- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Pax Americana: Η Αλεξάνδρα Τσόλκα γράφει για την (ανισόρροπη) ειρήνη της Αμερικής
Ένα βιβλίο για τη ζωή του μετανάστη στη «Χώρα της Επαγγελίας» σήμερα
Pax Americana: Η ειρήνη της Αμερικής και η Αλεξάνδρα Τσόλκα που ξέρει να γράφει όλα όσα ζει με συγκινητικό τρόπο
Την Αλεξάνδρα Τσόλκα την ξέρουμε από τα περιοδικά στα οποία δούλεψε χίλια χρόνια, από την τηλεόραση, στην οποία εμφανιζόταν άλλα χίλια, από σάιτ στα οποία γράφει ακόμα – κι από τα βιβλία της, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους και πολύ «δικά της» (επειδή τη λέξη «ιδιαίτερα», σόρι, την έχω σκυλοβαρεθεί – η Αλεξάνδρα γράφει με ένα δικό της τρόπο που είναι εξαιρετικός και συγκινητικός, και αυτό φτάνει).
Το οπισθόφυλλο του νέου της βιβλίου, «Pax Americana», το διάβασα στην παρουσίαση και λίγο μου έκανε την καρδιά περιβόλι… ενώ με έβαλε σε σκέψεις, που τις σκεφτόμουν ήδη, μετά από πρόσφατο ταξίδι στον Καναδά. Λέει λοιπόν η Αλεξάνδρα: «Πρόσεξε εσύ, σήμερα, που ενοχλείσαι απ' τους ξένους, τους διαφορετικούς, αυτούς του άλλου χρώματος ή της άλλης απόχρωσης δέρματος, θρησκείας, προφοράς. Αύριο ή μεθαύριο μπορεί να είσαι αυτό ακριβώς. Μετανάστης! Πρόσφυγας! Ηλικιωμένος! Εξαρτημένος! Φτωχός! Κοίτα τι εύκολο που είναι. Είσαι αφημένος στο έλεος της εποχής σου. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και, βέβαια, στην Αμερική...».
Συνεχίζει το οπισθόφυλλο: Το «Pax Americana» είναι μια ιστορία για το περιθώριο, τον ρατσισμό, τη μετανάστευση, τη προσφυγιά, τη φτώχεια και την αρρώστια, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τα γηρατειά, τις εμμονές και τις θεωρίες συνωμοσίας. Μιλά για ζωές εκτός ψηφιακής δικτύωσης, χωρίς απλικέισον, ρετούς και λάικ. Δεν έχει να κάνει τόσο με την Αμερική, όσο με τον κόσμο των χαμένων της εποχής μας, που άλλαξε για όλους και παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Ιστορίες σκληρές για αντιήρωες που αναζητούν τη θέση τους στον νέο αυτό κόσμο…”
Και ξανα-σκέφτηκα «ωωωχ, ακούγεται πολύ στενάχωρο, αδερφέ μου».
Και ενώ με έναν τρόπο είναι στενάχωρο, επειδή μιλάει για αληθινούς ανθρώπους, από αυτούς που δεν βλέπουμε σε αμερικανικές ταινίες, που δεν είναι φωτισμένοι πορτοκαλί, με πεντακάθαρα αστραφτερά ρούχα και ακόμα πιο αστραφτερά χαμόγελα, ενώ είναι ρεαλιστικό και «σκληρό»…, ταυτόχρονα διαβάζεται σαν νεράκι. Σε βάζει στο κλίμα, στη χώρα που μερικοί φαντάζονται ακόμα σαν ονειροχώρα, ενώ δεν είναι καθόλου. Σε βάζει στην ατμόσφαιρα. Κι έπειτα, σε βάζει μια στιγμή μέσα στο μυαλό σου, να ψάξεις τι σημαίνει, για σένα προσωπικά αλλά και γενικότερα, τι σημαίνει «μετανάστης», «πρόσφυγας», «ξένος», «φτωχός», «άστεγος», «άπορος», «τζάνκι» και γενικά περιθώριο.
Στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν η Μπέτυ Βακαλίδου, που είπε πως αναγνωρίζει αυτή την Αμερική επειδή έπλυνε πολύ πιάτο στη Νέα Υόρκη κάποιες δεκαετίες πριν. Έχω πλύνει κι εγώ πολύ πιάτο στα νιάτα μου εκεί, ενώ είχαν εφευρεθεί ήδη τα πλυντήρια πιάτων από τα 80s. Τα ντάινερς και τα φαγάδικα της Αμερικής δεν αντικατάστησαν εύκολα τον φθηνό μετανάστη στο πλύσιμο των πιάτων. Ακόμα και σήμερα, λέει, είναι οι Μεξικάνοι, Πορτορικάνοι, γενικά οι «νότια-των-συνόρων» τους, αυτοί που κυρίως πλένουν τα εκατομμύρια αμερικάνικα πιάτα.
Και τα αφηγείται υπέροχα η Αλεξάνδρα: είσαι αόρατος ως μετανάστης στην Αμερική, αλλά είσαι αόρατος και ως φτωχός ως εργαζόμενος σε υπηρεσίες, σε δουλειές-δευτεράντζες, αυτές που δεν καταδέχονται οι «ντόπιοι» (που είναι τέταρτη, τρίτη, ή και δεύτερη γενιά μεταναστών οι ίδιοι, μια και ο «ντόπιος» Αμερικάνος, αν δεν είναι ορίτζιναλ Ινδιάνος με φτερό στο κούτελο, είναι ανέκδοτο…)
Τέλος πάντων, η Αλεξάνδρα έχει μεταναστεύσει στην Αμερική με την οικογένειά της, ζει εκεί, κι έτσι έγραψε την «Pax Americana». Η οποία μιλάει για τη ζωή στην Αμερική όπως πραγματικά είναι και για μια χώρα που δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις ταινίες, τις σειρές και το κοσμικό προφίλ της γενικά. Η ζωή στην Βόρεια Αμερική σε κάνει να ανατριχιάζεις ώρες ώρες, να κουνάς το κεφάλι, αν έχεις εμπειρία του «κάζουαλ ρατσισμού», αν έχεις πλύνει πιάτο ή αν έχεις καθαρίσει καμπινέδες εκεί, στην ωραία δουλίτσα «μέντενανς», που σημαίνει αυτό ακριβώς, καμπινέ… Ή κι αν δεν έχεις κάνει τίποτα από όλα αυτά τα ζόρικα. Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις διαβάζοντας, απλώς…
«Pax Americana», Αλεξάνδρα Τσόλκα, εκδόσεις Πεδίο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Θεματική, αφηγηματική δομή, χαρακτήρες και ιδεολογικός προβληματισμός
Μια συζήτηση για τα βιβλία του «Καθαρμός» και «Το παράθυρο της Νεφέλης», καθώς και για τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.