Θεματα

Στη Βόρειο Εύβοια δοκιμάζοντας τα νόστιμα ομώνυμα αλίπαστα

Βρεθήκαμε δίπλα στους παραγωγούς της NORTH EVIA και μάθαμε πως τα φτιάχνουν

giorgos-zarzonis.jpg
Γιώργος Ζαρζώνης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη Βόρειο Εύβοια δοκιμάζοντας τα νόστιμα ομώνυμα αλίπαστα

Meet Your Makers: Στη μονάδα παραγωγής των αλίπαστων NORTH EVIA στη βόρεια Εύβοια

Βόρεια Εύβοια ακόμη και ακολουθώ με το αυτοκίνητο τον χωματόδρομο που θα με οδηγήσει στα αλίπαστα της εταιρίας NORTH EVIA. Στα τελευταία 500 μέτρα οι πολλοί γλάροι μου δείχνουν σαν βελάκια με τις κάθετες πτήσεις τους το εργοστάσιο που ψάχνω. Ούτε ένας τους ο Ιωνάθαν, αφού όλοι τους έχουν παραδοθεί στο φαγητό κι όχι στο πέταγμα. Γαλάζιο και λευκό το μεγάλο κτίσμα μπροστά στα κύματα.

1_img_6223.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Έτσι το ονειρεύτηκε από τα 15 του ο Θανάσης Φιλάρετος, τότε που παρατηρούσε τους κατοίκους στο Ασμήνιο Εύβοιας να παστώνουν ψάρια. Και από τα περιβόλια στράφηκε στη θάλασσα και πάστωνε ψάρια που πουλούσε σε τενεκέδες, και κατάφερε να πουλήσει τότε σε Ιταλούς και έτσι να εδραιώσει το «όλο» του. Σήμερα με καφεδάκι κάθε μέρα χαζεύει τα παιδιά του στο εργοστάσιο. Τα παιδιά του, Δημήτρης και Στάθης συνεχίζουν µε την ίδια αγάπη και φροντίδα να φτιάχνουν εξαιρετικής ποιότητας, βραβευμένα πλέον προϊόντα. Διαφανείς, μικρές συσκευασίες με τα ψάρια να λάμπουν κυριολεκτικά μέσα στο λάδι τους. Αν δεν ήταν πρωί η συνάντηση, αλήθεια δεν ξέρω με τι ποτό θα συνόδευα τι από όλα, αντί του διπλού εσπρέσο που μόλις έφτιαξε ο Δημήτρης.

Η δεύτερη γενιά στο τιμόνι

Δημήτρης και Στάθης
Δημήτρης και Στάθης/ Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης



Ξεκινάω με σένα λόγω ηλικίας. Αντί για παιδικά παιχνίδια μήπως έπαιζες με τα ψάρια; Το λέω γιατί θυμάμαι τον εαυτό μου με εργαλεία γεωργικά του πατέρα να στήνει παιχνίδι.
Ισχύει και σε μας. Όχι ακριβώς με ψάρια βέβαια. Γεννηθήκαμε εδώ. Μεγαλώσαμε παρατηρώντας αυτή τη δουλειά. Από μικρά παιδιά ερχόμασταν μες στο μαγαζί και ασχολιόμασταν με ό,τι ξεφόρτωνε ο πατέρας. Ήταν αδύνατο να φύγουμε από αυτό που έχει όλες τις παιδικές μας μνήμες. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Ο πατέρας μας ήταν άσχετος με το αντικείμενο και τα κατάφερε μια χαρά. Λες μετά… «εγώ θα πρέπει να το πάω ακόμη καλύτερα». Και έτσι έγινε!

Θέλω να ρωτήσω αν ποτέ σου θεωρείς ότι θα φύγει αυτή η μυρωδιά από τη μύτη σου…
Γελάει. Περίεργη ερώτηση. Ποτέ νομίζω. Έχει γίνει ένα με το DNA μου αυτό που εσένα πιθανά να σε ενοχλεί. Όσο και να ακούγεται περίεργο δεν μυρίζω πια τα ψάρια, με την έννοια που ο κόσμος το εννοεί τουλάχιστον.

Πες μου γιατί ανάμεσα σε τόσα προϊόντα, συναφή με αυτό που κάνετε, να διαλέξω το δικό σου; Πείσε με να σε αγοράσω...
Τα ψάρια μας έχουν ένα χαρακτηριστικό: είναι φρέσκα που τυποποιούνται με τις καλύτερες συνθήκες. Αυτό μάθαμε, αυτό κάνουμε. Δεν ψάχνουμε εύκολο χρήμα στη δουλειά μας. Επίσης κάναμε ωραίες συσκευασίες για να έχουμε μια καλή πρόταση για τον αγοραστή. Αυτό είναι το δικό μου κομμάτι δουλειάς. Η λογιστική παρακολούθηση, πωλήσεις, εκθέσεις. Είναι βέβαια δύσκολο να πουλάς από Βόρεια Εύβοια λόγω των αποστάσεων. Και οι αγοραστές είναι δύσκολο να φτάσουν εδώ γι' αυτό και εγώ ταξιδεύω συνέχεια για δειγματισμούς και εκθέσεις. Σήμερα πουλάμε σε Αμερική, Καναδά, Σουηδία, Γερμανία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Γαλλία. Κάποιοι καταλαβαίνεις ότι πείστηκαν. Κι αυτό αφορά τουλάχιστον το 40% της παραγωγής μας.

5_img_6292.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Πεντακάθαρες θάλασσες - σπιτικές συνταγές

Ο Στάθης είναι μικρότερος κατά 10 χρόνια, πιο ορμητικός στη δουλειά, ελέγχει όλη την παραγωγή, από την αγορά των ψαριών μέχρι την τυποποίηση.

Μου άρεσε το μότο σας: Στο ταξίδι της ποιοτικής διατροφής η πυξίδα δείχνει...ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΑ.
Ισχύει γιατί έχουμε πεντακάθαρες θάλασσες και συλλέγουμε εξαιρετικά ψάρια. Οι σαρδέλες και ο γαύρος μας φτάνουν εδώ από Σκόπελο και Σκιάθο. Οι παλαμίδες επίσης είναι σπουδαίες. Πρέπει να σου πω ότι οι συνταγές της NORTH EVIA είναι σπιτικές. Σαν να φτιάχνεις το ψάρι στο σπίτι σου, χωρίς συντηρητικά. Αυτό βέβαια από τη μια δυσκολεύει το χρόνο αντοχής τους, αλλά μας δικαιώνει γιατί η γεύση τους είναι ίδια από την πρώτη μέρα της παραγωγής μέχρι και την ημέρα της λήξης τους. Αυτό είναι και το στοίχημα που βάλαμε όταν ξεκινήσαμε με τον Δημήτρη.

3_img_6241.jpg

Τυποποιηµένα αλίπαστα, φιλέτα και καπνιστά, γαύρος, σαρδέλα, κολιός, σκουµπρί, ρέγγα, τονολακέρδα και εκλεκτοί θαλασσινοί µεζέδες. Πώς ελέγχεις την ποιότητα σε τόσα προϊόντα; 
Σε αυτή την ερώτηση σχεδόν απέφυγε με γέλια την απάντηση. Την περιγράφω εγώ λοιπόν. Λέει χωρίς πολλά πολλά, ότι τα ψάρια του είναι καθαρά αλλά ο ίδιος είναι «πειραγμένος» με τη δουλειά του. Την ακολουθεί με πάθος, σαν χόμπι από τότε που μικρός έπαιζε στο εργαστήρι του πατέρα του. Πίσω από τον δείκτη της ποιότητας του είναι δύσκολο να κατανοήσει την ανάγκη του μεγαλύτερου κέρδους. Η ευτυχία κρύβεται στην καθημερινότητά του, στους φίλους και τα γέλια τους. Πρέπει να πω εδώ ότι Σαββατιάτικα με τον ζόρι τον κράτησα από το μάζεμα που είχε προγραμματίσει.

6_img_6286.jpg

Πες μου πριν φύγεις εσύ που ξέρεις τα ψάρια από πρώτο χέρι, ποιο είναι το αγαπημένο σου για να ξέρω τι θα κλέψω εγώ φεύγοντας.
Θα σου δώσω γαύρο μαρινάτο, γιατί είναι με μια παραδοσιακή μικρασιατική συνταγή φτιαγμένος. Θεωρώ πως μόνο εμείς τον κάνουμε έτσι. Εγώ βέβαια αγαπώ το παραδοσιακό παστό και πίνω φανατικά τσίπουρο μαζί του.

Δώσε και κάποιες συνταγές σε ένα βουνίσιο σαν και μένα. Οτιδήποτε θα μπορούσε να ξαφνιάσει τις γεύσεις μου.
Δοκίμασε γαύρο μαρινάτο με σκόρδο και ελαιόλαδο ή αυγά ρέγγας σε μια ιδιαίτερη ρεγγοσαλάτα με μαγιονέζα. Αν τρως μακαρόνια τότε κόκκινη σάλτσα με λιωμένη αντζούγια. Μπορείς βέβαια και απλά χωρίς κόπο να απολαύσεις μια ρέγγα ολόκληρη, ψητή στα κάρβουνα με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι!

8_img_6253.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Στην Ιστιαία και στο μαγαζί «Κάτω Πλάτανος» δοκίμασα αντζούγια παστή που ωριμάζει σε δύο μήνες μέσα σε χοντρό αλάτι. Ιδιαίτερο πιάτο που συνδυάστηκε απόλυτα θεωρώ με την ηρεμία των θαμώνων. Εντυπωσιακή, ανάλογη γεύσεων, τρόπου ζωής και τα λοιπά και τα λοιπά … Βήτα Εύβοια ever!

*Τα προϊόντα NORTH EVIA τα βρίσκουμε σε μικρά ντελικατέσεν σε όλη την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ