Κοσμος

Παρίσι: Ο νέος δήμαρχος θέλει το 40% των κατοικιών να περάσει στον έλεγχο του δήμου

Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρίσι: Αγνωστοι άφησαν κεφάλια χοίρων μπροστά σε τζαμιά
© Alexander Kagan/ Unsplash

Παρίσι: Στόχος να περάσει το 40% των κατοικιών στον έλεγχο του δήμου έως το 2035

Ένα φιλόδοξο και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης προωθεί η δημοτική αρχή του Παρισιού, με στόχο έως το 2035 το 40% των κατοικιών της γαλλικής πρωτεύουσας να βρίσκεται υπό δημόσιο ή δημοτικό έλεγχο.

Ο νέος δήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, που εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο, επιταχύνει την πολιτική που είχε ξεκινήσει η προκάτοχός του, Αν Ινταλγκό, επιδιώκοντας να αυξήσει σημαντικά το απόθεμα προσιτής κατοικίας σε μια πόλη όπου οι τιμές των ενοικίων και των ακινήτων παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.

Σήμερα περίπου το 25% των κατοικιών στο Παρίσι ανήκει στην κατηγορία της κοινωνικής ή δημόσιας στέγης. Η νέα δημοτική στρατηγική προβλέπει αύξηση του ποσοστού αυτού στο 40%, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιδοτούμενη κοινωνική κατοικία και ένα μικρότερο τμήμα να απευθύνεται σε νοικοκυριά μεσαίων εισοδημάτων.

Η δημοτική αρχή αξιοποιεί ήδη το δικαίωμα προτίμησης σε πωλήσεις ακινήτων, αποκτώντας κτίρια και μετατρέποντάς τα σε κατοικίες με ελεγχόμενο ενοίκιο. Μεταξύ των πιο προβεβλημένων παρεμβάσεων ήταν η μετατροπή του ιστορικού Hôtel de Fourcy, στην εμβληματική Place des Vosges, σε δημοτικά διαμερίσματα.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή εντείνει τους περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δημιουργώντας ειδική υπηρεσία ελέγχου για την εφαρμογή των νέων κανόνων. Επιπλέον, επιβάλλονται αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις σε δευτερεύουσες κατοικίες και σε ακίνητα που παραμένουν κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση είναι απαραίτητη για να ανακοπεί η αποχώρηση κατοίκων και εργαζομένων από το κέντρο της πόλης εξαιτίας του υψηλού κόστους στέγασης. Αντίθετα, εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων και πολιτικοί αντίπαλοι του δημάρχου προειδοποιούν ότι οι πολιτικές αυτές αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και περιορίζουν την προσφορά κατοικιών.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στο τραπέζι και μια ακόμη πιο ριζική πρόταση: η διοικητική ενοποίηση του Παρισιού με 33 γειτονικούς δήμους, δημιουργώντας μια «Μεγάλη Πόλη του Παρισιού» περίπου 7 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας, η νέα μητροπολιτική δομή θα μπορούσε να ανταγωνιστεί αποτελεσματικότερα μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Ο ίδιος ο Γκρεγκουάρ χαρακτήρισε την πρόταση «ενδιαφέρουσα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βαθιών αλλαγών στη διοικητική οργάνωση της γαλλικής πρωτεύουσας τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: The Times.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY