Οι Ιστοριες σας

Ραντεβού στο δωμάτιο του… Clubhouse

Η πολυπόθητη πρόσκληση με έβαλε μέσα στο μεγαλύτερο hype των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
clubhouse
© Erin Kwon / Unsplash

Η Χριστίνα Σάκκουλα περιγράφει την εμπειρία της από το Clubhouse, το νέο Social Media Platform με «rooms» και θεματολογίες για όλα τα ενδιαφέροντα

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, η ώρα 22:45 το βράδυ. Η πολυπόθητη πρόσκληση με έβαλε μέσα στο μεγαλύτερο hype των τελευταίων εβδομάδων στην Ελλάδα. Δώσε μου λίγο χρόνο και θα καταλάβεις.

Στο διώροφο του Υμηττού, μαζεμένοι στο σπίτι των «γειτόνων» για Survivor –είμαι ενοχή, το παραδέχομαι– πατάω το πρώτο room που βρίσκω μπροστά μου. Ένα δευτερόλεπτο μετά, πανικός και ντροπή.

Πανικός στο σαλόνι γιατί οι κόκκινοι πρώτη φορά κερδίζουν –έχω δηλώσει ένοχη, μην τα ξαναλέμε–, ντροπή γιατί δεν έχω ιδέα αν ακούστηκα και στους 20 τουλάχιστον ανθρώπους που έχουν δει τη φωτογραφία μου, το όνομά μου και ξέρουν την guilty καθημερινή μου συνήθεια.

Ψυχραιμία, είναι η δεύτερη σκέψη. Θα μπορούσες, κουκλίτσα μου, να έχεις κάνει και μια αναζήτηση για το πώς δουλεύει τούτο το πράγμα, μα ποτέ δεν είναι αργά. Ψαχουλεύω λιγάκι τον γούγλιο και αυτόματα αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της χαζομάρας μου. Πόσες οι πιθανότητες να σε αφήνουν να μπουκάρεις σε δωμάτια με ανοιχτό μικρόφωνο λες και είσαι σε μίνι ψηφιακό γήπεδο;

Πολλές οι άγνωστες λέξεις;

Κύριες και κύριοι, σας παρουσιάζω με χαρά –βασικά, με τραγικό ενθουσιασμό– τα πρώτα λεπτά εμπειρίας μου σε αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται Clubhouse.

clubhouse
© William Krause / Unsplash

Ό,τι ήξερα για μένα μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10:45 τελείωσε την στιγμή που άφησα το ψηφιακό μου αποτύπωμα στο πρώτο room της εφαρμογής.

Ξυπνάω και κοιμάμαι με AirPods στα αυτιά και φορτιστή στο κομοδίνο (συγχώρα με, δεν αποτελεί διαφήμιση, μα το App είναι διαθέσιμο μόνο για iOS προς στιγμήν). Δεν θέλω να σου πω πως είναι ο λόγος για να αγοράσεις iPhone, όχι και προς θεού ή προς όποιου εσύ πιστεύεις. Μα ένα ξεχασμένο δεν θα υπάρχει κάπου, βρε αδερφέ, να το ανοίξεις για να ανακαλύψεις τον κόσμο;

Λίγες λέξεις σού εξηγούν τα εξής: νέο Social Media Platform, όπου όχι δεν ισχύει το μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, ήρθε για να μείνει με τη μορφή Podcast. Θα μπεις με πρόσκληση, γιατί το μάρκετινγκ είναι μάρκετινγκ και η ίντριγκα αγαπημένη λέξη γύρω από νέα δρώμενα, όμως είσαι τυχερός γιατί πλέον υπάρχουν πολλές.

Μικρά ή και μεγάλα «rooms» φιλοξενούν θεματολογίες για όλα τα ενδιαφέροντα, επαγγελματικά, ερωτικά, περί οικογένειας, διαλογισμού, αυτοβελτίωσης και η λίστα συνεχίζει για ώρες, από όλον κυριολεκτικά τον κόσμο. Μπορείς να ακούσεις ελληνικά, πολλά (πολλά) αγγλικά, ιταλικά, μέχρι και κινέζικα. Κύριο μέλημα της εφαρμογής να προσφέρει αξία. Άκου να δεις τώρα... να προσφέρει αξία μεταξύ των ανθρώπων, όχι μέσα από εικόνες μιας μεγαλεπήβολης ζωής (και μπράβο σου εννοείται αν μπορείς να τη ζεις, γι’ αυτό και σε ακολουθώ) ή ενός καλού κινητού, εκείνη τη μια φορά που πήγες για σούσι και θα ξανανεβάσεις σε 2 μήνες που θα ξαναβγείς (εμένα σας περιγράφω τώρα). Αλλά... μέσα από ήχο, από λέξεις ανθρώπων που μπορούν να κάνουν αυτό το added value που λεν και στο χωριό μας.

Να μάθεις εκείνο που δεν ήξερες, να ρωτήσεις για εκείνο που σε απασχολεί, να δεις και μια άλλη όψη ενός νομίσματος, να ενημερωθείς, να λυτρωθείς, να δικτυωθείς και, γιατί όχι, να συνεντευξιαστείς και για δουλειά άμα λάχει, ή να πέσεις για ύπνο ακούγοντας παραμύθια. Να κάνεις «Silence co-working» και όταν «κλείνει» η ώρα, 5 λεπτά διάλειμμα για συζήτηση και μετά «τα κεφάλια μέσα». Συνεχίζεις με ένα «Chit-chatting» στις 14:00, να μιλήσεις για αυτό το κάτι που σκέφτηκες και ήθελες να το μοιραστείς. Και οι ώρες περνούν γεμάτες ανοίγοντας πόρτες και εξερευνώντας τα διαφορετικά δωμάτια.

clubhouse
© Anton Maksimov juvnsky / Unsplash

Δεν χρειάζεται να χτυπήσεις πόρτα, απλώς μπαίνεις. Εκεί έχεις την επιλογή να «κοιτάς από την κλειδαρότρυπα», να είσαι ένας εκπληκτικός ακροατής/listener ένας συμμετέχων ομιλητής/speaker ή ο διοργανωτής του δωματίου/moderator. Και αν εκεί που ακούς, στους ακροατές, θέλεις να συμπληρώσεις κάτι, να ρωτήσεις ή να πεις ένα «καλημέρα», βρε αδερφέ, τότε σήκωσε απλώς το χέρι σου –θυμίζει και λίγο σχολείο– και ο διοργανωτής θα σε ανεβάσει στην εικονική σκηνή να πεις αυτό που θέλεις. Και ξέρεις τι, φίλε μου, αν είναι καλό, οι υπόλοιποι στο βήμα θα σε χειροκροτήσουν ανοιγοκλείνοντας τα μικρόφωνα τους. Και αν αυτό δεν είναι δημιουργικό τότε τι είναι;

Τη μαγεία του Clubhouse θα την αντιληφθείς όταν το εξερευνήσεις.

Η προσωπική μου εμπειρία είναι η εξής: για μια καθαρά εσωστρεφή ή introvert, που λένε και στο χωριό μου όπως είπαμε, χρειάστηκα 2 μέρες και γύρω στις 8 ώρες να ακούσω όλες αυτές τις μαγικές, χαλαρωτικές, επιμορφωτικές κουβέντες μέχρι να μετατραπώ από listener σε speaker. Με τρεμάμενη φωνή, γιατί πάσχουμε και από κοινωνικό άγχος; Ναι, αλλά ποιος νοιάστηκε; Το λες και νίκη! Να μιλάς για ό,τι σε ενδιαφέρει και σε απασχολεί, στο κατάλληλο δωμάτιο που αναπτύσσεται το θέμα και κανείς να μην σε κρίνει. Όλοι ακούνε! Αν συμφωνούν, χειροκροτούν, αν «παρασυμφωνούν» μπορεί να λάβεις και DM στο Instagram «καλά τα λες» και αν δεν συμφωνούν, τότε έρχεται ο διάλογος. Μαγικό ε;

Εγώ το Clubhouse θα το ονομάσω την επανάσταση στο Social Distancing, αφού ενώνει ηπείρους, και την επανάσταση στο influencing αφού θα αναδείξει τους νέους Thought Leaders, εκείνους με το πραγματικό Social Impact, που θα φέρουν το διαφορετικό. Και δεν θα πιστεύουμε στα αυτιά μας…

Hype ή όχι λόγω του COVID - Period που διανύουμε, αυτό δεν το ξέρω. Ξέρω πως μένει να το δούμε, αλλά μέχρι τότε It’s worth a try. Και μια συμβουλή για το κλείσιμο: Φορτιστή να έχεις μαζί σου, θα σου χρειαστεί.

Θα με βρεις σε κάποιο δωμάτιο!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ