Θεματα

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου: Εκατομμύρια τόνοι μπίρας και ουίσκι

Ο πολιούχος της Ιρλανδίας τα βάφει κάθε χρόνο όλα πράσινα!

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-darlene-alderson-7015951.jpg
Φωτογραφία: Darlene Alderson/ Pexels

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου: η σημασία της μεγαλύτερης ιρλανδικής γιορτής και πού γιορτάζεται στην Ελλάδα

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου από τους απανταχού Ιρλανδούς ως επέτειος για τον θάνατό του πολιούχου της χώρας τους, τον 5ο αιώνα. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους ντυμένος στα πράσινα -το εθνικό χρώμα της Ιρλανδίας- οργανωμένος σε παρελάσεις χιλιάδων ατόμων, σε φεστιβάλ που διαρκούν συνήθως τέσσερεις μέρες και περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και υπέρμετρη κατανάλωση εκατομμύρια τόνων μπίρας και ιρλανδικού ουίσκι. Υπολογίζεται μάλιστα, πως κάθε χρόνο καταναλώνονται κατά μέσο όρο 13 εκατομμύρια μισόλιτρα (pint) μπίρας κατά τη διάρκεια των εορτασμών!

Η επέτειος από τον θάνατο του Maewyn Succat, του Σκωτσέζου που απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές, έζησε πέντε χρόνια ως σκλάβος στην Ιρλανδία, κατάφερε να δραπετεύσει, για να επιστρέψει αργότερα βαπτισμένος ως Πατρίκιος και να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στη διδασκαλία του Χριστιανισμού στη χώρα, ξεκίνησε να μνημονεύεται τον 10ο αιώνα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πατρίκιος προσπαθούσε να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την τριαδικότητα του Θεού χρησιμοποιώντας τα τρία φύλλα του τριφυλλιού, ενώ θεωρείται από κάποιους, για έναν ακατανόητο λόγο, και ως ο πατέρας του ουίσκι. Φυσικά την περίοδο που έζησε ο Πατρίκιος κανείς δε μπορεί να είχε φανταστεί πως θα μπορούσε να αποσταχθεί η μπίρα για την παραγωγή ουίσκι.

pexels-laura-tancredi-7084559.jpg
Φωτογραφία: Laura Tancredi/ Pexels

Την ιδέα για τη διοργάνωση παρέλασης την ημέρα του Αγίου Πατρικίου θεωρείται πως την είχε ένας Ιρλανδός εφημέριος στην τότε ισπανική αποικία του Αγίου Αυγουστίνου στη Φλόριδα, εν έτει 1601! Έκτοτε, με το ιρλανδικό εθνικό φρόνημα να γιγαντώνεται στον Νέο Κόσμο από τους Ιρλανδούς μετανάστες και με τη βοήθεια θρησκευτικών και κοινωνικών, αδελφικών οργανώσεων όπως του Αρχαίου Τάγματος της Ιβερνίας και των Φιλικών Υιών του Αγίου Πατρικίου, η δημοφιλία των παρελάσεων εκείνων κορυφώθηκε σε σημείο αναγνώρισης και από την Αγία Έδρα του Βατικανού, το 1631.

Το 1848 μάλιστα, περιφερειακές παρελάσεις διαφόρων εθνικών φορέων και οργανισμών ενώθηκαν για να δημιουργήσουν τη μεγάλη Παρέλαση του Αγίου Πατρικίου της Νέας Υόρκης που σήμερα θεωρείται η παλαιότερη εν ενεργεία, μη στρατιωτική παρέλαση του κόσμου και η μεγαλύτερη σε πλήθος συμμετεχόντων στις ΗΠΑ!

Το άξιο αναφοράς στοιχείο είναι ότι μέχρι τον 20ό αιώνα η ημέρα του Αγίου Πατρικίου διοργανωνόταν στην Ιρλανδία πανηγυρικά μεν, με εγκράτεια δε, αφού επρόκειτο για μία χριστιανική γιορτή, που μάλιστα έπεφτε εντός της Σαρακοστής. Ένας ετήσιος χορός διοργανωνόταν στο Κάστρο του Δουβλίνου κάθε 17η Μαρτίου, όμως δεν υπήρχε καμία δημόσια παρέλαση, ούτε λοιποί εορτασμοί, ενώ το έθιμο των παρελάσεων ήταν ίδιον μόνο των Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ, κυρίως για λόγους εθνικού φρονήματος.

pexels-pressmaster-3851902_1.jpg
Φωτογραφία: Pressmaster/ Pexels

Στην αυγή του 20ού αιώνα η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου καθιερώθηκε ως αργία στην Ιρλανδία και ξεκίνησαν δειλά δειλά και οι πρώτες παρελάσεις. Μη φανταστείτε όμως τρελά «αμερικανικά» έθιμα. Λειτουργία το πρωί της ημέρας, το μεσημέρι στρατιωτική παρέλαση και τέλος. Όλα τα μπαρ μάλιστα παρέμεναν κλειστά εκείνη τη μέρα!

Χαρακτήρα πάρτι έλαβε η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου την ευλογημένη δεκαετία του 1960, οπότε και η παρέλαση έγινε μη στρατιωτική στην Ιρλανδία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, ενώ από το 1996 μέχρι και σήμερα είναι γνωστή ως Φεστιβάλ του Αγίου Πατρικίου.

Κάπου μέσα σε αυτές τις δεκαετίες μπλέχτηκαν στους εορτασμούς αυτής της αμιγούς χριστιανικής γιορτής και στοιχεία από την Κέλτικη παράδοση και, πιο συγκεκριμένα, οι καλικάντζαροι, οι οποίοι παρόλο που διατηρούν τη δική τους εθνική μέρα, αυτή της 13ης Μαΐου, κατάφεραν και τρύπωσαν και στους εορτασμούς του Αγίου Πατρικίου, ως ένα από τα σύμβολα του Έθνους της Ιρλανδίας.

pexels-rodnae-productions-7080462.jpg
Φωτογραφία: RODNAE Productions/ Pexels

Πέρα όμως από τη μουσική, τους καλικαντζάρους, τα τριφύλλια και το πράσινο χρώμα που βλέπουμε παντού στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών, οι μέρες είθισται να συνοδεύονται και από ιρλανδική μπίρα και ουίσκι, αναπόσπαστα στοιχεία της γαστρονομικής παράδοσης των Ιρλανδών. Όσο για το φαγητό, για τη μέρα ενδείκνυνται μοσχάρι κατσαρόλας σε μπίρα Guinness, Πίτα του Βοσκού με αρνί και κορνμπιφ στην κατσαρόλα με λάχανο. Οι εισαγωγές σε λάχανο στις ΗΠΑ μάλιστα, την εβδομάδα του Αγίου Πατρικίου αυξάνονται κατά 70%!   

Το δε ιρλανδικό ουίσκι, που ούτως ή άλλως τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σε τρομακτική άνοδο, έχει ειδικά αυτές τις μέρες την τιμητική του. Από το 2002, το ιρλανδικό ουίσκι στις υποκατηγορίες των high-end premium και super premium ιρλανδικού παρουσιάζουν ανάπτυξη της τάξης του 1,007% και 8,728% αντίστοιχα, χαρίζοντας στην κατηγορία τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεταξύ όλων των ποτών την τελευταία δεκαετία!

pexels-rodnae-productions-7061499.jpg
Φωτογραφία: RODNAE Productions/ Pexels

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου: Πού γιορτάζεται στην Ελλάδα

Ιρλανδούς ή/και φίλους της Ιρλανδίας που τιμούν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχουμε όμως και στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, αφορμής δοθείσης, διοργανώνονται αρκετές επίσημες και ανεπίσημες εκδηλώσεις εις μνήμην του. Το Greek Whisky Association παραμονή της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, διοργανώνει μια διαδικτυακή γευσιγνωσία για τα μέλη του, με το περιώνυμο ιρλανδικό ουίσκι Teeling να δοκιμάζεται σε διαφορετικές εκφράσεις. Ανήμερα της μεγάλης γιορτής, πάλι ο σύλλογος φίλων του ουίσκι, διοργανώνει δύο γευσιγνωσίες με τα ιρλανδικά ουίσκι Writer’s Tears και Irishman και παραδοσιακό φαγητό, στη Θεσσαλονίκη (Malt n Jazz) και στην Αθήνα (Tiki Athens). Και οι φίλοι της ιστοσελίδας όμως The Whisky Beat, διοργανώνουν ένα virtual tasting σε συνεργασία με τη γνωστή κάβα Kylix, όπου θα δοκιμαστούν τέσσερεις εκφράσεις του ιρλανδικού ουίσκι Hyde.

pexels-pressmaster-3851875.jpg
Φωτογραφία: Pressmaster/ Pexels

Σταθερή αξία για τη μέρα αποτελεί η μοναδική καθαρόαιμη ιρλανδική παμπ στην Αθήνα, η James Joyce Irish Pub, στο Μοναστηράκι, η οποία κάθε χρόνο – έτσι και φέτος- διοργανώνει ένα σπουδαίο πάρτι με ζωντανή μουσική και άφθονο αλκοόλ. Όμως και η κλασική αγαπημένη –ειδικά των βορείων προαστίων- The Local Pub στο Χαλάνδρι, στην οποία στεγάζεται και η Μικροζυθοποιία Αναστασίου, θα τιμήσει την ημέρα, όχι μόνο με πάρτι, αλλά και με την ειδική ζυθοποίηση μιας νέας Irish Red Ale!

Malt n Jazz -  Προξένου Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη, 231 027 8876
Tiki Athens - Φαλήρου 15, Κουκάκι, 210 923 6908
The Local Pub - Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, 694 086 4443
James Joyce Pub - Άστιγγος 12, Θησείο, 21 0323 5055

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ