- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Sah, η πλατεία Μαβίλη έχει νέα Βασίλισσα
Ταξίδι στις γεύσεις της Μεσογείου, θεματικά live και σαγήνη στο κέντρο της πόλης
Η Sayyida All Hurra γεννήθηκε περίπου στα 1485. Λένε ότι ήταν όμορφη, μυστηριώδης, δυναμική. Μια βασίλισσα. Ερωμένη του τρόμου και φόβου των θαλασσών, του πειρατή Μπαρμπαρόσα, είχε υπό την κατοχή της όλη τη Δυτική Μεσόγειο. Ήταν η τελευταία βασίλισσα που είδαν οι λαοί της Μεσογείου, αλλά πριν αποσυρθεί στη λήθη κατάφερε να αφήσει μια κοινή παρακαταθήκη: το φαγητό. Ο μύθος λέει ότι οι κουζίνες όλων αυτών των χωρών, υπό την κυριαρχία της ενώθηκαν και έγιναν αυτό που σήμερα ονομάζουμε «μεσογειακή κουζίνα».
Όταν ανοίγει η πόρτα του Sah (τα αρχικά δηλαδή της Sayyida All Hurra), νιώθεις λίγο σαν να μπαίνεις στην καρδιά ενός μυστικού. Ψηλοτάβανος χώρος, υπέροχη μπάρα, 1800 (!) φιάλες κρασιού σε κοινή θέα, στο βάθος μια θαμπή τζαμαρία που σου επιτρέπει να βλέπεις μόνο τις σκιές των σερβιτόρων καθώς μπαινοβγαίνουν αεικίνητοι στα άδυτα της κουζίνας. Απ’ έξω τίποτα δεν προμηνύει ότι θα βρεθείς σε αυτήν τη σχεδόν μυσταγωγική συνθήκη. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι έχω επιβιβαστεί στο πειρατικό του Μπαρμπαρόσα και όπου να’ ναι θα σαλπάρουμε για τις γεύσεις της Μεσογείου.
Το Sah ανοίγει στις 7.30 το πρωί και αμέσως σου ετοιμάζει το (πλουσιοπάροχο) πρωινό σου με scrambled eggs, pancakes, τσουρέκι French toast, αυγά Benedict κ.α. Μαζί να πάρεις και καφέ. Ο espresso εδώ είναι από τους πιο καλούς που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα. Το lunch menu έχει πάντα πιάτα ημέρας (κυρίως από την ελληνική κουζίνα) τα οποία αναρτούνται καθημερινά και στη σελίδα τους στο Facebook.
Αλλά η πειρατεία της γεύσης εμφανίζεται σε όλη της την αίγλη το βράδυ με τα εξαιρετικά πιάτα μεσογειακής κουζίνας που ετοιμάζει ο γνωστός στην εστιατοριακή σκηνή της Αθήνας σεφ Κώστας Τερζούδης (Σπονδή, Mezzo Mezzo, Villa Mercedes). Ραβιόλι με ουρά μόσχου, λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, σπιτικό πελτέ ντομάτας, αυγά, μπαχαρικά και νεροκάρδαμο, εκπληκτική paella, linguini καρμπονάρα με κολοκύθια και κρέμα τυριού, μάγουλα bourguignon ακριβώς όπως μαγειρεύονται στη Νότια Γαλλία και πολλά ακόμα πιάτα μιας νόστιμης μεσογειακής κουζίνας. Συνοδεύονται απολαυστικά και απολύτως ταιριαστά με κάποια από τις 70 ετικέτες κρασιών από όλη τη Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα).
Τις νύχτες η Βασίλισσα ξεδιπλώνει όλη τη σαγήνη της στα θεματικά live που γίνονται καθημερινά και κάνουν την εβδομάδα πιο ιντριγκαδόρικη. Οι Τρίτες είναι αφιερωμένες στην αγάπη με ένα μουσικό ταξίδι που ακούει στο όνομα “In the name of love” με τον Γιώργο Μαραγκού στο πιάνο και την Ανδρομάχη στα φωνητικά. Τις Τετάρτες το μενού έχει 21 Sabores, δηλαδή 21 γεύσεις που σε ταξιδεύουν κάθε φορά σε μια χώρα της Μεσογείου μέσα από το παραδοσιακό μουσικό της όργανο και φυσικά από την παραδοσιακή της κουζίνα (για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ας πούμε, το μουσικό και γευστικό αφιέρωμα τιμάει το Παρίσι με ακορντεόν και μενού 5 πιάτων με €70/2 άτομα). Τις Πέμπτες αναλαμβάνει ο dj, χωρίς σαφή προσανατολισμό αλλά πάντοτε ακολουθώντας ethnic μουσικά μονοπάτια. Οι Παρασκευές πάλι, είναι παραδομένες ψυχή και σώμα στη jazz, με τα μοναδικά live των Sera Bellos. Όσο για τα Σάββατα, αυτά είναι αφιερωμένα στη χώρα του κρασιού. Κάθε φορά θα παρουσιάζεται και ένα διαφορετικό ελληνικό οινοποιείο με την καθοδήγηση του sommelier και μουσικού παραγωγού Κώστα Ζήκου, στις βραδιές οινογνωσίας Musica de Vino. Τις Κυριακές η Βασίλισσα ξεκουράζεται για να μας μαγέψει ξανά από Δευτέρα.
Δορυλαίου 10-12, Πλατεία Μαβίλη, 210 6451169, www.sah.gr, Fb: SAH
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μια παραλία του Πηλίου γίνεται τρεντ μέχρι να πεις «καλοκαίρι» και ένας νοστιμότατος λόγος για να την επισκεφτείς
Στην Κορωνησία που δεν είναι νησί, ούτε στεριά, ούτε λίμνη, ούτε ακριβώς θάλασσα
Ο σεφ Αντώνης Μουστάκης έχει δημιουργήσει ένα contemporary μενού που συνδυάζει σύγχρονες γεύσεις και παραδοσιακές πινελιές
Πρόκειται για ένα από τα γνησιότερα concept brunch shops, μπορεί και σε όλη την Ελλάδα
Εδώ όπου η παράδοση συναντά τις νέες γευστικές τάσεις
Κομψότητα και νοστιμιά στο κέντρο της πόλης
Το αντισυμβατικό wine bistro της Θεσσαλονίκης
Χειροποίητα panini και απολαυστικά spritz στην πλατεία Αριστοτέλους
Εδώ η μαγειρική διαδικασία είναι ιερή
Η κουζίνα θα σας προτείνει πιάτα που βασίζονται στη μεσογειακή παράδοση με διεθνείς επιρροές, με έμφαση πάντα στη γεύση και με βάση την εποχικότητα και την επιλογή άριστων πρώτων υλών.
Κλείστε θέση στο πάσο και παρακολουθήστε πώς παρασκευάζονται πιάτα
Το εμβληματικό εστιατόριο επιστρέφει μεταμορφωμένο
Από τον σεφ-πατρόν Ανδρέα Γάβρη, μαζί και 700 ετικέτες κρασιού για ψαγμένους οινόφιλους
Από τις πιο αυθεντικές σελίδες στο καλοκαιρινό, ροδίτικο οδοιπορικό σου
Η Νίκη Σπανού έχει καταφέρει να κάνει το Μεϊντάνι της αρχηγείο, στρατηγείο και κατσαρόλα αναφοράς για όποιον αναζητά τη βεριτάμπλ γεύση της παράδοσης στη Ζαγορά
Σου σερβίρει με τη βούλα την πιο αυθεντική γεύση της Λήμνου
Ψαράκια, χταποδάκια, καλαμαράκια και λοιπά καλοκαιρινά δίπλα στη θάλασσα
Εδώ που η κατσαρόλα δεν έχει ανάγκη τη ΔΕΗ για να μπει στη φωτιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.