Θεματα

Paragon: το πρώτο ζυθοποιείο με taproom μόλις άνοιξε στην Αθήνα

Τρέξτε!

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Paragon Brewery & Taproom
Paragon Brewery & Taproom/ Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Χρονης

Το Paragon στην Ηλιούπολη είναι το πρώτο μικροζυθοποιείο με δικό του taproom και σερβίρει υπέροχες craft μπίρες

Μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες παρακολουθώ: μακριά, ξύλινη μπάρα, πίσω της τα ποτήρια γεμίζουν ασταμάτητα με χρυσαφένια μπίρα. Παίζει ροκ, μια φωνή που τραγουδάει το ρεφρέν με πάθος υψώνεται, για λίγο, πάνω από τους άλλους ήχους. Η πραγματική σκηνή, όμως, είναι στημένη πίσω και πάνω απ’ όλα αυτά… Ένας γυάλινος τοίχος χωρίζει τη σάλα από το ζυθοποιείο. Μπορείς να το δεις φωτισμένο σε όλη του την αίγλη καθώς πίνεις την μπίρα σου, η οποία παρεμπιπτόντως παράχθηκε εδώ ακριβώς. Μισό μικροζυθοποιείο, μισό taproom, αυτό είναι το Paragon, που ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι βρίσκεται στην Αθήνα κι όχι σε κάποια πρωτεύουσα της Βόρειας Ευρώπης.

267537620_1196563957784986_2370445085746962359_n.jpg

Το Paragon έχει μόλις δέκα μέρες ανοιχτό. Και, όμως, τα βράδια είναι κιόλας γεμάτο. Έτσι συμβαίνει με τα καλά νέα: ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα. Και τι καλύτερο νέο από ένα ολοκαίνουργιο στέκι που σερβίρει φρέσκια, craft μπίρα; «Αυτή ήταν η ιδέα. Να μπει ο κόσμος μέσα στην παραγωγή, να έρθει σε επαφή με τον παραγωγό και να πιει μπίρα όπως πρέπει. Η φρέσκια μπίρα είναι αφιλτράριστη, απαστερίωτη και έχει ως περίοδο κατανάλωσης το πολύ ένα 6μηνο», λέει ο Γιάννης Ψιμούλης που μαζί με τη γυναίκα του, Ελευθερία Παπαδάκη, και τον αδερφό της Τάσο Παπαδάκη άνοιξαν το Paragon. Ρωτάω τον Γιάννη ποια είναι η υπεροχή της φρέσκιας μπίρας. Απαντά: «Η μπίρα όσο έρχεται σε επαφή με καινούργιες επιφάνειες, αναγκαστικά “θυσιάζει” κάποια αρώματα, οπότε κι εμείς προσπαθούμε από τη δεξαμενή ζύμωσης και ωρίμανσης να τα μεταγγίσουμε κατευθείαν είτε στο βαρέλι είτε σε κάποιο κουτάκι ή μπουκάλι. Αλλά και πάλι το κουτάκι ή μπουκάλι σε σχέση με το βαρέλι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, να αλλοιωθεί και να χαθούν τα αρώματα. Οπότε το βαρέλι είναι το πιο ασφαλές από όλα τα είδη εμβαρέλωσης και εμφιάλωσης».

Από αριστερά: Γιάννης Ψιμούλης, Ελευθερία Παπαδάκη και Τάσος Παπαδάκης
Από αριστερά: Γιάννης Ψιμούλης, Ελευθερία Παπαδάκη και Τάσος Παπαδάκης/ Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Χρόνης

Ο Γιάννης είχε μανία με την μπίρα. Ξεκίνησε ως home brewer φτιάχνοντας τη δική του μπίρα στο σπίτι. Κατάλαβε ότι αυτό ήταν που ήθελε να κάνει σε αυτή τη ζωή, παράτησε τη δουλειά του στην τράπεζα και έγινε παραγωγός μπίρας στη Ζυθοποιία Αναστασίου στο Χαλάνδρι. Έτσι γνώρισε και την Ελευθερία˙  είχε έρθει σε μια ξενάγηση που εκείνος έκανε στο ζυθοποιείο. Ο τρίτος της παρέας, ο Τάσος, κόλλησε με την craft μπίρα όταν ένα βράδυ γύρισαν τις μπιραρίες και άρχισε να δοκιμάζει καινούργιες μπίρες. Ξαφνικά όλα πήραν τον δρόμο τους. Λίγο αργότερα οι τρεις τους θα αποφάσιζαν να παράγουν τη δική τους μπίρα και να τη σερβίρουν στο δικό τους taproom.

dsc_0062.jpg
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Χρόνης
20211209_132902.jpg
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Χρόνης

Το Paragon είναι η πρώτη μικροζυθοποιία στην Ελλάδα που είναι ταυτόχρονα και taproom. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθήσεις όλη τη διαδικασία παραγωγής της μπίρας (σύντομα θα αρχίσουν και οι ξεναγήσεις) και αργότερα να την πιεις στο ποτήρι. Ο χώρος είναι από μόνος του εντυπωσιακός: ένα παλιό σιδηρουργείο που κράτησε τον industrial χαρακτήρα του. «Μήνες ψάχναμε το σωστό σημείο», μου λέει η Ελευθερία και συνεχίζει «Θέλαμε κάτι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει και το ζυθοποιείο και το taproom». Και τελικά βρήκαν κάτι το ιδανικό: 320 τ.μ. όλα δικά τους. Το καλοκαίρι θα ανοίξει και η ταράτσα για μπίρες με θέα.

20211205_205440.jpg
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Χρόνης
268867180_237484638500208_4827092232558964465_n.jpg

Προς το παρόν θα βρεις δύο craft μπίρες της Paragon: τη “Falifornia”, μια υπέροχη American Pale Ale και την «Άρρηκτος» που γίνεται σε συνεργασία με τη Ζυθοποιία Αναστασίου, μια American IPA σκέτο ποίημα! Υπάρχουν, όμως, κι άλλες μπίρες γιατί όπως λέει ο Γιάννης «Θέλουμε να συστήσουμε και την καλή δουλειά των άλλων συναδέλφων». Έτσι, θα βρεις ακόμα craft μπίρες από τη Mikonu Brewing Company, την κρητικιά Charma, τη Θεσσαλονικιά Snipa, την Αμερικάνικη Stone, την Αγγλική Vocation και τρεις ακόμα μπίρες από τη Ζυθοποιία Αναστασίου. Πέρα από αυτές τις 10 μπίρες, όμως, σύντομα η παραγωγή της ίδιας της Paragon θα αυξηθεί με στόχο να φτάσει τις 4-5 βασικές μπίρες ροής και από εκεί και πέρα να συστήνει κάθε εβδομάδα και μία καινούργια μπίρα. «Αυτό σημαίνει craft κουλτούρα», λέει και πάλι ο Γιάννης «να δοκιμάζει ο κόσμος καινούργιες μπίρες». Κι αν ανάμεσα σε όλες αυτές τις μπίρες βρεις και εκείνη που δεν θες να αποχωριστείς, τότε αυτή θα εμφιαλώνεται μπροστά σου για να την πάρεις μαζί φεύγοντας.

dsc_0228.jpg

Υπάρχουν επίσης κρασιά από το οινοποιείο Σεμέλη στη Νεμέα, στο πρόγραμμα είναι διάφορα event με street food λιχουδιές, ενώ με τον καινούργιο χρόνο το Paragon θα αποκτήσει και τη δική του κουζίνα. Κάτι μου λέει ότι η Αθήνα μόλις βρήκε το επόμενο στέκι της…

Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, 6981947030, Fb: @paragonbrewery, Instagram: @paragonbrewerysouthathens, ανοιχτά Τρίτη με Κυριακή: 17.00-01.30, Δευτέρα κλειστά

INFO
Paragon

To Paragon είναι το πρώτο ζυθοποιείο με taproom στην Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις την μπίρα σου στον ίδιο χώρο όπου παράγεται!

Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ