Visual Browsing
Οι 20 πιο εντυπωσιακές πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο

Οι 20 πιο εντυπωσιακές πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο

Ποιες είναι και τι οδήγησε στην ερήμωσή τους;
instagram.com/tomtomdrivers
20 πόλεις που εγκαταλείφθηκαν για διαφορετικούς λόγους και δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ

Μπορεί πόλεις-φαντάσματα να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο σε σειρές και ταινίες ή να διαβάζουμε για αυτές σε βιβλία, αλλά μόνο φανταστικές δεν είναι. Εντάξει, δεν θα βρούμε σε αυτές ούτε ψυχές να περιπλανιούνται, ούτε κατάρες και τέρατα να παραμονεύουν, αλλά ορισμένες είναι αρκετά τρομαχτικές ώστε να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι ίσως και κάτι το μεταφυσικό να βρούμε αν περπατήσουμε στους δρόμους τους.

Πρόκειται για περιοχές εγκαταλειμμένες, με τα κτίριά τους συχνά ακόμα να στέκονται, αλλά κανένα από αυτά να μην κατοικείται. Ο λόγος τις περισσότερες φορές είναι ότι οι κάτοικοί τους αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν ή στην μεγάλη πλειοψηφία τους πέθαναν λόγω είτε οικονομικής κατάρρευσης, είτε πολέμου, είτε φυσικής καταστροφής, είτε μόλυνσης, είτε πανδημίας.

Κάποιες από αυτές έχουν καταλήξει σήμερα να αποτελούν τουριστικά θεάματα, ενώ σε άλλες η είσοδος είναι απαγορευμένη, με αποτέλεσμα να έχουμε εικόνα τους μόνο χάρη σε ορισμένα ντοκιμαντέρ. Ποιες είναι, όμως, οι πιο εντυπωσιακές από αυτές τις πόλεις και τι οδήγησε στην ερήμωσή τους;

Craco, Ιταλία
Η πόλη κατοικούταν από το 540πχ, αλλά το 1656 ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα όταν η πανώλη σκότωσε εκατοντάδες από τους κατοίκους. Στη συνέχεια, από το 1892 έως και το 1922 μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στην Βόρεια Αμερική λόγω των κακών γεωργικών συνθηκών, ενώ το 1962 η πόλη άρχισε να εκκενώνεται λόγω μίας κατολίσθησης με την οριστική της εγκατάλειψη να έρχεται το 1980 μετά από έναν σεισμό. Σήμερα λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο.

Oradour-Sur-Glane, Γαλλία
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, 642 κάτοικοι σφάχτηκαν από τους Γερμανούς ναζί. Η SS έπιασε και δολοφόνησε 30 που είχαν καταφέρει αρχικά να ξεφύγουν, ενώ 247 γυναίκες και 205 παιδιά καήκαν ζωντανά αφότου τους κλείδωσαν μέσα σε μία εκκλησία. Με το τέλος του πολέμου, η περιοχή κηρύχθηκε μνημείο.

Bodie, ΗΠΑ
Τον 19ο αιώνα με την ανακάλυψη χρυσού η οικονομία της πόλης άκμασε τρομερά, αλλά κατά τον 20ο η οικονομία της άρχισε να καταρρέει με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν και σήμερα να είναι μία πόλη-φάντασμα της Άγριας Δύσης. Όποιος θέλει μπορεί να την επισκεφτεί.

Pripyat, Ουκρανία
Η πόλη γειτονεύει με το Τσερνόμπιλ, οπότε εκκενώθηκε ακριβώς μία μέρα μετά την πυρηνική καταστροφή του το 1986. Σήμερα, με τα επίπεδα της ακτινοβολίας να έχουν πέσει, όλο και περισσότεροι τουρίστες την επισκέπτονται, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτήν και οργανωμένες τουριστικές ξεναγήσεις.

Varosha, Κύπρος
Μέχρι και την δεκαετία του ‘70, ήταν η πιο τουριστική περιοχή στην Κύπρο, αλλά με την τουρκική εισβολή το ‘74 τέθηκε υπό τουρκική κατοχή και οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν. Η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, που έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε αυτήν.

Garnet, ΗΠΑ
Όλοι οι κάτοικοι φαίνεται να εγκατέλειψαν την πόλη το 1920, όταν τελείωσαν όλα τα αποθέματά της σε χρυσό. Αποτελεί μία από τις πιο καλά διατηρημένες πόλεις-φαντάσματα των ΗΠΑ και έχει 16.000 επισκέπτες ετησίως.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Life is about balance. Be kind, but don’t let people abuse you. Trust, but don’t be deceived. Be content, but never stop improving yourself.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη deblette🌙 (@d3bsnaps) στις 20 Φεβ, 2019 στις 6:41 πμ PST

Hashima Island, Ιαπωνία
Το 1974 οι 5.259 κάτοικοί της έφυγαν από αυτήν, μόλις τα αποθέματά της σε άνθρακα εξαντλήθηκαν. Το 2009 η πόλη ανακαινίστηκε μερικώς και επιτράπηκε η είσοδος σε τουρίστες, ενώ από το 2015 αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shaken, not stirred 🍸🤵🔫

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Leonardo Tini (@tini.nard0o) στις 24 Μάι, 2019 στις 2:15 πμ PDT

Kennicott, ΗΠΑ
Υπήρξε η περιοχή με τον περισσότερο χαλκό στον κόσμο. Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του ‘20 ένας γεωλόγος πρόβλεψε ότι σύντομα τα αποθέματα της πόλης θα τελείωναν και στις αρχές του ‘30 τα μεταλλεία της περιοχής άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με το τέλος να σηματοδοτείται το 1938 με το τελευταίο τρένο να αφήνει την περιοχή.

Cahawba, ΗΠΑ
Το 1825 τα νερά των ποταμών άρχισαν να φουσκώνουν και σταδιακά να πλημμυρίζουν την περιοχή, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αρχίσουν να φεύγουν από αυτήν το 1826. Σήμερα λειτουργεί ως ιστορικό σημείο, αφού υπήρξε πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, και γίνονται προσπάθειες μετατροπής της σε πάρκο.

Bannack, ΗΠΑ
Και αυτή η πόλη των ΗΠΑ εγκαταλείφθηκε για οικονομικούς λόγους, με τους τελευταίους από τους κάποτε 10.000 κατοίκους της να την αφήνουν το ‘70, αφότου είχαν εξαντληθεί τα αποθέματά της σε χρυσό. Η πόλη σήμερα είναι ανοιχτή στους τουρίστες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bannack baby 😘

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maddie Jane Moore (@maddiemooreoutdoors) στις 18 Απρ, 2019 στις 8:27 μμ PDT

Glenrio, ΗΠΑ
Βρίσκεται στα σύνορα του Τέξας με το Νέο Μεξικό και γι’ αυτό ήταν κεντρικό σημείο για χρόνια. Ωστόσο, με την κατασκευή του Διαπολιτιακού 40, όλο και λιγότεροι οδηγοί περνούσαν από αυτήν και τα μαγαζιά της έκλειναν το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα την οικονομική της κατάρρευση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇺🇸Glenrio - Cidade Abandonada Entre Novo México e Texas 1046 #texas #usa #estadosunidos #glenrio #rota66 #route66 #novomexico

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Marcos Rosa - 🇧🇷 (@_marcos.rosa) στις 17 Μάι, 2019 στις 3:38 μμ PDT

Kolmanskop, Ναμίμπια
Όλη η οικονομία της πόλης βασίστηκε στο γεγονός ότι το 1908 βρέθηκαν σε αυτήν διαμάντια. Αυτά, ωστόσο, άρχισαν να εξαντλούνται λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σύντομα εγκαταλείφθηκε εντελώς το 1956. Τουρίστες μπορούν να την επισκεφτούν, αλλά μόνο αν πρώτα πάρουν άδεια.

Dhanushkodi, Ινδία
Το 1964 ένας κυκλώνας χτύπησε την πόλη και έφερε ανέμους με δύναμη έως και 280χλμ/ώρα και κύματα 7 μέτρων. Περίπου 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η πόλη αποκλείστηκε, ενώ λίγο αργότερα κρίθηκε ακατάλληλη για κατοίκηση. Σήμερα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Lifta, Ισραήλ
Οι κάτοικοι έφυγαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο της Παλαιστίνης υπό την βρετανική κυριαρχία. Με το τέλος του πολέμου, κάποιες εβραϊκές οικογένειες επέστρεψαν σε αυτήν, αλλά έφυγαν και πάλι το 1971. Μετά η περιοχή λειτούργησε ως ιατρικό κέντρο αποκατάστασης μέχρι και το 2017, οπότε εγκαταλείφθηκε πλήρως και κρίθηκε διατηρητέα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stone houses in the abandoned Arab village of Lifta

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brian RS (@becoming_brian) στις 11 Μάι, 2019 στις 3:06 μμ PDT

St. Elmo, ΗΠΑ
Στις αρχές του ’20 τα αποθέματα της σε χρυσό και ασήμι τελείωσαν, έτσι έκλεισαν και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις και σταδιακά και ο σιδηροδρομικός σταθμός, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αρχίσουν να φεύγουν. Σήμερα λειτουργεί μόνο ως τουριστικός προορισμός.

Val-Jalbert, Καναδάς
Μόνη πηγή εσόδων για την πόλη ήταν το εργοστάσιο ξυλείας της, το οποίο όμως έκλεισε το ‘27 αναγκάζοντας τους κατοίκους να την εγκαταλείψουν. Από το 1960 λειτουργεί ως πάρκο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Après 3 heures de route, petit arrêt au village historique de Val-Jalbert. Un village des années 20 restauré. 🏡👻 #valjalbert #lacsaintjean #canada #creepy

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Margaud (@go_dasse) στις 8 Ιούλ, 2016 στις 3:58 μμ PDT

Wittenoom, Αυστραλία
Η περιοχή ήταν πλούσια σε μπλε ασβέστη, ωστόσο το 1966 αυτό σταμάτησε να είναι επικερδές, ενώ υπήρχαν και ανησυχίες για το πώς επηρεάζει την υγεία των κατοίκων. Η οικονομική κατάρρευση ήρθε γρήγορα και το 2007 σβήστηκε οριστικά από τους χάρτες και δρόμοι άρχισαν να περνούν από πάνω της.

Great Blasket Island, Ιρλανδία
Η κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση του νησιού και την τοποθέτηση των κατοίκων του σε άλλες περιοχές, καθώς βρισκόταν μακριά από την υπόλοιπη χώρα και δεν ήταν δυνατόν να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, λόγω των συχνών κακών καιρικών συνθηκών.

Calico, ΗΠΑ
Το 1881 όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο πήγαιναν να εγκατασταθούν στην πόλη, αφότου ανακαλύφθηκε σε αυτήν ασήμι. Ωστόσο, η πτώση της αξίας του τελευταίου το 1890 γρήγορα τους έκανε να την εγκαταλείψουν, με την πλήρη ερήμωσή της να συναντάται το 1907. Σήμερα η πόλη έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο.

Döllersheim, Αυστρία
Όταν οι Γερμανοί ναζί κατέλαβαν την Αυστρία το 1938, επέλεξαν την περιοχή αυτή ως κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης. Έτσι, οι κάτοικοί της απομακρύνθηκαν και τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν. Από το 1981, ένα μέρος της είναι ανοιχτό στο κοινό, ενώ ένα άλλο λειτουργεί ως κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστρίας. 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5