Κοσμος

Κύπρος: «Ζεσταίνεται» το γεωτρύπανο Saipem 12000

Ανοίγει ο δρόμος για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ - Αντιδρά η Τουρκία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κύπρος, γεώτρηση
naviearmatori.net

Στον στόχο «Καλυψώ» έφθασε τα μεσάνυχτα της Τρίτης το γεωτρύπανο Saipem 12000 και εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τη γεώτρηση στο Tεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση θα γίνει από τον ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο Tεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμα γεώτρηση από την ΕΝΙ, στο Tεμάχιο 3, στον στόχο «Σουπιά».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν, και γι’ αυτό επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ στο συγκεκριμένο project.

Η ερευνητική γεώτρηση στο Tεμάχιο 6, όπως υπολογίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί παραμονές των προεδρικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου.

Απειλεί η Τουρκία

Στη Λευκωσία οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Ειδικά για το Τεμάχιο 6, το οποίο αποτελεί στόχο της Άγκυρας με συνεχείς δεσμεύσεις για την διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου το γεωτρύπανο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έργο του.

Στην περιοχή της γεώτρησης θα κάνει την πρώτη παρουσία του και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη θα παραληφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ