- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το φεστιβάλ κόμικς της Ανγκουλέμ σε κρίση: Μποϊκοτάζ από δημιουργούς και εκδότες
Απειλείται η διεξαγωγή του μετά από καταγγελίες για τοξική διοίκηση και απόλυση εργαζόμενης που κατήγγειλε βιασμό
Το φεστιβάλ κόμικς Ανγκουλέμ απειλείται με ακύρωση λόγω μποϊκοτάζ, μετά από καταγγελίες για «τοξική διαχείριση» και την απόλυση υπαλλήλου που κατήγγειλε βιασμό.
Το φεστιβάλ κόμικς της Ανγκουλέμ, ένα από τα πιο φημισμένα στον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία του, αφότου κορυφαίοι συγγραφείς graphic novel και εκδότες ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την εκδήλωση και η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε μέρος της χρηματοδότησής της.
Το φεστιβάλ Ανγκουλέμ, το οποίο απονέμει μερικά από τα πιο πολυπόθητα βραβεία της παγκόσμιας βιομηχανίας κόμικς, μπορεί να μην πραγματοποιηθεί το 2026.
Η κρίση, η μεγαλύτερη στην ιστορία του, ξέσπασε μετά από ισχυρισμούς για «τοξική διαχείριση» και την απόλυση μέλους του προσωπικού που είχε υποβάλει καταγγελία για βιασμό. Στη Γαλλία, τα κόμικς επαινούνται ως η «ένατη τέχνη» και είναι δημοφιλή στους ενήλικες, καθώς και στους νεότερους αναγνώστες.
Παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης
Η υπουργός Πολιτισμού, Ρασιντά Ντατί, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει δημόσια επιδότηση ύψους 200.000 ευρώ από την εκδήλωση μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση στον τρόπο λειτουργίας της. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το φεστιβάλ του 2026 θα συνεχίσει να πραγματοποιείται και κάλεσε σε συνάντηση όσους το μποϊκοτάρουν.
Ωστόσο, το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ, όπως είχε προγραμματιστεί στα τέλη Ιανουαρίου, εάν διατηρηθεί το μποϊκοτάζ. «Ρεαλιστικά, αν δεν υπάρχουν δημιουργοί ή εκδότες, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς μπορεί να γίνει το φεστιβάλ το 2026», δήλωσε εκπρόσωπος. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία του φεστιβάλ, το οποίο βρίσκεται σε δυσκολία και σε κίνδυνο».
Η αιτία της κρίσης
Η αντιπαράθεση επικεντρώνεται στον τρόπο διαχείρισης και οργάνωσης του φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 1974. Διοικείται από έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο, αλλά την παραγωγή του έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία 9eArt+ από το 2007.
Ο Φρανκ Μποντού, διευθυντής της 9eArt+, ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, αφότου αναφέρθηκε ότι μια υπάλληλος απολύθηκε, αφού κατήγγειλε στην αστυνομία βιασμό που φέρεται να συνέβη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του 2024.
Η απόλυση της γυναίκας προκάλεσε την οργή συγγραφέων, σκιτσογράφων και εκδοτών. Την Κυριακή, 285 γυναίκες συγγραφείς δημοσίευσαν μια επιστολή υποστήριξης προς αυτήν, ζητώντας «girlcott» (μποϊκοτάζ από γυναίκες) του φεστιβάλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικριτές είναι επίσης έντονα δυσαρεστημένοι με την 9eArt+, καταγγέλλοντας έλλειψη διαφάνειας στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ο Μποντού έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς σχετικά με τη διαχείρισή του.
Μεταξύ εκείνων που απείλησαν να απέχουν το 2026 είναι οι βραβευμένοι συγγραφείς κόμικς Ριαντ Σατούφ, ο δημιουργός του «Maus» Art Αρτ Σπίγκελμαν και η περσινή νικήτρια του μεγάλου βραβείου της πόλης Ανούκ Ρικάρ.
Η 9eArt+ δήλωσε ότι απέλυσε την υπάλληλο για «σοβαρό παράπτωμα» λίγο πριν από το τέλος της δοκιμαστικής της περιόδου λόγω «συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με την εικόνα της εταιρείας». Ο Μποντού δήλωσε ότι η απόλυση «σε καμία περίπτωση δεν σχετιζόταν με το τι μπορεί να συνέβη όσον αφορά έναν φερόμενο βιασμό», προσθέτοντας ότι τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα εκτός της εταιρείας.
Το Εθνικό Συνδικάτο Εκδόσεων της Γαλλίας, που εκπροσωπεί 24 μεγάλους εκδοτικούς οίκους, δήλωσε ότι «Δεδομένης αυτής της μεγάλης κλίμακας κίνησης [μποϊκοτάζ]... οι εκδότες πιστεύουν ότι η έκδοση του 2026 δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει». Το γραφείο του εισαγγελέα της Ανγκουλέμ έχει ξεκινήσει έρευνα για την καταγγελία βιασμού.
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Θεματική, αφηγηματική δομή, χαρακτήρες και ιδεολογικός προβληματισμός
Μια συζήτηση για τα βιβλία του «Καθαρμός» και «Το παράθυρο της Νεφέλης», καθώς και για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.