Οι Ιστοριες σας

Από την απεργία στη Σέριφο του 1916 μέχρι τον Φρανκενστάιν

Η ιστορία του Κωνσταντίνου Σπέρα, της απεργίας των μεταλλωρύχων της Σερίφου και η απρόσμενη σύνδεσή της με τη Mary Shelley και το «Frankenstein»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σέριφος
© Despina Galani on Unsplash

Πώς συνδέεται η απεργία της Σερίφου με τον Frankenstein

Γράφει ο Ιωάννης Βεντιρώζος (ξεναγός Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Αραβικά). Σπουδές: Αγγλική Φιλολογία, Ιστορία Τέχνης.

Αυτές τις μέρες βλέποντας τη σειρά «Από Ήλιο σε Ήλιο», έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σπέρα για την απεργία και παραβρεθεί σε εκδηλώσεις την ημέρα μνήμης την 21 Αυγούστου στο Μεγάλο λιβάδι (όπου ήταν και τα ορυχεία) που αρχίζει με επιμνημόσυνη δέηση κατάθεση στεφάνων κ.λπ. και καταλήγει σε μεγάλο πανηγύρι, γράφω το παρακάτω κείμενο.

Ο άνθρωπος που οργάνωσε την απεργία και τελικά καθιερώθηκε μετά από αγώνες και απώλειες ανθρώπων το 8ωρο, ιατρική περίληψη και αποζημιώσεις, ήταν ο Κωνσταντίνος Σπέρας, αναρχοσυνδικαλιστικής με την καλή έννοια της λέξης, ήθελε τα εργατικά σωματεία να είναι αποσυνδεδεμένη από κόμματα. Ο Σπέρας, που ήταν ένα φτωχόπαιδο της Σερίφου χωρίς κανένα μέλλον, υιοθετήθηκε από έναν εύπορο δάσκαλο ο οποίος τον έστειλε στην Αλεξάνδρεια να μορφωθεί, ενώ αργότερα εργάστηκε ως καπνεργάτης (τότε η Αλεξάνδρεια ήταν κομβικό λιμάνι, κέντρο διακίνησης ιδεών, η ελληνική πολυπληθής κοινότητα βρέθηκε στο επίκεντρο σοσιαλιστικών και αναρχικών ιδεών, τα γαλλικά ήταν η γλώσσα της ελίτ αλλά και των προοδευτικών εντύπων).

Προτομή του Κωνσταντίνου Σπέρα στη Σέριφο
Προτομή του Κωνσταντίνου Σπέρα στη Σέριφο © Wikimedia Commons

Ο Σπέρας έμαθε γαλλικά και επηρεάστηκε από τους πρωτοπόρους του αναρχισμού (που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που εννοούμε σήμερα, καταστροφές κ.λπ.) Pierre-Joseph Proudhon, ο πρώτος που αυτοαποκαλέστηκε αναρχικός, Bakunin και Kropotkin, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν επηρεαστεί από τον William Godwin. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο William Godwin θεωρείται ο πατέρας του φιλοσοφικού αναρχισμού, πίστευε ότι οι άνθρωποι μέσω της παιδείας, της λογικής και προς χάριν του γενικού καλού μπορούν να συνεργάζονται χωρίς εξαναγκαστικό κράτος. Αυτός ήταν ο πατέρας της Mary Shelley, σύζυγος του σπουδαίου Άγγλου ποιητή Percy Bysshe Shelley (φίλου του λόρδου Byron), η οποία έγραψε το διεθνούς φήμης βιβλίο «Frankenstein» το 1816, όταν ήταν μόλις 18 ετών.

Να πώς συνδέεται η απεργία της Σερίφου με τον Frankenstein!

Η πρώτη σελίδα της πρώτης έκδοσης του «Φρανκενστάιν» της Mary Shelley © Wikimedia Commons
Η πρώτη σελίδα της πρώτης έκδοσης του «Φρανκενστάιν» της Mary Shelley © Wikimedia Commons

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY