Κοσμος

Συναγερμός στον Ειρηνικό από την έκρηξη ηφαιστείου στα Τόνγκα

Σε επιφυλακή οι αρχές σε Χιλή, Ιαπωνία και άλλες χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα: Συναγερμός για τσουνάμι στον Ειρηνικό
Έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα- Τσουνάμι © Τwitter

Κύματα τσουνάμι ύψους περίπου μισού μέτρου χτυπούν την Τόγκα μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου που εξερράγη νωρίτερα στην Αμερικανική Σαμόα.

Συναγερμός σήμανε σε όλα τα κράτη του Νοτίου Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, μετά την τεράστια έκρηξη σε ηφαίστειο κοντά στα νησιά Τόνγκα.

Αποτέλεσμα της θηριώδους έκρηξης ήταν να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν εικόνες από τα κύματα που χτυπούν τα σπίτια των κατοίκων.


Eικόνες από το διάστημα έδειξαν τη στιγμή που η έκρηξη δημιούργησε ένα μανιτάρι καπνού και τέφρας στον αέρα και ένα τεράστιο ωστικό κύμα στη γύρω θάλασσα.

 

 

 

Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας δήλωσε ότι ένα τσουνάμι μεγέθους 1,2 μέτρων παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα.

 

Ο βασιλιάς της Τόνγκα Τούπου ΣΤ’ αναφέρθηκε ότι εκκένωσε το Βασιλικό Παλάτι στη Νουκουαλόφα και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία σε μια βίλα πολύ μακριά από την ακτογραμμή.

Η έκρηξη στις 06.10 ώρα Ελλάδας του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων βόρεια της Νουκουαλόφα, της πρωτεύουσας της Τόνγκα, προκάλεσε τσουνάμι 1,2 μέτρου, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση αλλά δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τα αυστραλιανά εδάφη.

Κύματα τσουνάμι ύψους 83 εκατοστών καταγράφηκαν από τους μετρητές στην Νουκουαλόφα και κύματα ύψους περίπου 60 εκατοστών στο Πάγκο Πάγκο, την πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, σύμφωνα με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Η αμερικανική υπηρεσία στη συνέχεια ήρε τις προειδοποιήσεις για την Αμερικανική Σαμόα και τη Χαβάη αλλά ανακοίνωσε ότι παραμένει η απειλή για τσουνάμι για περιοχές του Ειρηνικού που είναι πιο κοντά στο ηφαίστειο. 

Στην Ιαπωνία έφθασε τσουνάμι το Σάββατο, ενώ εκφράζονται φόβοι για κύματα ύψους τριών μέτρων, μετά την έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα το Σάββατο, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ