- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Χάρη Παπαδόπουλε, τι θα κάνεις όταν γίνεις δήμαρχος στις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές;
Χάρη, μίλα λίγο για Θεσσαλονίκη που θέλω κάτι να δω!
Ο Χάρης Παπαδόπουλος, ο Κάπελας της «Κονσέρβας», απαντά σε ερωτήσεις για τη Θεσσαλονίκη
Χάρης Παπαδόπουλος aka Κάπελας, μορφή, ψυχάρα, λαϊκός φιλόσοφος τη μέρα. Όμως, μόλις πέσει η νύχτα, όλα τα τρένα της στάσης μετρό Αγίας Σοφίας και όλοι οι ήρωες αγάλματα της Πλατείας Μακεδονόμάχων ανακράζουν: νά τος, νά τος, ο πρωθυπουργός. Και τα McDo απέναντι, όλα τον ψηφίζουν, όλοι τον αγαπούν. Πρωθυπουργός Θεσσαλονίκης, αν και πιο σωστό είναι ο Afterours πρωθυπουργός της πόλης. Τότε που ψάχνεις ένα μπαρ για να ακουμπήσεις τη χαρά ή τη λύπη σου, να γουστάρεις με παρέα ή να τα κατεβάσεις μόνος σου, εσύ κι ο πόνος σου.
Το μπαρ «Κονσέρβα» είναι το Μέγαρο Μαξίμου του, εδράζει στην Περικλέους και αν χρειάζεται να γράψω περισσότερα για αυτό και για αυτόν, δύο τινά συμβαίνουν: δεν διαβάζεις τα σπέσιαλ τεύχη της Άθενς Βόις για τη Θεσσαλονίκη (τεύχος χωρίς Χάρη δεν έχει καμιά χάρη) β) έχεις χάσει πολλά επεισόδια από την αστικοκοινωνιολογική ιστορία της πόλης. Αυτό που συμβαίνει τις νύχτες στην «Κονσέρβα» με τον Χάρη, τον Μούση, τον Νίκο, με την Άννα Καρίνα και τη Σωτηρία Μπέλου στους τοίχους, την προτομή του Μητροπάνου στο μπαρ, στην «Κονσέρβα», με τα λαϊκά ή τα ελαφρολαϊκά τα τίμια και τα εξαίσια να παίζουν στα ηχεία, είναι κατάσταση ευλογία και φάση Γουορχολική. Χάρης Παπαδόπουλος, επομένως, εδώ και τώρα: διαβασμένος, πολιτικοποιημένος, έναν τόνο άνθρωπος και δέκα κιλά φιλάνθρωπος, με δέκα ψυχές και με χιλιάδες ταινίες και ποιήματα στο μυαλουδάκι του. Ο Κάπελας της καρδιάς μας μιλά για τη Θεσσαλονίκη, που την ξέρει από έξω και ανακατωτά, ή και Πες τα, ρε Χάρη, όπως θα έλεγε και ο συνονόματός του Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος είναι επίσης παρών στην «Κονσέρβα» κάθε βράδυ.
Τι σου αρέσει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη.
Λατρεύω που σχεδόν όλη η πόλη είναι μια γειτονιά, που όλα είναι δεκαπέντε λεπτά απόσταση με τα πόδια και ότι σχεδόν παντού βρίσκουμε γνωστούς. Έχει μια ανθρωπιά όλο αυτό.
Τα 3 πράγματα που, αν έλειπαν, θα έκαναν τη Θεσσαλονίκη ομορφότερη.
Η κίνηση στους δρόμους είναι ανυπόφορη. Μεγάλος σεβασμός στους ανθρώπους που αντέχουν να κάνουν τόση ώρα για να φτάσουν στη δουλειά τους. Μπράβο για το κουράγιο τους. Τα Airbnb σίγουρα δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα, όπως παντού. Και τα σκουπίδια, Στεφανάρα μου. Η πόλη συνήθως μοιάζει με το Taxi Driver του Scorsese. Δεν είναι όμορφα πράγματα αυτά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρη, μίλα λίγο για Θεσσαλονίκη που θέλω κάτι να δω!
Ο Χάρης Θεοφράστου εκστασιάζεται όταν ακούει να ουρλιάζουν τα πιτσιρίκια από τα σχολεία της Ικτίνου
Τράπεζες, καπνός, μνήμες, σαμπάνιες και Kodak
Η εμπειρία ενός Silent Book Party
Τελικά, χαρακτηρίζει τον Θεσσαλονικιό το «χαλαρά»;
Mήπως πολυτέλεια στην πόλη είναι απλώς η ελευθερία να συνυπάρχουμε;
Αστικές διαδρομές με τη δημοσιογράφο, ραδιοφωνική παραγωγό και συγγραφέα
Ζωγραφικές δίπλα στη θάλασσα από την πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού Mataroa
Ένα «πράσινο» αίνιγμα της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη αποκτά μια διαφορετική έκθεση για τη street art
Έρωτες και λαγνείες στους 45 βαθμούς Κελσίου
Η γοητεία του vintage design στο Junk Shop της Καλαμαριάς
Από το μετρό και το FlyOver μέχρι το λιμάνι, τη ΔΕΘ και τις νέες υποδομές υγείας, ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα μεταμορφώνει την πόλη
Η Θεσσαλονίκη του σήμερα από τον εκδότη του free press Citymag
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.