Βιβλιο

16 βιβλία για την άνοιξη

Βιογραφίες, ντοκουμέντα, ιστορία, προσωπική ανάπτυξη και ψυχολογία, δοκίμια, μελέτες, επιστήμη

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 915
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16 βιβλία για την άνοιξη

Αφιέρωμα βιβλίο: Βιογραφίες, ντοκουμέντα, ιστορία, προσωπική ανάπτυξη και ψυχολογία, δοκίμια, μελέτες, επιστήμη

ΒΙΟΓΡΑΦΊΕΣ, ΝΤΟΚΟΥΜΈΝΤΑ, ΙΣΤΟΡΊΑ

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Στρεβλή πορεία 1960-1974: Πολιτική και κουλτούρα από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία, εκδόσεις Μεταίχμιο

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Στρεβλή πορεία 1960-1974: Πολιτική και κουλτούρα από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία, εκδόσεις Μεταίχμιο
Τι εκπροσώπησε η δικτατορία των συνταγματαρχών στην ελληνική ιστορία; Ήταν μια «παρένθεση» που έκλεισε έτσι απότομα όπως άνοιξε ή μήπως εξέφρασε τάσεις που επιβίωσαν και μετά την πτώση της; Ποιες ήταν οι απαρχές της και ποιες οι συνέπειές της στον μακρύ χρόνο; Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε. Σκοπός δεν είναι η αναπαραγωγή κοινών τόπων αλλά η παρουσίαση νέων οπτικών, υποθέσεων και ερμηνειών. Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο, γίνεται αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου και αναλύονται διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά της διακυβέρνησης κατά τη διάρκεια της 7ετίας. Στο δεύτερο μέρος, περιγράφονται οι κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της μακράς δεκαετίας του ’60 και οι μεταλλάξεις της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία του ’70.

Δημήτρης Καμπουράκης, Μια σταγόνα μυθολογία, εκδόσεις Πατάκη

Δημήτρης Καμπουράκης, Μια σταγόνα μυθολογία, εκδόσεις Πατάκη
«Να είσαι Έλληνας και να μη σ’ αρέσει η μυθολογία είναι σαν να είσαι νεογέννητο και να μη σ’ αρέσει το μητρικό γάλα. Το να είσαι βέβαια Έλληνας και να μην ξέρεις ούτε το ένα χιλιοστό της μυθολογίας σου είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα σε τούτο τον ταλαιπωρημένο τόπο». Ο Δημήτρης Καμπουράκης μας προσκαλεί σε μια συναρπαστική περιπλάνηση στην εποχή που οι θεοί έμοιαζαν πολύ με τους ανθρώπους. Με τη μορφή μικρών και ευκολοδιάβαστων σταγόνων, οι οποίες όμως έχουν θεματική συνάφεια μεταξύ τους, ο συγγραφέας του «Μια σταγόνα ιστορία» ζωντανεύει στο «Μια σταγόνα μυθολογία» το θεαματικό πάνθεον των παντοδύναμων πλασμάτων που καθόριζαν με τις αδυναμίες, τις παραξενιές, τους έρωτες, τις έριδες και τους πολέμους τους τη μοίρα των ανθρώπων στην αρχαιότητα, αρχής γενομένης από τον big boss Δία, που είναι το κεντρικό πρόσωπο του πρώτου αυτού βιβλίου. Κι έτσι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε και τον τρόπο που σκέφτονταν εκείνα τα μυστηριώδη και τετραπέρατα αρχαία ανθρωπάκια από τα οποία προερχόμαστε ως έθνος.

Ανδρέας Μανωλικάκης, Νατάσα Μπαστέα, Στα φώτα - Η πορεία στο θρυλικό Actors Studio και άλλες ιστορίες ζωής, εκδόσεις Αρμός

Ανδρέας Μανωλικάκης, Νατάσα Μπαστέα, Στα φώτα - Η πορεία στο θρυλικό Actors Studio και άλλες ιστορίες ζωής, εκδόσεις Αρμός
«...Συνάντησα τον Αλ Πατσίνο στο σπίτι του, έξω από το Μανχάταν και μιλήσαμε για το Actors Studio. Με ρώτησε τι νομίζω πως χρειάζεται να γίνει ώστε το Studio να αναζωογονηθεί. Του είπα τη γνώμη μου και τα σχέδιά μου. Είχα μαζί μου έναν αυτοσχέδιο τόμο, που περιέχει σπάνιο υλικό από έρευνα πολλών ετών για τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, με κείμενα στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά. Είναι η ύλη που συγκέντρωσα στα τόσα χρόνια εμπειρίας και έρευνας και που συνεχίζω να την εμπλουτίζω. Του το έδωσα. Έχοντας κατανοήσει πόσο κόπο και γνώση χρειάστηκε για να μαζευτεί αυτό το υλικό, το έπιασε σαν αρχαίο χειρόγραφο. Το ξεφύλλισε με προσοχή. Μου το επέστρεψε σαν να μου έδινε εύθραυστο κρύσταλλο. Εκείνη τη στιγμή είδα πώς αυτόματα ενεργοποιήθηκε η τεράστια ευαισθησία του μεγάλου ηθοποιού. Ήταν ένα σπάνιο μάθημα. Στην υποκριτική, εκτιμάς, σέβεσαι, αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους, τους χώρους, τα πράγματα και οτιδήποτε έρχεσαι σε επαφή, ανάλογα με τη σημασία τους και ανάλογα με τη σχέση που έχεις μαζί τους. Στην εκπαίδευση της Μεθόδου τα αντικείμενα είναι κρίσιμα. Ο Καζάν έλεγε πως όλοι εκπαιδεύονται στην εσωτερική ζωή του αντικειμένου, τη σημασία, τον συμβολισμό, τι σημαίνει το αντικείμενο. Αυτό που είδα να κάνει ο Αλ Πατσίνο μπροστά στα μάτια μου, είναι ακριβώς αυτό που κάνει σε όλους τους ρόλους που έχει παίξει».

Πάνος Σόμπολος, Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα, εκδόσεις Πατάκη

Πάνος Σόμπολος, Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα, εκδόσεις Πατάκη
Εγκλήματα βεντέτας που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη από το 1920 έως και το τέλος του 20ού αιώνα. Πραγματικές υποθέσεις βεντέτας που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη, στη Μάνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο. «Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη. Στη Μάνη όλα δείχνουν ότι η απάνθρωπη αυτή παράδοση, που ξεκλήρισε οικογένειες, ερήμωσε χωριά ολόκληρα κι έστειλε στο χώμα αμέτρητα θύματα, έχει εκλείψει οριστικά, όπως έχει εκλείψει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίθετα, στην Κρήτη δυστυχώς δεν εξέλιπε ούτε και πρόκειται να εκλείψει – παρά μόνο αν κάποια κυβέρνηση τολμήσει να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθούν όλα τα όπλα από τα σπίτια στην Κρήτη, και κυρίως στις ορεινές περιοχές, και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι οπλοφορούν. Μόνο τότε θα υπάρξει η ελπίδα να σταματήσουν οι αιματοχυσίες».

Γιάννης Μανιάτης, Μάκης Προβατάς, Επειδή δεν υπάρχει Planet B, εκδόσεις Πατάκης

Γιάννης Μανιάτης, Μάκης Προβατάς, Επειδή δεν υπάρχει Planet B, εκδόσεις Πατάκης
Οι τραγικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, ανέδειξαν για άλλη μια φορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βαδίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής κρίσης. Η μεγάλη ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τα πολλά αδύναμα σημεία της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Τα μεγάλα διλήμματα για παγκόσμιες οικονομίες που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές, οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες με τον βαρύνοντα ρόλο της Κίνας στην πράσινη μετάβαση, η διαχείριση απορριμμάτων, η σπουδαιότητα των δασών στην οικολογική ισορροπία, η ρύπανση των νερών, η συμβολή της βιομηχανίας μόδας στις εκπομπές ρύπων, ο ρόλος της έξυπνης ψηφιακής γεωργίας, οι σύγχρονες μεταφορές, ο ρόλος της βιομηχανίας, οι αναγκαίες αλλαγές, τέλος, στην καθημερινή συμπεριφορά όλων μας αναλύονται με απλό και, κυρίως εποικοδομητικό, τρόπο μέσα από τη συνομιλία του Γιάννη Μανιάτη με τον Μάκη Προβατά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΊΑ

Helene the illustrator, Καλώς ήρθες στο κλαμπ!, εκδόσεις Key Books

Helene the illustrator, Καλώς ήρθες στο κλαμπ!, εκδόσεις Key Books
«Είτε έχεις ένα μωράκι στην κοιλιά σου είτε το κρατάς πια αγκαλιά και προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα, αυτό το βιβλίο είναι για σένα», λέει η συγγραφέας. «Κι αν νιώθεις αγχωμένη, πελαγωμένη, ανεπαρκής ή όλα αυτά μαζί, μην ανησυχείς. Δεν είσαι η μόνη. Καλώς ήρθες στο κλαμπ! Αυτός ο υποστηρικτικός, ειλικρινής και εμψυχωτικός οδηγός για τη νέα σου ζωή είναι η αγκαλιά, η ζεστή κούπα του καφέ και –γιατί όχι;– το ποτήρι κρασί (μπορεί και μπουκάλι) που χρειάζονται όλες οι μαμάδες. Όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να σχετιστώ με καμία από τις τέλειες μητέρες που έβλεπα στο Instagram. Έτσι, άρχισα να μοιράζομαι τις εικονογραφήσεις μου για το πώς ήταν πραγματικά η μητρότητα για εμένα και έμεινα έκπληκτη από την ανταπόκριση του κόσμου. Αυτό το βιβλίο είναι η απάντησή μου στον πρώτο χρόνο της μητρότητας. Είναι μια ειλικρινής συλλογή των σκέψεων, των συμβουλών και των αστείων εικονογραφήσεών μου».

Αννίτα Καγκάλου, Η Τέχνη και η Επιστήμη της Αυτοβελτίωσης στην Πράξη, εκδόσεις Βακχικόν

Αννίτα Καγκάλου, Η Τέχνη και η Επιστήμη της Αυτοβελτίωσης στην Πράξη, εκδόσεις Βακχικόν
Από το δελτίο τύπου του βιβλίου: «Πρόκειται για ένα έργο που ενθουσιάζει, παρακινεί, παθιάζει, λυτρώνει, ανυψώνει! Διαβάζοντας προσεκτικά τις σελίδες αυτού του βιβλίου ανακαλύπτουμε ότι όλοι, πολύ βαθιά μέσα μας, κρύβουμε έναν άλλο εαυτό, περισσότερο δυνατό, χαρούμενο, ευρηματικό, ταλαντούχο, τρυφερό, ικανό να αντεπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση που συναντά, αλλά και να γεύεται με όλο του το είναι το Δώρο της ζωής!»

Gary Vaynerchuk, 12 ½, εκδόσεις Key Books

Gary Vaynerchuk, 12 ½, εκδόσεις Key Books
O Gary Vaynerchuk (aka Gary Vee), ο πιο επιδραστικός επιχειρηματίας στον πλανήτη, είναι βέβαιος πως για να πετύχεις στην εργασία και την προσωπική σου ζωή πρέπει να αναπτύξεις τις 12 συναισθηματικές δεξιότητες. Από την αυτογνωσία έως την ενσυναίσθηση και από την καλοσύνη έως την ταπεινότητα, αν δεν δουλεύεις με τον εαυτό σου, ο δρόμος προς την επιτυχία θα είναι γεμάτος ανυπέρβλητα εμπόδια. Μέσα από πρακτικές συμβουλές και έξυπνες ασκήσεις, ο Gary Vee καταθέτει την προσωπική εμπειρία του και προτρέπει τους αναγνώστες του να εξερευνήσουν τα «μισά» τους. «Τα “μισά” είναι οι πτυχές του εαυτού σου που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, τα τυφλά σημεία σου που, αν δεν τ’ αναγνωρίσεις και δεν τ’ αλλάξεις, θα υπονομεύουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου. Ένα βιβλίο γεμάτο αληθινές ιστορίες, γραμμένο με αγάπη. Ένας απαραίτητος οδηγός για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να επιτύχει σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει».

Μάρεα Λαουτάρη, Σχολείο σχέσεων, εκδόσεις Διόπτρα

Μάρεα Λαουτάρη, Σχολείο σχέσεων, εκδόσεις Διόπτρα
Με τα λόγια της: «Το Σχολείο Σχέσεων θα σου σώσει χρόνο και θα σε γλιτώσει από πολύ πόνο και απογοήτευση είτε είσαι στην αναζήτηση ενός νέου συντρόφου είτε βρίσκεσαι σε σχέση και προβληματίζεσαι. Το έγραψα σαν να σε είχα μπροστά μου και να μιλούσαμε προσωπικά. Με τις καινούριες πληροφορίες και τις ασκήσεις που περιλαμβάνει, θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις ακριβώς ποια σημεία χρειάζεται να προσέξεις, να καταλάβεις τι κάνεις σωστά και τι λάθος, να ξέρεις ακριβώς τι μπορείς να ελέγξεις ή να αλλάξεις και τι όχι, και κυρίως να καταφέρεις αυτό που δυστυχώς για πολλούς θα παραμείνει ακατανόητο, άρα και ακατόρθωτο: Να επιθυμείς και να αγαπάς τον σύντροφό σου, αλλά να μην τον έχεις ανάγκη, αφού όσο λιγότερη “ανάγκη” έχεις κάποιον, τόσο καλύτερη σχέση μπορείς να έχεις μαζί του».

George Ilian, Κορυφαίοι πρωτοπόροι που άλλαξαν τον κόσμο, εκδόσεις Key Books

George Ilian, Κορυφαίοι πρωτοπόροι που άλλαξαν τον κόσμο, εκδόσεις Key Books
Αν είχατε την ευκαιρία να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τους επιχειρηματίες που άλλαξαν τον κόσμο και τις ζωές μας, τι θα τους ρωτούσατε; Πόσο πολύτιμη θα ήταν η γνώση που θα σας προσέφεραν; Ο George Ilian μας καλεί να εξερευνήσουμε τις συναρπαστικές ιστορίες των πρωτοπόρων της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και να εμπνευστούμε από τα μαθήματα ζωής που πήραν χτίζοντας τις αυτοκρατορίες τους. Steve Jobs, Jack Ma, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett, Elon Musk, Oprah Winfrey, Tony Robbins, Richard Branson, Arnold Schwarzenegger… Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον μύθο; Ποιες αντιξοότητες σφυρηλάτησαν την προσωπικότητά του; Πόσο διαφέρει ο τρόπος σκέψης τους;

Φίλιππος Κουνιάκης, Πώς νιώθεις με αυτό;, εκδόσεις Key Books

Φίλιππος Κουνιάκης, Πώς νιώθεις με αυτό;, εκδόσεις Key Books
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Φίλιππος Κουνιάκης σταχυολογεί από την πλούσια διαδρομή του 18 ιστορίες ανθρώπων τους οποίους συνόδεψε στο θεραπευτικό τους ταξίδι. 18 ιστορίες ψυχοθεραπείας διάσπαρτες στον χρόνο, που έχουν κάτι να προσφέρουν και να εκπροσωπήσουν δεκάδες άλλες. Κι αυτό επειδή υπάρχουν βασικά μοτίβα στις ζωές μας που έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται. Οπότε, η κάθε ιστορία αφορά τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ίσως και εσένα. Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για τη ζωή τους. Στάθηκαν με ειλικρίνεια και εντιμότητα ενώπιος ενωπίω με τον ίδιο τους τον εαυτό, αποδέχτηκαν πως υπάρχει δυσκολία, αναγνώρισαν τον εαυτό τους ως μέρος του προβλήματος (και της λύσης βέβαια), ντράπηκαν, αλλά ξεπέρασαν την ντροπή· φοβήθηκαν, αλλά πήραν τον φόβο τους παραμάσχαλα και τον έφεραν στη θεραπεία· αναζήτησαν την ελπίδα της επίλυσης.

ΔΟΚΊΜΙΑ, ΜΕΛΈΤΕΣ, ΕΠΙΣΤΉΜΗ

Δημήτρης Κατσαντώνης, PROREX - Μια πραγματική ιστορία της ελληνικής πολιτικής, εκδόσεις Επίκεντρο

Δημήτρης Κατσαντώνης, PROREX - Μια πραγματική ιστορία της ελληνικής πολιτικής, εκδόσεις Επίκεντρο
Prorex είναι ο αντιβασιλέας, ο αναπληρωτής του άνακτα, ο «αντ’ αυτού». Μερικές φορές αθέατος από τους πολλούς αλλά πολύ επιδραστικός στις πολιτικές εξελίξεις. Πολλά κρίνονται από τον χαρακτήρα του, τις γνώσεις, τις ικανότητές του. Στο Prorex, το τρίτο μέρος της τριλογίας για τη Μεταπολίτευση του Δημήτρη Κατσαντώνη, μετά την έκρηξη προσδοκιών του 1974 και του ριζοσπαστισμού του 1979, αναδεικνύονται οι παθογένειες που αρχίζουν και αποξενώνουν τους πολίτες από τους θεσμούς, στα τέλη του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου. Μέσα από μια πραγματική ιστορία της ελληνικής πολιτικής ζωής, που έχει τυλιχτεί σε μια φόρμα μυθοπλασίας και προσμιχθεί με πρόσωπα όχι υπαρκτά, αποκαλύπτονται μηχανισμοί και φιλοδοξίες πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό για επικράτηση.

Συλλογικό, Το μικρό βιβλίο της ψυχολογίας, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Συλλογικό, Το μικρό βιβλίο της ψυχολογίας, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Είμαστε αυθεντικοί ή ακολουθούμε τυφλά τους κανόνες; Τι μας κάνει να θυμόμαστε και γιατί ξεχνάμε; Μπορούμε να μετρήσουμε τη νοημοσύνη; Το Μικρό βιβλίο της ψυχολογίας δίνει απαντήσεις σε αυτά τα συναρπαστικά ερωτήματα, γραμμένο με απλή γλώσσα και γεμάτο διαγράμματα που εξηγούν βήμα προς βήμα τις περίπλοκες θεωρίες. Στα συν και η έξυπνη εικονογράφηση.

Φώτης Παπαναστασίου, Μάθε με (Βιβλίο 1), εκδόσεις Ψυχογιός

Φώτης Παπαναστασίου, Μάθε με (Βιβλίο 1), εκδόσεις Ψυχογιός
Παρά το ότι η λέξη «αυτισμός» ακούγεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας, γονείς και εκπαιδευτικοί νιώθουν αβεβαιότητα και άγχος μετά την πρώτη διάγνωση. Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το τι είναι ο αυτισμός, ποιες είναι οι θεραπείες και οι απαραίτητες προσαρμογές στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και απόγνωση. Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, ο Δρ Φώτης Παπαναστασίου, έμπειρος ειδικός παιδαγωγός, παρουσιάζει την πρωτοποριακή σειρά βιβλίων «Μάθε με», κατάλληλα σχεδιασμένη να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές. Το 1ο βιβλίο είναι ένας περιεκτικός οδηγός, χωρισμένος σε 5 κεφάλαια, καθένα από τα οποία εξετάζει κρίσιμες πτυχές της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και προτείνει λύσεις μέσα από πρακτικές συμβουλές και δομημένες ασκήσεις παρέμβασης. Τα βιβλία «Μάθε με» αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα αυτιστικά παιδιά, τα οποία χρειάζονται ό,τι όλα τα παιδιά: αγάπη, αποδοχή, προστασία και ελευθερία να μεγαλώσουν και να μάθουν...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Αγραμματοσύνης Εγκώμιον - Κριτική ανάγνωση της αισθητικής του λαϊκού, εκδόσεις Επίκεντρο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Αγραμματοσύνης Εγκώμιον - Κριτική ανάγνωση της αισθητικής του λαϊκού, εκδόσεις Επίκεντρο
Πριν η πολιτική επιστήμη ανακαλύψει τον λαό και τον λαϊκισμό, καλλιτέχνες και διανοούμενοι τον είχαν επικαλεστεί στην προσπάθειά τους να θεμελιώσουν το ιδρυτικό αίτημα της νεοελληνικής ιδεολογίας, δηλαδή τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Όπως διακήρυξε η γενιά του ’30, που ανέδειξε και επέβαλε την αισθητική διάσταση του λαϊκού, οι αγράμματοι χωριάτες και όχι οι μορφωμένοι αστοί κράτησαν ζωντανή τη γλώσσα μας και αδιάσπαστη την πολιτισμική ελληνικότητα. Και το έκανε συνδυάζοντας τη νοσταλγία για το ανεπιτήδευτο παρελθόν με τις επιταγές του περίπλοκου και εισαγόμενου μοντερνισμού. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει και πώς λειτούργησε αυτή η συχνά αντιφατική και επώδυνη κίνηση θα πρέπει να την εντάξουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο αναφοράς που είναι η μετάβαση από την προνεωτερική κοινότητα στη νεωτερική κοινωνία.

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, Η Ελληνική Επανάσταση στην Τέχνη - Από τον Ντελακρουά στον Παρθένη, εκδόσεις Επίκεντρο

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, Η Ελληνική Επανάσταση στην Τέχνη - Από τον Ντελακρουά στον Παρθένη, εκδόσεις Επίκεντρο
Η μελέτη αυτή ξεκίνησε ως ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό σύνολο με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξεκίνημα της εθνικής παλιγγενεσίας, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο που συνδέεται με τον Αγώνα των Ελλήνων. Την ηρωική εκείνη περίοδο, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, πριν και μετά από αυτήν, η Τέχνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση μιας ιδεολογίας που είχε συνέχεια σε ό,τι αφορά στην εθνική ταυτότητα και στην εθνική αυτογνωσία των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Το κίνημα αλληλεγγύης των ευρωπαίων καλλιτεχνών απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση ήταν πρωτοφανές, αποτυπώνοντας στη δική τους προσωπική εικαστική γραφή τη συμπάθεια, την ενσυναίσθηση και την αναγνώριση ενός δίκαιου αγώνα, δίνοντας «μορφή» σε αξίες, όπως η ελευθερία και η αγάπη για την πατρίδα, η ανδρεία και η αυταπάρνηση, η θρησκευτική πίστη, ο σεβασμός και η αγάπη για την οικογένεια και τη συντροφικότητα, η επίκληση στη λαμπρή πολιτισμική συνέχεια της χώρας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.