- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φραντς Κάφκα: Σε δημοπρασία επιστολή στην οποία λέει ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει
Πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον Απρίλιο-Ιούνιο του 1920 από ένα σανατόριο
Κάφκα: Σε δημοπρασία επιστολή στην οποία λέει ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει
Ένα γράμμα του Φραντς Κάφκα στο οποίο λέει σε έναν φίλο του ότι δεν μπορεί πλέον να γράφει, προσφέρεται σε δημοπρασία 100 χρόνια μετά το θάνατό του, με εκτίμηση έως και 114.000 δολάρια.
Ο Κάφκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός για έργα όπως «Η Δίκη» και «Η Μεταμόρφωση», έγραψε την επιστολή στον Αυστριακό ποιητή και εκδότη Άλμπερτ Χέρενσταϊν, σε μια απάντηση που πιστεύεται ότι ήταν για ένα αίτημα να συνεισφέρει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».
Στη μονοσέλιδη επιστολή στα γερμανικά και με απλή υπογραφή «Κάφκα», ο γεννημένος στην Πράγα μυθιστοριογράφος αναφέρει ότι δεν έχει γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια.
Πιστεύεται ότι γράφτηκε γύρω στον Απρίλιο-Ιούνιο του 1920 από ένα σανατόριο στο Merano της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's. Ο Κάφκα είχε διαγνωστεί με φυματίωση το 1917, την οποία δεν αναλύει στην επιστολή.
«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα ορισμένο στρώμα της εσωτερικής ύπαρξης, το γράψιμο και τα παράπονα προφανώς σταματούν, μάλιστα η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ ισχυρή», έγραψε ο Κάφκα, σύμφωνα με μια μετάφραση.
Ο οίκος Sotheby's προσφέρει την επιστολή στην πώληση «Βιβλία, χειρόγραφα και μουσική από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή», που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, με εκτιμώμενη τιμή 70.000 - 90.000 λίρες (88.445 - 113.715 δολάρια).
«Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, όπου εκφράζει την απελπισία του να ξαναγράψει και τα συναισθήματά του... του συγγραφικού μπλοκαρίσματος», δήλωσε στο Reuters ο Gabriel Heaton, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby's.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
«Woman, Life, Freedom»: 17 Ιρανοί και διεθνείς κομίστες περιγράφουν τον αγώνα για ελευθερία στο Ιράν
Τα «Διηγήματα (1995-2025)» κυκλοφορούν σε επετειακή έκδοση για τα 30 χρόνια του στην ελληνική λογοτεχνία (εκδ. Ανοιχτή Τέχνη)
Ένα βιβλίο για την εμμονή των γυναικών της Κορέας με την ομορφιά τους
Ισορροπώντας ανάμεσα στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, ο συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για το πρώτο του βιβλίο «Επτά μέρες στην κόλαση»
Λαμπερή τελετή στο Μουσείο Μπενάκη για τη γιορτή του βιβλίου - Όλοι οι νικητές της βραδιάς
Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στην Αίγλη Ζαππείου
Ένα ιστορικό διήγημα γεμάτο ένταση, μυστήριο και πάθος, από τις εκδόσεις Πηγή
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους!
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Στο βιβλίο «Κάφκα και κινηματογράφος. Ο κινηματογραφικός Κάφκα» του Νικόλαου-Ιωάννη Κοσκινά ξεδιπλώνεται μια αρκετά διαφορετική εικόνα του συγγραφέα
Το μυθιστόρημα «Η σύγκρουση» της Freida McFadden (μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Ιουνίου
Ο Παναγιώτης Γούτας, η Λένα Χ. Δημητριάδου και ο Ντίνος Γιώτης μιλούν για τη συγγραφική τους εμπειρία και τα νέα τους βιβλία.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.