ο τύπος με τα γυαλιά ηλίου και τα κιάλια θα πάρει και φέτος τη θέση του στο πάνω πεζούλι. Παραλία πολύ κοντά στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Βουλιαγμένη, κάτω από την καντίνα στο αριστερό χέρι, απαιτεί λίγη προσοχή στην κατάβαση, λίγη υπομονή και μερικές στάσεις για ανάσες στην ανάβαση. Μπορεί να μη διαθέτει άμμο, υπάρχουν όμως μεγάλες λείες πλάκες όπου μπορεί να ξαπλώσει κανείς, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και ο τύπος που τριγυρνάει φορτωμένος με τα απαραίτητα, ακόμα και πάγο, και φτιάχνει φραπέ επιτόπου.
Ανθρωπογεωγραφία Λίγες γυναίκες, πολλοί άντρες, Έλληνες και ξένοι. Παραλία που προτιμάται και είναι friendly και για τους γκέι.
Κι άλλη επιλογή Πηγαίνοντας στο Σούνιο, πριν τα Λεγραινά υπάρχει μια ταμπέλα που λέει KAΠE κι ένας χωματόδρομος που στρίβει δεξιά. Ύστερα από πέντε λεπτά οδήγησης, μαζί με την ώρα που θα σου πάρει να παρκάρεις, έχεις φτάσει και κατεβαίνεις. Στην πρώτη παραλία κάνουν μπάνιο όλοι, τη δεύτερη, που είναι μικρότερη, την προτιμούν οι γυμνιστές.
Οι λιγότερο γνωστές Όλη η Αττική, δυτικά, νότια και ανατολικά, βρίθει μικρών κολπίσκων, με βράχια ή άμμο, οι οποίοι άλλοτε είναι προσβάσιμοι με αυτοκίνητο ή μηχανάκι και άλλοτε όχι, στους οποίους δεν υπάρχει ψυχή. Όλα αυτά τα κολπάκια προσφέρονται για γυμνισμό, κι αν ακόμα εμφανιστεί κάνας περίεργος που κοιτάει με μισό μάτι μπορείς είτε να τον αγνοήσεις, επισημαίνοντας ότι έφτασες πρώτος, είτε να πας παραδίπλα.
Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις
Στα χρόνια του Μεσοπολέμου οι άντρες στην Ελλάδα έκαναν μπάνιο σχεδόν με τα ρούχα και οι γυναίκες τούς περίμεναν σπίτι. Εκείνα τα χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι γυμνιστές στα μέρη μας, εκδίδοντας μάλιστα κι ένα περιοδικό, το «Φλερτ», που σήμαινε Φυσιολατρική Λογοτεχνική Επιθεώρηση Ριζοσπαστικών Τάσεων. Αλλού η «τάση» είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα. H πρώτη λέσχη χρονολογείται από το 1903 στο Αμβούργο και γνώρισε ραγδαία άνθιση τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία, ώσπου ήρθε ο Χίτλερ και την έκοψε μαχαίρι. Εν Ελλάδι έχουν υπάρξει και δύο σύλλογοι γυμνιστών. Ο «Αδάμ και Εύα», με έδρα την Εκάλη και έτος ιδρύσεως το 1983, και «Οι πρωτόπλαστοι», με την ίδια ημερομηνία ίδρυσης. Και οι δύο σύλλογοι πλέον είναι ανενεργοί. Τη σήμερον, που η μόδα επιτάσσει επώνυμο μαγιό, ομπρέλα και κοκτέιλ στο beach bar, το γυμνισμό επιλέγουν «εναλλακτικοί», υπό μία έννοια, νέοι, καθώς και οι παλαιότεροι πιστοί.